2020. 03. 22.

Fotókon voltak jelen a hívek a kecskeméti szentmisén

Az egész országban különleges a mai vasárnap, hiszen már itthon sem lehet nyilvános szentmisét tartani. A kecskeméti Szentcsalád Plébánián egy olasz ötlet alapján, egyedi módon oldották meg, hogy az atyák ne az üres székeknek misézzenek.

Egy hete a Vatikáni Rádió számolt be róla, hogy Don Giuseppe, a Milánótól 20 km-re fekvő Robbiano di Giussano egyházközségének plébánosa milyen leleményes módon népesítette be híveivel a templomot a koronavírus-járvány idején. Az atya semmi törvénybe ütköző dolgot nem tett ezekben a nehéz időkben, csupán megkérte híveit, hogy küldjék el fotóikat, amiket ő kinyomtatott és feltett a padokra.

Ezt az ötletet Magyarországon is átvették, a kecskeméti Szentcsalád Plébánián. Mivel vasárnaptól hazánkban sem lehet nyilvános szentmiséket tartani, így a plébános, Hatházi Róbert atya, káplántársával úgy döntött, hogy ők is rendeznek egy nagy fényképgyűjtést az olasz eseten felbuzdulva.

„Már második napja nyomtattam a fényképeket és egyszer csak azt láttam, hogy kopognak a könnyeim a nadrágomon. Ugyanis mindenki írt legalább egy félsort vagy gondolatot a családi fotók mellé, amit küldtek, erről az egész helyzetről” – osztotta meg a 777-tel a plébános atya a kivitelezés megható pillanatait.

„Természetesen voltak nehéz pillanatok is ezen a nem szokványos szentmisén, de olyan is, amikor segített, hogy mégiscsak ott vannak a közösségünk tagjai, akik fontosnak gondolták, hogy elküldjék a fotóikat és ilyen módon is jelen legyenek. Majdnem tele van a kápolna jelenleg a fotókkal.

hirdetés

Maga a szituáció, hogy ott áll velem szemben két ember a kamera mögött és egy nagy lámpa világít meg, ez nagyon idegen számomra, a visszajelzésekből viszont azt érezzük, hogy ez nagyon fontos most.

A közösségeinknek is és nekünk is, hogy legalább így tartsuk a lelket az emberekben” – tette hozzá Hatházi Róbert atya.

Nem csak a híveknek kell szokniuk az otthonlétet, hanem a papoknak sem jelent könnyű helyzetet ez, főleg egy olyan plébánián, ahol a hétköznapokban is rengetegen megfordulnak.

„Az egész hét nagyon különleges és fájdalmas volt, mert a plébániánkon nem jellemző, hogy csend van, mivel rengeteg csoportunk használja és sokan járnak a közösségi házunkba. Ezúttal viszont gyakorlatilag senki nem jött az irodába ügyet intézni és az egész házban csend volt. Pénteken már a keresztutat közvetítettük, amire rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, hogy örülnek neki a hívek. Ebből látjuk mi is, hogy ez most nagyon fontos, mert nem csupán arról van szó, hogy van egy miseközvetítés, hanem az idejáróknak fontos, hogy ez tőlünk van, a mi kápolnánkban, a mi papjainkkal. A mai mise után is rengeteg email és üzenet várt, amelyben jelezték a családok, hogy számukra mennyire fontos volt, hogy legalább így részesei lehettek a szentmisének.”

A Szentcsalád Plébánián a jövőben a szentmisék mellett az atyák imaóráit is tervezik közvetíteni, sőt akár a Bibliaórák is átkerülhetnek átmenetileg az online térbe.

Ahogy mi is jeleztük, számos helyen hasonló módon gondoskodnak az atyák és lelkészek híveikről. Aki pedig válogatni szeretne az alkalmak közül, a „Keresztény közvetítések, tartalmak” Facebook-csoportban megtalálhatja összegyűjtve ezeket az eseményeket.

Reméljük, hamarosan ismét templomainkban találkozhatunk Istennel és egymással is…

Hortobágyi Tibor

Fotó: Facebook / Szentcsalád Plébánia

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás