2020. 04. 05.

„Ifjú, mondom neked: kelj föl!”

Talán kevesebben tudják, de virágvasárnap nem csupán a nagyhét kezdetét jelenti a katolikus egyházban, hanem más ünnep is kapcsolódik ehhez a naphoz. Szent II. János Pál pápának köszönhetően 1985 óta ez hagyományosan az ifjúság világnapja is.

Ferenc pápa idén Lukács evangéliumából választotta az ifjúság világnapja üzenetét: „Ifjú, mondom neked: kelj föl!” (vö. Lk 7,14). Ez a szentírási szakasz mindig aktuális, de a jelenlegi helyzetünkben szerintem annál is inkább, mint általában. Mit mond számomra ez a bibliai üzenet? Azt mindenképp, hogy fontos és felelősségteljes küldetésünk van fiatalokként! Természetesen mondhatnánk, hogy „no még ez is…”. Nem elég, hogy fiatalokként figyelnünk kell a pályaválasztásunkra, a hivatásunkra, ezen fontos és életünket meghatározó döntések mellett még más küldetésünk is van?

Igen van. A fiatalság lendületét a mostani járványhelyzetben is fontos felhasználnunk. Jó látni, hogy mennyi segítőkész fiatal van most is a világban, akik a jelenlegi helyzetben összefogással és önzetlenül segítenek embertársaikon. Mindannyiunknak van küldetésünk a mai napon is. Az utóbbi években, évtizedekben, mondhatni az eddigi életünkben itt Magyarországon megszokhattuk, hogy szinte úgy éljük az életünket, ahogy akarjuk.

Most viszont nekünk is el kell gondolkodnunk, hiszen az utóbbi hetek talán ráébresztenek bennünket arra, hogy mennyi mindenért lehetünk hálásak és arra, hogy milyen fontos, hogy ne csak a saját dolgainkkal törődjünk. Fel kell kelnünk a képernyő mögül és hasznosítani magunkat. Természetesen most azzal segítünk a legtöbbet, ha otthon maradunk, de azzal is, ha szétnézünk magunk körül, hogy van-e esetleg olyan idős, akinek egy bevásárlással, pár jó szóval segíthetünk-e – persze csak a kellő távolból –.

hirdetés

Ez a járványhelyzet minket, fiatalokat is nevel sok mindenre.

Felhívja a figyelmünket, hogy nem minden természetes, amit annak hiszünk. Emlékeztet rá, hogy milyen értékesek a szeretteinkkel töltött percek. Talán jobban megbecsüljük majd ezáltal, hogy ha közös programot csinálhatunk a barátainkkal, ha utazhatunk, ha lemehetünk focizni a haverokkal.

És talán arra is ráeszmélünk, hogy bár élhetünk Isten nélkül, de az az út nem vezet sehova. Ha viszont ráhagyatkozunk, akkor bárhogy is éltünk előtte, Ő segíteni fog nekünk és mi is sokak segítségére lehetünk. Ezért mondja nekünk, hogy „Ifjú, mondom neked: kelj föl!”

Hortobágyi Tibor

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás