2020. 03. 19.

Össze kell szednünk magunkat – C.S. Lewis ma is aktuális írása

Mára egyértelművé vált, hogy a COVID-19 egy nagyon komoly globális méretű járvány és minden szükséges óvintézkedést meg kell tennünk, hogy lelassítsuk a terjedését. Mégis, C. S. Lewis, a Narnia könyvsorozat szerzője – 72 évvel ezelőtt írt – szavai jelentőségteljesen csengenek ma is.

Amikor ezek a sorok születtek – 1948-ban – nem a koronavírus, hanem az atombomba keltette a legnagyobb félelmet az emberekben. A híres író, C. S. Lewis ennek kapcsán fejtette ki a gondolatait az alábbi sorokban, de a mostani helyzetre is nagyon találó gondolatokat fogalmaz meg. Egyszerűen cseréld fel magadban az “atombomba” szót a “koronavírus”-al.

“Voltaképpen túlzott jelentőséget tulajdonítanak az atombombának. “Hogyan is élhetnénk teljes életet az atomkorban?” Nagy a kísértés, hogy azt mondjam: “Miért, talán jobb lenne, ha a 16. századi Londonban élnél, ahol majdhogynem évente pestis tizedelte a város lakosságát, vagy a vikingek korában, amikor a Skandináviából érkező fosztogatók bármelyik pillanatban partot érhettek a falvadban, hogy aztán álmodban elvágják a torkodat vagy ahogyan ezek az évtizedek is a rákos megbetegedések, a szifilisz, a paralízis, a légitámadások, a vasúti balesetek, a motorbalesetek évei?”

Ennélfogva, ne becsüljük túl jelenlegi helyzetünk újdonságát. Kedves hölgyem, uram, higgy nekem, te és szeretteid is, már azelőtt halálra voltatok ítélve, mielőtt feltalálták volna az atombombát: és nagy százalékunk bizonyosan kellemetlen halált fog halni.

hirdetés

Mondhatni egy nagy előnyünk van őseinkhez képest, ez pedig az érzéstelenítés lehetősége. Teljesen nevetséges tehát nyafogni, megnyúlt arccal búslakodni, mert a tudósok egy újabb fájdalmas és idő előtti halál módot adtak a listához, s melynek jötte egyébként is várható volt s mely halál nem csupán egy lehetséges elmenetel volt, hanem kész tény.

Ez tehát az első fontos dolog: első lépésként össze kell szednünk magunkat. Ha valamennyien atombomba támadásban halnánk is meg, érjen bennünket akkor a bomba, miközben hasznosat és emberit cselekszünk – imádkozás, munka közben, tanítás, olvasás, zenehallgatás, a gyerekek fürdetése közben, teniszezés, baráti beszélgetés közben egy jó ital elfogyasztása és darts mellett – nem egymást összenyomó rémült birkák módjára, folyton az atombombára gondolva. Testünkön sebet ejthetnek (amire egy kis baktérium is képes), de nem engedhetjük, hogy az értelmünkön is uralmat vegyenek.”

— “On Living in an Atomic Age” (1948) – Present Concerns: Journalistic Essays

Fordította: Kennedy Márti

Forrás: thegospelcoalition.org

Lelkiség Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás