2020. 01. 17.

Az év teljesítménye lehet Csókay Andrásék műtétje egy magyar szavazáson

Többek között a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvoscsapatra is lehet szavazni Highlights of Hungary oldalán, de több más keresztény értékkel bíró kezdeményezés – sőt szerzetesrend is – a jelöltek között van. 

Az év történetét/teljesítményét keresi a Highlights of Hungary, amely saját magát így mutatja be honlapján:

“A Highlights of Hungary 2013 óta, független kezdeményezésként építi Magyarország értékteremtő közösségét. Kurátoraink támogatásával évről-évre olyan kiemelkedő történeteket és kiváló teljesítményeket gyűjtünk össze, melyekre méltán lehetünk büszkék, melyek példaértékűek, szemléletformálóak, társadalmi hasznosságuk magas szintű. Kezdetben a publicitást biztosítottuk a Highlights jelölteknek, ma már egy komplex platformot, kreatív ökoszisztémát kínálunk az inspiráló együttműködésekhez. Összehozunk jó embereket és jó ügyeket, hogy közösen formáljuk a jövőnket.”

Valóban sikerült jó ügyeket és embereket találniuk, hiszen többek között a sziámi ikreket szétválasztó magyar orvoscsoport is jelölt. A bemutatkozásnál nem is titkolják Csókay Andrásék, hogy Istennek hatalmas szerepe volt abban, hogy az ikrek szétválasztása sikeres volt:

hirdetés

“Addig gondolkoztunk Isten segítségét kérve, míg meghozta az idegsebészeti innovatív ötletet, amin elindulhattunk. A folytatódó imádság kapcsán egyre több egyedi megoldás született. Végül a többszázezres szeretetteljes lelki támogatással hívőktől és nem hívőktől egyaránt sikerült az agy és a koponya valamint az érrendszerük szétválasztása az idegsebészeti innovációkkal, majd a túlélés.  A műtét kezdete után 33 nappal nem várt bevérzés miatt az egyik kislány állapota jelentősen romlott, nála kitartó rehabilitációs munka és a további ima hozhatja meg a remélt gyógyulást. A másik kislány állapota kifejezetten jónak mondható. Köszönjük a többi kedves missziós orvosnak is, akik ugyan nem az idegsebészeti részről, de munkájukkal hozzájárultak a műtéthez. Köszönjük a Jóistennek és a lelki támogatóknak.”

” Az orvos csak kezel, míg a Jóisten gyógyít ” – interjú Dr. Csókay Andrással

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy az orvoscsoport tagjai mellett Martí Zoltán, a 777 főszerkesztője is említésre került, mint a háttérima egyik szervezője.

Az idegsebészeti műtétben közvetlenül és itthonról segítő résztvevők névsora:

“Ahogy a fentiekben kifejeztük, a legfontosabb erőnk a szakmaiságon kívül, a többszázezres hazai háttérima szervezése volt melyben óriási segítséget kaptunk:”

Szabó Tamás Mária Rádió

P. Sajgó Szabolcs S.J.Párbeszéd Háza

Marti Zoltán 777 blog

Bodnár Dániel Új Ember

A műtétben Dakhában résztvevő idegsebészek és segítőik névsora:

Csókay András idegsebész főorvos, a szétválasztó idegsebészeti műtét vezetője MHEK

Hudák István idegsebész főorvos, a műtétsorozat legfontosabb részét, az agyi vénák szétválasztását végezte, részt vett a nyílt műtétben is. MHEK

Dr. Valálik István idegsebész főorvos, traktográfia megtervezője, mely nélkülözhetetlen volt.A műtét résztvevője. Szt.János Kh.

Josvai Attila idegsebész csapatvezető-helyettes, műtét résztvevője MHEK
Dr. Trencséni Bence idegsebész, műtét részt,vevője MHEK
Dr. Égető Előd idegsebész rezidens műtét részt vevője MHEK

Czirják Enikő főműtősnőként segítette a szétválasztó műtét idegsebészeti részét MHEK

Mogyorósi Ibolya műtősnőként segítette a szétválasztó műtétet MHEK
Csenteri Margó műtősnőként segítette a szétválasztó műtétet MHEK
Szabó Imre műtősfiúként segítette a szétválasztó műtétet MHEK
Pejkó József boncmester, minden hétköznap hajnali 6-tól segítette a friss kadaver gyakorló műtéteket, több mint 300 alkalommal a felkészülés során, műtőssegédként segítette a szétválasztó műtétet MHEK
Csókay Bernadett orvostanhallgató, a család magyarországi tartózkodása alatt foglalkozott a gyerekekkel, műtőssegédként részt vett a szétválasztó műtétben
Szász János filmrendező, képekkel, videókkal megörökítette az itthoni és a szétválasztó műtét minden fontos mozzanatát

Táborosi András operatőr, képekkel, videókkal megörökítette az itthoni és a szétválasztó műtét minden fontos mozzanatát

Muhari-Papp Sándor Balázs festőművész a szétválasztó műtétről előre elkészült rajzsorozatával segítette a felkészülést, műtőssegédként segítette a műtétet

Szász Péter film operatőr asszisztens

Itthoni segítők:

Dr. Kun Szabó István vezérőrnagy MHEK parancsnok.  Nagy értékű műtéti eszközök, adományozásával segített, melyek lehetővé tették a szétválasztó műtétet Dakhaban.

Prof. Merkely Béla rektor és Prof. Szabó Attila rektorh.  

Semmelweis Egyetem

Dr.Rudas Gábor MR labor vezető főorvos.
Gyebnár Gyula fizikus
Prof. Csernátony Zoltán és a Debreceni Egyetem Biomechanikai tanszék munkatársai a koponyacsontpotlás megtervezői.

Falk György és a Varinex munkatársai a 3D nyomtatás kivitelezői

Dr.Nagy Anikó Ig. és a Heim Pál Gyermekkorház mtsi.
Takács Mátyás Promed  a koponya rögzítőcsavarok lemezek legyártása, adományozása
Kiss Zoltán szobrászművész, a gyerekekről készült koponya makettekkel segítette a felkészülést


Az 55 jelölt között találjuk a bencés rendet, valamint a kazincbarcikai Don Bosco Iskolát, a neveket elnézve kiemelkedően színvonalas listát állítottak fel a szervezők. Egy IP címről ugyanazon jelöltre csak 1 szavazat adható le, viszont abban nincs megkötés, hogy hány projektre lehet voksolni. Tehát akár több kedvencet is lehet 1-1 szavazattal támogatni.

Szavazni ide kattintva lehet.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás