2019. 12. 21.

Tényleg modern vagy?

Tudatos és sajnos eredményes folyamatoknak köszönhető, hogy mára sok keresztény érték szembe lett állítva a korral, mintha egy régi világ letűnt eszménye lenne. Pedig ha ezeket a tartóoszlopokat kivesszük, akkor megsebzett családokat, kiégett embereket és jövőkép nélküli fiatalokat találhatunk. Ahelyett, hogy ezt szóvá tennénk gyakran inkább hallgatunk, és a keresztényi szeretet átcsap oda, hogy mi magunk is elfogadjuk: modernnek lenni azt jelenti, hogy nem vagy hívő. Pedig ez egy hazugság.

A héten egyik kedves ismerősömmel izgalmas beszélgetésbe – néha vitába – keveredtünk: volt szó Istenről, hitről, életvédelemről – minden rázós témát érintettünk.  Eszmecserénk végefelé, ez az egyébként általam nagyon kedvelt személy a következőt mondta: „az a baj, hogy amiről te beszélsz, az nem modern, és te sem tudsz modernül gondolkodni”. Ez a mondat arra sarkalt, hogy néhány dolgot tisztázzunk:

  • Ha a szüleidnek visszaszólsz és semmibe veszed őket, akkor nem modern vagy, hanem tiszteletlen.
  • Ha megcsalod a házastársadat, akkor nem modern vagy, hanem hűtlen. 
  • Ha támogatod  az abortuszt, akkor nem modern vagy, hanem véleményeddel ártatlan emberek életét veszélyeztetheted.
  • Ha az eutanáziát támogatod, akkor nem modern vagy, hanem az emberi élet szándékos kioltásával értesz egyet.
  • Ha szerinted a pornó támogatandó, akkor nem modern vagy, hanem hozzájárulsz, hogy elterjedjen a szexuális erőszak és egy darab tárgynak tekintsék az embereket.
  • Ha szerinted a szexualitásnak nem szabad korlátot szabni, akkor nem modern vagy, hanem a későbbi boldog házasságodat veszélyezteted.
  • Ha te csak azért nem hiszel Istenben, mert szerinted ez az egész középkori, akkor nem modern vagy, hanem elzárod magadtól a lehetőséget, hogy megismerd, aki téged megteremtett.

Köszönjük, de elég abból, hogy a „modern” szó szembe lett állítva mindazzal, amit egy keresztény értékesnek és fontosnak tart. Hogy korral való haladásnak gondoljuk azt, ami elemi erővel szedi szét a társadalmat.

Korunk legnagyobb hazugságának tartom, hogy az élettel teljesen összeegyeztethetetlen dolgokat emeltek fel egyesek „értéknek”, miközben mi arra lettünk kárhoztatva, hogy régimódinak érezzük magunkat, csak azért mert fontos számunkra az élet, a család – és Isten. 

Kiállni az élet mellett, felszólalni a szexuális rabszolgaság ellen, fontosnak tartani olyan értékeket, mint a hűség vagy az erkölcs nem lehet régimódi és elavult.  

És ez akkor is igaz, ha egyre kevesebben gondoljuk így. 

Martí Zoltán

Martí Zoltán
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Szilágyi József 2019. 12. 21. 16:27

    Nekem is mondták már: „Haladni kell a korral!”
    Azt válaszoltam: ezzel a korral nem akarok együtt haladni.

  • Válasz Ben 2019. 12. 22. 18:15

    Nem vagy modern, kedves Zoltán?
    Én sem.

    Mire gondolt a „modern” alatt az érintett ember? Sejtésem szerint pontosan azt amiről a Biblia úgy beszél mint a „világ barátsága”. Ebből kifolyólag nevezhetnek bárminek bármilyen jelzővel, elferdítve annak a szónak valódi jelentését csak azért, hogy elmondják mi a baj velem/velünk. Nem vagyok modern. Nem vagyok trendi. Nem vagyok megalkuvó. A rosszat rossznak, a jót pedig jónak nevezem. Ez nem tetszik a világnak, mert a világ ura a hazugság.
    A világ a vesztébe rohan, és nekünk nem is az a dolgunk, hogy a világot megmentsük, hanem az embereket kimentsük a világból, addig amíg van rá lehetőségünk.

    Az emberek szívének állapota egyre rosszabb és rosszabb az utolsó időkben, eldeformált gondolkodásmódok szüleménye az amikor a rosszat jónak nevezzük (minden amiről a Biblia világosan és egyértelműen kimondja: rossz). Amikor magyarázni kell az embereknek alapvető velünk született morális igazságokat, mert a saját lelkiismeretük már annyira eldeformált, hogy képtelenek különbséget tenni a rossz és jó között; mindenhol, ahol az Igazság egyre irritálóbbá válik az embertömegek fülének. Mikor az abortuszt alig merjük gyilkosságnak nevezni, mert ez bántja valakiknek, csoportoknak, társulásoknak a fülét. Mikor mindazokat akik támogatják az abortuszt, alig merjük a gyilkosoknak és cinkosaiknak nevezni, nehogy megbántsuk őket. Amikor a pornóipart nem szórakoztató médiának, hanem emberkereskedelmi „iparnak”, embermegrontó tevékenységnek nevezzük, akkor félhetünk, nehogy valaki megharagudjon, mert sértőt mondtunk. Amikor mindenféle eltorzult bibliaellenes szexuális viselkedésre/magatartásformára kimondjuk, hogy rossz, akkor prűdnek, homofóbnak, beszűkült gondolkodásúnak neveznek. Amikor azt mondjuk, hogy szeresd ellenségedet, ahelyett, hogy gyűlölködnél és bosszút gyakorolnál, idiótának és nyámnyilának titulálnak.
    Kik? A világ. A magukat MODERN-nek nevező emberek, akik tudatosan vagy tudtukon kívül hozzájárulnak a Gonosz hatalmi rendjének végeleges kibontakozásához, amely megíratott, hogy végleges bukásra van ítélve. Számomra egy a fontos, az Igazság szemben áll a Hazugsággal. Az Igazság pedig már győzött. És egyedül az Igazság (Jézus Krisztus) tud kimenteni a világból a szeretete által.
    „Ne szeressétek a világot, se azokat, amik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete.
    Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.” (1Ján 2:15-16)
    A Jakab 4. levele pedig még egyértelműbben fogalmaz, hogy „nem tudjátok-é, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel?”
    „Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel.
    De tudjuk azt is, hogy az Isten Fia eljött, és értelmet adott nékünk arra, hogy megismerjük az igazat, és hogy mi az igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban vagyunk. Ez az igaz Isten és az örök élet.” (1Ján 5:19-20)