2020. 03. 17.

Fogjunk össze az imában!

Ahogy arról már mi is beszámoltunk a 777-en, az evangélikusok és reformátusok után a római katolikusoknál is bejelentették, hogy a járványügyi helyzet miatt nem lesz istentisztelet, illetve szentmise. Bár várhatóak voltak ezek az intézkedések, mégis elsőre nehéz lehet elfogadni, hogy vasárnaptól egy ideig nem mehetünk misére.

Ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy most tényleg nagyon fontos a megelőzés és a felelősségteljes magatartás. Hiszen mindannyiunknak, akiknek fontos a hit és az, hogy a vasárnapunk egy részét Istennek szenteljük, egy fontos napirendi pontunkra kell határozatlan ideig nemet mondanunk.

Az elmúlt héten itthon is felgyorsultak az események, életünk egyre több területén tapasztalhattuk, hogy óvintézkedéseket vezettek be. Egy időre elfelejthetjük a barátokkal közös mozizásokat, az esti bulikat, az iskolába járást és sorolhatnánk a rengeteg helyet, amiről le kell mondanunk. A különböző ágazatokban már keresik az alternatívákat például az otthoni tanulásra, munkára vagy éppen edzésekre.

hirdetés

Az a jó hírem ezekben a nehéz időkben, hogy bár a szentáldozásra nincs otthoni alternatíva, viszont az Istennel való kapcsolatunkra annál több.

Valóban nehéz lesz majd a papoknak is az üres templomban bemutatni a misét és ugyanúgy nekünk, híveknek is, hogy nem részesülhetünk személyesen a szentmise kegyelmében, ki tudja meddig, de mégis, próbáljuk meg jól kihasználni ezt az időszakot!

Először is figyeljünk oda, hogy ha tehetjük, minél több időt töltsünk otthonainkban és alkalmazzuk a járványügyi előírásokat. Óvjuk és segítsük idős hozzátartozóinkat, ismerőseinket. Továbbá találjuk meg a módját, hogy minden nap több időt tölthessünk Istennel. Most nem lehet az a kifogásom, hogy nincs időm. Ráérünk gondolkozni, hogy milyen imamódszer az, amiben a legjobban érezzük magunkat és a legközelebb tudunk Ő hozzá kerülni.

Fontos, hogy bár miséken, istentiszteleteken nem is tudunk találkozni egymással, de az ima erejében összefogjunk! Itt a 777-en ezért is indítottuk el a közös imaláncot, amelyhez a cikk írásának időpontjában már közel 30 ezren (!) csatlakoztak. Nagyszerű látni, hogy mennyi helyen, milyen sokan imádkoznak a szebb jövőért. Mert az imának hiszem, hogy hatalmas ereje van. És bár valóban nem egyszerű most, hiszen számtalan ember kerülhet a koronavírus miatt veszélybe és sokan veszíthetik el az állásukat, bízzunk benne, hogy Isten szeretete és kegyelme ezen a nehéz időszakon is túllendít mindannyiunkat. Ehhez viszont fontos, hogy a bajban is figyeljünk az Ő szavára.

Aztán majd amikor újra lesznek nyilvános szertartások, akkor ne felejtsünk el hálát adni Őneki és töltsük meg templomjainkat! Addig pedig legyünk felelősségteljesek és emberségesek…

Hortobágyi Tibor

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás