2020. 03. 06.

“Nem a tökéletesség teszi a kapcsolatot tökéletessé” – Tapolyai Emőke

Tapolyai Emőke pszichológus, szexológus, korábbi 777OFFLINE vendégünk fergeteges előadást tartott az SZTE Szabadegyetemen február végén, mely során a szexualitás ajándékáról és csapdáiról beszélt.

“Ha manapság már nem tabu a szexualitás, akkor mégis miért nem beszélünk róla a szüleinkkel?” – tette fel a kérdést előadása elején Tapolyai Emőke, majd folytatta. Miért általános jelenség az, hogy házaspárok sem beszélnek nagyon róla egymás között?

A népszerű pszichológus előadása során végigvette azokat a hazugságokat, melyeket a társadalom közvetít számunkra a szexualitásról.

Az első számú tévképzet az, hogy a szex csak a szexuális feszültség levezetésére szolgál. 

Tapolyai Emőke felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az esetben a szex csak egy orgazmus központú tevékenység, teljesítményre épül, és nem arra figyel, milyen a kapcsolat két ember között. Vágyaink azonnali kielégítéséről szól, és a kapcsolatot csak másodlagosan tartja fontosnak. Azonban ebben az esetben a társuk nem lesz több, csupán egy vágyunkat kielégítő eszköz. A mi vágyunkat, a mi elképzelésünket, a mi érdekünkben, a mi orgazmusunkért. 

hirdetés

A pszichológus munkássága során arra kereste a választ, mi az, amivel a legtöbben küzdenek. Praxisából arra a következtetésre jutott, hogy a pornográfia súlyos torzulásokat okoz a szexualitáshoz és a partnerhez való hozzáállásban, mindamellett, hogy könnyen okoz függőséget. 

“Az embernek az egyik legnagyobb alapvágya az, hogy szeretve legyen. A másik legnagyobb vágya, hogy valakihez, valahova tartozzon. Az életének, a kapcsolatainak értelmet adjon. A pornóban mindhárom sérül”- mutat rá Tapolyai.

Azonban a pornó nemcsak a férfiak problémája, hanem a nőké is. Sőt, számukra is ugyanúgy elérhetőek azok a hamis kapcsolati képeket és mintákat szolgáltató fikciók, mint a férfiaknak. Tapolyai Emőke komoly vádakkal illeti a románc regényeket. Ezek ugyanis egy elérhetetlen, nem létező férfinak a képét vetítik az olvasók elé. Az állatias, mindamellett vajszívű, tökéletes megjelenésű férfit, aki fantasztikus szerető. 

Az ilyen történetek azzal a hazugsággal is áltatnak minket, hogy a szerelem akkor jó, ha felemészt, és kizár mindenki mást, azaz elszigetel a környezetünktől. Egy másik hatalmas tévedése az ilyen fikcióknak az, hogy a szerelem beteljesülése éltünk legfőbb célja, és minden identitási kérdésünkre megadja a választ.

“Nem a tökéltességtől lesz a kapcsolatunk tökéletes, hanem attól, ahogyan megküzdünk a tökéletlenért” – figyelmeztet Tapolyai Emőke.

Az ilyen történeteknek az a következménye, hogy a valóságost már nem találjuk vonzónak. Ahogyan a pornó esetében sem. 

“Ezek a kor csapdái, hogy érzéketlenné tesz minket a hétköznapi ember számára.”

Azonban nem hagyja megnyugvás nélkül hallgatóságát, Tapolyai Emőke előadása végén bebizonyítja, hogy ne a másiktól várjuk identitásunk megerősödését. Ne kívülről várjuk a csodát, hanem dolgozzunk magunkon, legyen határozott világnézetünk, hitünk, identitásunk, ami akkor sem fog meginogni, ha egészséges konfliktusba kerülünk, vagy intim, mély kapcsolatba.

A teljes előadást is érdemes meghallgatni, szeretettel ajánljuk a figyelmetekbe!

Fotó: Bodnár Patrícia

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás