2020. 03. 18.

“Vajon lennék én is ilyen bátor?” – Már tíz olasz pap halt meg a koronavírusban

Tíz olasz pap halt meg eddig a koronavírus járványban, és csak a cremonai egyházmegyében húsz papot kezelnek az orvosok. Közülük többen akkor kapták el a betegséget, amikor szentségeket szolgáltattak ki a kórházakban. Ambrózy Tamás móri plébános gondolatai a szomorú témában.

Eddig legalább 10 olasz pap vesztette életét a koronovírusban. Rákerestem a számokra, és a közel 2200 elhunyt olasz betegből, ha egy lenne pap, akkor az mutatná az országos arányokat, de mára már tizen vannak. Tízszer annyian, mint az várható lenne. Szolgálat közben fertőződtek meg, mint sok orvos, nővér, egészségügyi dolgozó.

Elgondolkodtam, hogy én elmennék-e olyan helyre, ahol biztosan elkaphatom. A székben ülve könnyű hősnek képzelni magamat, de csak a valós élethelyzetekben lehet azzá válni. Amikor kispap voltam, és készültem a szentelésre, úgy éreztem, hogy bámire képes lennék Krisztusért. A példaképeim a szentek voltak, a szegényekért élő Páli Szent Vince, a haldoklók, utcagyerekek Teréz anyája, a magát másokért áldozó Apor Vilmos. Ők mindent odaadtak félelem nélkül. Akár az életüket is.

hirdetés

Megrendülve gondolok most azokra, akik másokért dolgozva, másokat segítve fertőzödtek meg, és haltak meg őértük szeretetből. A ma hősei, vértanúi azonban eszembe juttatják azokat a hősöket és vértanúkat is, akik az egész világon nap mint nap harcba mennek a fertőző osztályokra, a háborús övezetekbe, égő házakba, a leprások közé, a szegény távoli falvakba, hogy embertestvéreikért kiálljanak, őket megmentsék.

Remélem, hogy amikor rám kerül a sor, leszek olyan bátor, hogy megtegyem, ami tennem kell.

 

Fotó: Washington Post

A cremonai egyházmegyével kapcsolatos értesülér forrása a KV Blog.

Blog
hirdetés

5 hozzászólás

  • Válasz Zoltán 2020. 03. 19. 11:58

    Engem az érdekelne, hogy Isten miért nem könyörül még azokon sem, akikben ennyi szeretet van?

    • Válasz Ilona 2020. 03. 22. 16:19

      Ilyet is csak egy hitetlen tud kérdezni. Térj meg, láss máshogy! Nem az a kegyelem, ha megmarad a gyatra kis földi életed, hanem az, ha Krisztus trónja mellett örök helyet kapsz a Mennyben. Ezek a papok mind szentek lettek. Ezért.

      • Válasz Zoltán 2020. 03. 23. 10:31

        Kedves Ilona! Bizonyára önnek sokkal erősebb a hite, mint nekem. Remélem, hogy akkor ön is olyan példaértékűen résztvesz a rászorulók ellátásában, mint az olasz papok, dacolva a vészhelyzettel, hiszen önnek nincs vesztenivalója – és hol is lehetne jobb helyen, mint Krisztus trónja mellett a Mennyben?

  • Válasz Marcsi 2020. 03. 19. 16:04

    Kedves Zoltán!
    Lehetnének azok, akikben ennyi szeretet van, akik életüket áldozzák másokért, jobb helyen? A Mennyei Atyánál, örök szeretetben, boldogságban, a szerető Istennél nincs jobb hely!
    Üdv. Marcsi

  • Válasz Veronika 2020. 03. 22. 07:45

    Ezt a járványt nem Isten hozta ránk, de ebből is jót fog kihozni.
    Keletkezik egy olyan ébredés, amikor felismerjük azt, hogy szükségünk van egy MEGVÁLTÓra,
    hogy az élet egy ajándék, amiből hogyha eltávozunk, nem mindegy hova jutunk.
    Minél előbb keressük meg Jézust, amíg számunkra elérhető. Ő segíteni tud minden helyzetben.