2020. 02. 09.

A házasság, mint egy életre szóló kaland és kihívás

Mától jövő vasárnapig tart a Házasság hete, amely során rengeteg érdekes program közül válogathatunk országszerte. Ezek célja, hogy a házasság és a család fontosságára irányítsuk kicsit a figyelmet, amely manapság sokszor sajnos háttérbe szorul. Egy biztos, a házasság nem csupán az esküvőkön tapasztalható csillogásról szól, hanem vannak nehezebb napok is. Viszont szerintem ettől lesz szép és egy életre szóló kaland, ha hagyjuk, hogy mi is a részesei legyünk.

Esküvő előtt sokszor tesszük fel az ezekhez hasonló kérdéseket: Mikor lesz a nagy nap? Hány fős lesz a lagzi? Hova mentek nászútra? Hol fogtok majd lakni?

Majd a mézes hetek után már a következő kérdések kerülnek előtérbe: Milyen érzés házasnak lenni? Mikorra tervezitek az első babát? és hasonlók.

Természetesen ezek is fontos kérdések, de kevésbé szoktunk a felől érdeklődni, hogy „Miért jó házasnak lenni?”. Szerintem ez azért is fontos kérdés, mert ahányan vagyunk, annyiféle válasz születhet rá. Biztos lesznek olyanok, akik csupa pozitív, illetve negatív dolgot mondanak a házasságról. Szerintem valahol a kettő között van az aranyközépút.

Hiszen az esküvőn tapasztalt csillogás után következnek a hétköznapok, ami egy új életformáról szól. Már nem csak „én” vagyok, hanem „mi” vagyunk. Ennek a megtanulása pedig nehézségekkel is járhat, nagyon fontos viszont látnunk, hogy ha akadályba is ütközünk házasságunkban, attól nem megijedni kell, hanem közösen megoldani azokat. Hiszen ez a házasság nagy ajándéka.

hirdetés

Amit korábban egyedül akartál megoldani, arra most ketten vagytok. Sőt, ha Istent is beengeditek kettőtök kapcsolatába, akkor már hárman mindenre képesek lehettek.

Amikor megkérdezik milyen házasnak lenni, így öt és fél év tapasztalatából azt szeretem mondani, hogy egy nagy kaland és kihívás. Én olyan típus vagyok, hogy nagyon szeretem a kalandot és kihívást is, még akkor is, ha előfordulnak az út során hegyek és hullámvölgyek. Azonban ha odafigyelünk a másikra, akkor ez a kaland pozitív élményként marad meg mindkettőnkben és a völgyek is csak megerősítik kapcsolatunkat.

A házasság ugyanis véleményem szerint az élet egyik, ha nem a legnagyobb ajándéka két ember számára. Az pedig, hogy ki mikor találja meg élete párját, rajtunk is múlik, de erre sincs bevált recept. Ki hamarabb, ki később, de egy biztos, érdemes azért imádkoznunk, hogy amennyiben Isten a házas hivatásra hívott minket, akkor azt felismerjük az adott időben. Bár sokszor tapasztalhatjuk azt a reklámoktól kezdve a közösségi médián keresztül, hogy valósítsd meg magad és „én” központúként gondolkodj, azért bátran mondhatom, hogy „mi”-ként élni még jobb.

Így a Házasság hete kezdetén pedig különösen is fontos, hogy felhívjuk a házasság és a család ajándékára a figyelmet. Mert házasnak lenni jó!

Hortobágyi Tibor

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás