2020. 01. 30.

Amikor egy szexológus és egy pap beszélget

Hatalmas érdeklődés és teltház mellett rendeztük meg a 777 OFFLINE idei első beszélgetését, amelyen Tapolyai Emőke szexuálpszichológus és Bese Gergő atya iskolalelkész voltak a vendégeink. A téma ezúttal a Szexualitás és lelkiség volt, két vendégünk tabuk nélkül válaszolt a legrizikósabb kérdésekre is. Visszajelzéseitek alapján egy nagyon különleges, tényleg rendhagyó beszélgetés alakult ki.

Az idei év első 777 OFFLINE rendezvénye a szexualitás és a lelkiség kapcsolatát járta körül, a több száz fős közönség döntő többségét harminc év alatti fiatalok tették ki. Sokakat foglalkoztat az a kérdés, hogy mi az az első pont, ami már szexualitásnak nevezhető, akár lelki, vagy fizikai értelemben. Tapolyai Emőke szexuálpszichológus erre igen konkrét választ adott, amire talán nem is gondolnánk így elsőre.

„A pelenkában kezdődik a szexualitás. Ha a teljes képet nézzük, akkor már ott elindul a szexuális érdeklődés, amikor egy kisfiú és kislány egymásra néz, és megkérdezi, hogy „Anya, neki mi van ott a pelusban?” Aztán az oviban is megjelenik, ahogy a gyerekek érdeklődnek az ellenkező nem iránt, a saját testük iránt.”

Ugyancsak sokakat foglalkoztató téma a tisztaság kérdése, hogy mit is értünk ez alatt.

„Ha a tisztaság csak egy törvény betöltése, ami engem korlátoz, megfoszt a vágyaimtól, akkor én sem akarok tiszta lenni. Ki akarja ezt? Ez szörnyű” – mondta Tapolyai Emőke. „Azonban ha nekem a törvény az én szerető Istenem, akivel kapcsolatban vagyok, aki az életét adta nekem, aki az én Megváltóm. Aki azt mondja, hogy mindent érted akarok és én tudom, hogy mi a jó neked, akkor innentől a tisztaság, a törvény új értelmet nyer. Mert ez nem azért van, hogy nekem ártson, hanem értem van, hogy értelmet adjon.”

hirdetés

Bese Gergő atya hozzátette, hogy szerinte nem vagyunk hajlandók beszélni a szexualitással kapcsolatos témákról, pedig ahogy Tapolyai Emőke is elmondta, a fiatalok nagyon nyitottak.

„Azt tapasztalom, hogy nagyon is érdeklődőek és nyitottak a fiatalok. Szerintem nagyon jófejek, gondolkodóak, sokat láttak és hallottak, valószínűleg jóval többet, mint amit a szüleik gondolnak. Szerintem a nyitottsággal nincs baj, hanem azzal, hogy kevesen vannak, akik mernek őszintén a szemükbe nézni és azt mondják, hogy „elmondom nekik a véleményemet”. Ugyanis a legnagyobb bátorság kimondani azt, amiben hiszek és úgy kimondani, hogy tényleg azt mondom, amiben hiszek és amiben hiszek, azt mondom. Ez az azonosság ez egy nagyon nagy próbatétel.”

Kép: Bodnár Patrícia

Gergő atya egy megdöbbentő statisztikával is érvelt a házasság előtti tisztaság mellett.

„Egy felmérés azt mutatja, hogy házasság előtt minél több szexuális együttléted van mással, akkor a házasságkötésed után 6% esélyed van, hogy megéled a 7. házassági évfordulót.”

Természetesen hatalmas küzdelemmel jár, hogy a szexuális vágyainkat úgy éljük meg, ahogy az a mi hasznunkra válik, de ezzel sincs gond Tapolyai Emőke szerint.

„A szorongás arról szól, hogy meddig élhetem meg a vágyaimat büntetlenül. Miért félünk attól, hogy a vágyamat nem élhetem meg? A vágy és a kísértés természetes dolog. Ha belülről nincs egy erős meggyőződésünk, ami erősebb vágy az Istennel való kapcsolatra és, hogy megkapjam azt a beteljesedést, amit Ő ígért, akkor a testi vágy le tudja győzni. Itt kétféle vágy van: a szexuális és a lelki. Ha az előbbi erősebb, akkor a lelkit le tudja győzni. Ezért nagyon fontos, hogy tudom-e miben hiszek” – árulta el a szexuálpszichológus, majd felhívta a figyelmet arra is, hogy miért nagy hiba, ha hamar eljutunk a testiségig.

„Olyan szintugrásokkal megyünk egy mélységbe, hogy a kapcsolatnak a legszebb részeit kihagyjuk, de utána azt már nem lehet visszahozni. Akik tisztán készültek a házasságra, azoknak nem lesz a szex egyből fergeteges. Az egy megismerési folyamatnak az eredménye. Meg kell tanulni, hogy mi jó a másiknak és mi jó nekem. Meg kell tanulni egymás testét is olvasni.”

Kép: Bodnár Patrícia

Bese Gergő atya hangsúlyozta, hogy bízik benne, eljön még a romantika reformkora. De vajon hit függő-e a romantika?

„Az biztos, hogy hit függő, hogy úgy tekintek-e egy hölgyre vagy férfira, mint egy húsdarab, aki a szexuális vágyaimat fogja kielégíteni vagy úgy, hogy neki is van lelke. Ha úgy nézek rá, hogy ő egy lélekkel rendelkező, Isten alkotta csoda, akkor nincs jogom ahhoz, hogy kihasználjam, belerúgjak és tovább menjek.”

Ezért is fontos tudnunk, hogy Isten miért adta nekünk a szexualitás ajándékát.

„Nem a kapcsolattól és a szövetségen kívüli a szex, hanem a kapcsolatnak és a szövetségnek a megpecsételése”

– árulta el Emőke.

Az este második felében tabuk nélkül válaszoltak vendégeink a kérdéseitekre, amelyben többek között előkerült a pornó, az önkielégítés és a fogamzásgátlás is.

„Azt látom, hogy akik a pornóval küzdenek, nem találják azt, aki számukra elég vonzó, folyamatos bűntudatuk van, folyamatos szégyenben vannak. Ezek miatt pedig magányosnak érzik magukat” – mondta Emőke. Egy másik kérdésre válaszolva elárulta, hogy szerinte tulajdonképpen minden belefér a házasságon belüli szexualitásba, amit mind a ketten közösmegegyezéssel és szeretetben akarunk. Ha az egyik fél megfelelésből mondja, hogy igen, akkor viszont már nem fér bele.

„Az önkielégítésnél a legfontosabb azt kihangsúlyozni, hogy ha valaki ennek a rabjává vált, akkor okoz nemcsak lelki, de testi problémát is. Ha ez az életed szerves részévé vált, akkor baj van” – hangsúlyozta Gergő atya, aki azt is elárulta, hogy „a gumióvszer használata nem megoldás, hanem sokan azt hiszik, hogy ez egy eszköz arra, hogy szabadon élhessék a szexualitást keresztényként. De nem kell azt szabadon élni, ha nem házasságban történik.”

Teljes beszélgetés:

Hortobágyi Tibor

Kép: Bodnár Patrícia

777 OFFLINE Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Szilágyi József 2020. 01. 31. 10:20

    Vomberg Frigyes interjú:
    SZABÁLYOK ÉS SZABADSÁG… (részlet)
    “… Fontos a kreativitás, de megvilágítom két példával, hogy mit értek alatta:
    az egyik a Tízparancsolat. Ha nem lennének a parancsolatok, akkor azt csinálnál, amit akarsz, ami nem vezet semmi jóra. Mivel van Tízparancsolat, van egy kereted, emellett irtózatos nagy szabadságod van arra, hogy számtalan dolgot megtegyél a tiltott cselekedetek nélkül.
    Ugyanez igaz pl. a sakkra is. Van egy sakktáblád, de nem ismered a sakkjátszma szabályait. Élvezetes a dolog? Abszolút nem! De ahogy megvan a szabályod, akkor egy olyan kreativitást és szabadságot kaptál a keretek között, amit nem tudsz kimeríteni.
    Tehát vannak a szabályok, melyek betartásával óriási lehetőségeid vannak. Ez a kettő együtt jár! Ezzel kell élni! ”

    (forrás: Jelige magazin 2018/I.)