2020. 01. 31.

Miért beszélhetnek a papok a szexről?

Azok a római katolikus papok, akik gyakran beszélnek a szexualitással kapcsolatos kérdésekről, időről-időre megkapják, hogy miért foglalkoznak ezzel, hiszen cölibátusban élnek. A kérdésről Bese Gergő atya mellett Tapolyai Emőke szexológust is megkérdeztük a 777 OFFLINE rendezvényén

Miért beszélhet egy pap a szexről?

Bese Gergő atya: Nagyon fontos, hogy ledöntsük azt a tabut, miszerint a papok egy különleges bolygóról érkező ufók, akik nem élnek az emberek között. Iskolalelkészként a fiatalok között élek, nap mint nap találkozom a problémáikkal, a nehézségeikkel – persze az örömeikkel is. A kamaszoknál a szexualitás ott van az érdeklődésük középpontjában, természetes hogy megpróbálok válaszolni a kérdéseikre. Házaspárokkal, családokkal, jegyesekkel beszélgetve – és a gyónásukat hallgatva – nagyon sok érzelemmel, gyakran könnyekkel találkozom. Ezek a beszélgetések lehetőséget adnak számomra, hogy segítsek másoknak, akik hasonló krízisben, nehézségekben szenvednek.

Tapolyai Emőke pszichológus, szexológus: Nekem meggyőződésem, hogy amit egy pap hall a gyóntatás alatt, az egy olyan mély valóság, ami talán egyedül ott jön ki – és talán nálunk. A zárt falak között, ahol az emberek tudják, hogy amit mondanak az ott marad, és hogy a gyógyítás a cél. Különböző típusú, de mégis ugyanúgy lelki gyógyítás. 

Korábban a “Szólj be a Papnak!” rendezvényen Hodász András atya így fogalmazott:

hirdetés

“A szexualitás „praktikus oldaláról” valóban nincsen tapasztalatunk, de erről szerencsére nem is szoktak kérdezni. Amiről viszont igen, hogy mi a bűn és mi nem, mi fér bele – és mi nem. Ezzel kapcsolatban pedig nem tapasztalatunk van, hanem tudásunk, mert ez a morálteológia kérdésköre, amit mi hat éven át tanultunk. Nem követünk el tiltott határátlépést, mert olyan kérdésekről szoktunk beszélni, ami a mi reszortunk.

Csomó olyan dolgot látok én kívülről, amit te belülről nem látsz: és ez egy plusz szempont, még akkor is, ha én magam nem élek párkapcsolatban. Ahogy a szívsebésznek sem kell megműtenie a saját szívét ahhoz, hogy a tiedet megoperálja, úgy nekem sem kell mindent kipróbálni ahhoz, hogy tudjak beszélni róla” 

Beszámolónk a Szexualitás és lelkiség 777 OFFLINE-ról:

Amikor egy szexológus és egy pap beszélget

Fotó: Bodnár Patrícia
Kiemelt kép: Unsplash

777 OFFLINE
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2020. 02. 04. 20:55

    A züzesség nem elvárás csak a nőtlenség. Például özvegyként is lehetséges a pappá szentelés. A szex csak amnyira tilos mint mindenkinek aki nem házas, mindenkinek aki kizárja a gyermeknemzés esélyét, mint mindenkinek aki egyedül van, de él a házastársa. És mint mindenkinek a hitvesén kivül mással. És a gondolat is egyenlő a tettel! Ha mégis megtörténik, meggyónható feloldozható mint bárki másnál. Asszem😋