2020. 03. 26.

Karantén szeretethimnusz

Végiglapoztam a 777 cikkeit, és nagyjából 15 írást találtam arról, mit együnk a koronavírus idején, hogy éljük meg a járványt, milyen hatással van a párkapcsolatainkra… Érthető, hiszen mindenkinek új kihívásokat tartogat ez a helyzet. Szóval a cikk megírása előtt végigolvastam az összeset, de mégis úgy éreztem, hogy van még mondandóm. Ígérem, igyekszem nem ismételni a korábbiakat.

Nem csak a cikk megírása terén érkeztem később, mint az előttem szólok, éppen ezért, az én barátaim nagyrésze még nem az „elszakított jegyességet” vagy a „karantén veszélyezteti a házasságot” fázist élik meg. Ők azok, akiket először érintett a járvány.

Mi vagyunk, akiknek ki kellett költöznünk a kollégiumokból, és hazatérni, legtöbbeknek a családhoz.(Nekem pont nem a családhoz, és az tűnt fel, hogy ezért irigyelnek a többiek.)

Ami iszonyúan nehéz, amikor már kialakítottál egy kolis életritmust. Naponta panaszkodnak a barátaim. Van, akinek az anyukája a párjával ordítozik a szomszéd szobában folyton, van, aki csak nem találja már a közös hangot az anyukájával, és állandóan veszekednek, olyan, aki nem tud tanulni a család  motoszkálásától, más meg már nagyon eltávolodott az egyetemen a régi közegétől (ő hátrányosabb helyzetű családból származik) és nehezen kezeli, hogy nem tudja egyeztetni a saját normáit a szeretteiével. Szóval végeredményben egy újabb karantén-írást tárnék elétek.

hirdetés

Ilyenkor a legnehezebb szeretnünk egymást, amikor túl soká össze vagyunk zárva.

De éppen ez az a szeretet, amire Isten hív minket: az a szeretet, ami nem vár viszonzást, és cselekvő szeretet. Ennek megértéséhez érdemes lehet szakértőhöz fordulnunk. (Aki nem én vagyok, hanem Szent Pál. Azért odaírtam az én véleményemet is minden sor alá, de elsősorban rá figyeljetek.) Pál így ír a Korinthusi gyülekezetnek. (1Kor 12,30–13,13)

Testvéreim! Törekedjetek értékesebb adományokra! Ezért mindennél magasztosabb utat mutatok nektek.

A kialakult helyzet kényszerhelyzet. Sok mindent elvesztettünk. Te mit? A mozgásteredet? Egy repjegy árát? Az esküvődet kell elhalasztanod? Távol kerültél a barátaidtól, szeretteidtől? Igen, nehéz. De fordítsuk ezt az időt az adományok, hit, remény, szeretet megszerzésére.

… és vannak, akik szerettüket vesztették el a járványban, róluk sem szabad megfeledkeznünk.

Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok, vagy pengő cimbalom.

Nem (csak) a szavak számítanak. A szeretet tevékeny szeretet, ami a másik javát keresi.

Lehet prófétálótehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat; hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek.

Számomra ez a legmeglepőbb sor. Ha nem tudok szeretettel cselekedni, akkor elértéktelenedik a hitem és a tudásom?

Szétoszthatom bár mindenemet a nélkülözők között, odaadhatom a testemet is égő áldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem.

Úgy tűnik az áldozatokért csak akkor jár a mennybéli „pirospont”, ha ezeket szeretettel tesszük. Szóval tegyük úgy! Az én egyik kicsi áldozatom az volt, hogy felhívtam az egyik távoli idős rokonomat, aki bőven a veszélyeztetett korcsoportban van, így alig mozdul ki a lakásából. Segíteni fizikálisan nem tudtam neki, karanténban voltam. De azzal, hogy meghallgattam a gondolatait, félelmeit, már elmondhatatlanul sokat tudtam neki adni, hiszen érezte, hogy van, aki szereti…

Igen, volt két hét kötelező karanténom, mivel volt fertőzött évfolyamtársammal közös órám.

Eleinte cselekvésképtelennek éreztem magamat, amíg rá nem jöttem, hogy a szeretetnek egy zárt ajtó nem szabhat határt. Onnantól különböző dolgokban segítettem, mint például online foglalkoztató anyagokat készíteni gyerekeknek, chaten bíztatni a barátaimat… Tudom, hogy mindez csak csepp a tengerben, de a bezártságból ennyi telt tőlem.

Ami a végső lökést adta ennek a blognak a megírására, az a volt főnökömmel való beszélgetés volt, akivel Amerikában dolgoztam együtt. Elmesélte, hogy a férje a kórházban dolgozik most a fertőzöttekkel, Washington államban, ahol nem éppen rózsás a helyzet. Én persze rögtön elkezdtem sajnálkozni, mire ő annyit mondott, hogy a férje szereti csinálni, mert szereti az embereket. És ő feleségként maximálisan támogatja ebben, hiszen úgy gondolja, hogy a férje sokat fog ebből tanulni, jobb emberként térhet majd vissza.

Ez egy fantasztikus példája a szeretet cselekedeteinek: a férj az emberek iránti szeretetből beáll a betegellátásba, míg a feleség a férje iránti szeretetből otthon tartja a frontot egyedül a pici gyerekekkel, ami lemondásokkal jár az egész család részéről.

Két szélsőséges példát hoztam. A szeretet ezen a skálán bárhol elhelyezkedhet. Lehet az egy biztató mosoly, egy összeveszés helyett csendes megbeszélés vagy akár csak egy kis segítség a házimunkában…

A szeretet türelmes,

És milyen jó, hogy türelmes! A türelemre manapság mekkora szükség van.

 a szeretet jóságos,

 a szeretet nem féltékeny,

Senkinek sem egyszerű. Felesleges irigykedni. Nem, még Józsikára sem, akinek sikerült időben szájmaszkot vennie.

nem kérkedik, nem is kevély.

Neked is sikerült időben szájmaszkot venned? Nehogy eláruld bárkinek… Még ellopják! Komolyra fordítva a szót, tényleg segít az összezártságban, ha nem akarjuk folyton a másik orra alá dörgölni az eredményeinket, sikereinket, értékeinket. Jó kommunikációval akár közös öröm is válhat belőlük.

Nem tapintatlan,

A gyerek valószínűleg pornót néz délutánonként a szobájában? A férjed túl sokat nézi a tévét? Anyudnak már megint sikerült a leglehetetlenebb színű ruhákat felvennie együtt? Ezeket mind meg lehet beszélni, a megfelelő hangnemben. Jó kommunikációval majdnem mindent meg lehet beszélni. A karantén tökéletes alkalom a begyakorlására.

 nem keresi a maga javát,

Másképp szeretted volna tölteni a tavaszt? Mi is. Nem lesz jobb neked attól, ha önzetlenül cselekszel? A földön lehet nem. Isten másképp látja.

Volt egy barátom, aki üzleti alapon fogta fel a szeretetet. Megvolt ennek az egész körfolyamata a családban. Például, ha befonta a mostohatesóinak a haját, azért az anyukáját megmasszírozta a mostohaapja, amiért cserébe az anyukája átvállalt tőle házimunkát. Na, Szent Pál definíciója szerint ez nem szeretet, ez üzlet.

nem gerjed haragra,

Nehéz mi? Pláne, amikor az idegesítő kommentárjaimat is hozzá olvasod a szöveghez a sorok alatt.

 a rosszat nem rója fel.

Ezerszer elmondtad már, hogy cukor nélkül szereted a kávét, és már megint rakott bele? És még a koszos zokniját is széthagyta? Vagy odaégett az ebéd? Nehogy már egy paradicsomszósz elrontsa az egész napotokat!

 Nem örül a gonoszságnak,

„De ő is bántott, megérdemli, hogy kitoljanak vele”! Nem, nem érdemli meg.

 örömét az igazság győzelmében leli.

 Mindent eltűr,

És a karanténban még mi mindent!

 mindent elhisz,

 mindent remél,

Azt hiszem, ezzel éppen nincs gond. Mindenkinek jókora listája van, hogy mi mindent remélünk a jelen helyzetben.

mindent elvisel.

A mindenbe a veled egy háztartásban élők is beletartoznak. Minden hülyeségükkel együtt.

A szeretet nem szűnik meg soha.

Még járvány idején sem!

„A prófétálás véget ér, a nyelvek elhallgatnak, a tudomány elenyészik. Megismerésünk most még töredékes, és töredékes a prófétálásunk is. Ha azonban elérkezik a tökéletes, véget ér az, ami töredékes. Gyermekkoromban úgy beszéltem, mint a gyermek, úgy gondolkoztam, mint a gyermek, úgy ítéltem, mint a gyermek. De amikor elértem a férfikort, elhagytam a gyermek szokásait. Ma még csak tükörben, homályosan látunk, akkor majd színről színre. Most még csak töredékes a tudásom, akkor majd úgy ismerek meg mindent, ahogy most engem ismernek.

Most még megmarad a hit, a remény és a szeretet, ez a három, de közülük a legnagyobb a szeretet.”

Amiről a Szeretet Himnusz szól, az az Isteni szeretet. Ami tökéletes. A mi emberi szeretetünk nem érhet fel ehhez, de próbálkozni azért ér. Nekem fő példaképem a szeretet terén Böjte Csaba atya. Szeretem hallgatni a beszédeiben a történeteket, amikor szeretetből befogadott egy-egy gyereket, új esélyt adott egy problémás alkalmazottjának… Az általa üzemeltetett otthonok puszta léte gyönyörű példája, hogy a szeretet mekkora köveket képes elmozdítani.

A másik, számomra kedves kapaszkodó a Szerelempróba (Fireproof) című film.

A témája nagyon egyszerű: válófélben lévő házaspárnál a férj elhatározza, hogy megmenti a kapcsolatot. Az apukájától kap egy negyven pontos listát, minden napra valamilyen feladattal, amit meg kell tennie szeretetből. Eleinte ímmel-ámmal csinálgatja, majd szívvel-lélekkel és Jézussal. Nem sikerül neki 40 nap alatt visszahódítani a feleségét. De folytatja. És valamikor, kicsivel 40 nap után megtörik a jég.

Tudom, a filmek csak mesék… Viszont a szeretetből megtett cselekedeteknek a valóságban is hatalmas erejük van.

G. Csenge

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás