2020. 02. 11.

Légy elégedett és bízz Isten időzítésében!

Előfordult már veled, hogy azt érezted, hogy a múltadon rágódsz vagy a jövőd miatti aggodalmaskodások járják át a lelked? És közben elfelejted megélni a jelent.

Sokszor azon kapjuk magunkat, hogy a kelleténél többet foglalkozunk a múltunkkal, hogy valami olyat tettünk, amit nem kellett volna, vagy rossz döntést hoztunk, vagy valamit máshogy kellett volna csinálnunk. Ha megtettük a tőlünk telhető legtöbbet annak érdekében, hogy helyrehozzuk a hibáinkat, akkor tényleg nincs mit tenni, de annak ellenére, hogy ezzel tisztában is vagyunk, mégis sokat rágódunk rajta, akár tudatosan, akár tudat alatt. A másik probléma pedig a jövőnk túlagyalása. Nagyon sok időt és energiát tudunk arra fecsérelni, hogy azon aggodalmaskodunk, hogy mi lesz holnap, egy hét múlva, egy hónap múlva, egy év múlva, öt év múlva, tíz év múlva… Pedig Máté evangéliumában megtaláljuk a választ erre a problémára, Jézus Hegyi beszédében:

„Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja.” – Máté 6,34

Emberként ott van bennünk a késztetés, hogy urai akarunk lenni az életünknek, azonnali döntéseket akarunk hozni és azonnal válaszokat várunk. Viszont az sokszor nehéz, hogy türelmesek legyünk akkor, amikor már huzamosabb ideje imádkozunk önmagunkért, valakiért vagy valamiért, és nem igazán érzékeljük azt, hogy Isten bármit is tenni akarna az érdekünkben, hogy előrébb haladjunk. De hogyha a fenti igevers sorai mögé nézünk, ott rejtőzik az, hogy Isten a legjobb időzítő. Ő sokkal jobban ismeri, hogy mikor minek érkezik el az ideje, mint azt el tudnánk képzelni. Isten ismer minden egyes emberi életet, élethelyzetet, a tiédet is, az enyémet is, mindenkiét. Már azelőtt ismert minden egyes apró részletet az életeddel kapcsolatban, mielőtt megszülettél volna. Sosem feledkezik el rólad és nem várat meg fölöslegesen.

Az egyik legrosszabb, amit tehetsz önmagaddal, hogy túlságosan a múltban vagy a jövőben élsz, mert akkor elfelejted megélni a jelent és utána könnyen kiüresedettnek érezheted az életed. Isten nagyon sok olyan ajándékot tartogat számodra, ami a mostani helyzetedben a legideálisabb. De ha túlságosan is azon agyalsz, hogy mi lesz később, akkor a figyelmed könnyen elsiklik ezek fölött.

hirdetés

Ez igaz arra az esetre is, ha valami nagy vágyad beteljesülését várod görcsösen, mert akkor sem tudsz elégedett lenni a jelennel.

Meg kell tanulnunk úgy megélni a jelent, hogy ki tudjuk használni azokat a lehetőségeket, amelyeket Isten itt és most ad. Talán ez kissé közhelyesnek tűnik, de magam is megtapasztaltam, hogy ez tényleg így van. Nincs két ugyanolyan nap, ami elmúlt, az nem fog még egyszer megtörténni. Persze, nem lehetnek mindig jó napjaink, nem lehetünk minden egyes pillanatban jó kedvűek. Sőt, vannak nagyon nehéz időszakok is az életünkben. Viszont, hogyha meg tudunk örülni az apróságoknak és elégedettek tudunk lenni azzal, amit Isten itt és most ad, akkor az már egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb élethez vezet.

Minden napnak megvan a maga öröme és baja. Az aznapi örömöket sem tudod úgy megélni, hogyha a másnapi vagy későbbi problémákon, helyzeteken görcsölsz. De ez az ellenkező esetre is igaz: felesleges az aznapi terhek mellett még a későbbieken is agyalni!

És hogyha ráadásként még el mered hinni, hogy Isten mindig az életed megfelelő pillanatában fog időzíteni és bízni tudsz ebben, akkor az már önmagában felszabadító érzés!

Nagy Barbara

Blog Nagy Barbara
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás