2019. 12. 15.

Örüljetek az Úrban mindig, ismét mondom, örüljetek!

A mai napon advent 3. varsárnapját ünnepeljük, amelyen Pál apostol szavai csengenek a fülünkbe: „Gaudete, in Domino semper, iterum dico, gaudete!” vagyis „örüljetek az Úrban mindig, ismét mondom, örüljetek!” (Fil 4,4) Közel van az Úr, közel van karácsony, ezért az elkövetkezendő napok alaphangulata az örömteli várakozás. A liturgián szerepet kap az adventi koszorú harmadik gyertyájának színe, a ritkán feltűnő rózsaszín. Az öröm kerül előtérbe, ezért hívjuk ezt a napot gaudete-/örömvasárnapnak. De vajon honnan is jön ez az öröm?

„A karácsony öröm, vallásos öröm, a fény és a béke bennünk rejlő öröme” – írja Ferenc pápa. Azt hiszem, két szó a kulcs itt: bennünk rejlő. Vajon mi ad a szívünkbe igazi örömöt? A fa alatt felsorakozó kisebb és nagyobb ajándékdobozok? A finomabbnál finomabb, ínycsiklandó ételek? Talán a családban lévő szeretet melege? Ez mind nagyon szép, és örömöt ad, de nem eleget. Az igazi öröm bennünk rejlik. Honnan forrásozik? A szívünkben lakó Istenből. Abból az Istenből, aki szelíden, kisgyermekként születik bele a történelmünkbe, hogy ezáltal megkezdődjön az emberi megváltás műve, kapcsolatunk helyreállítása az Atyával. Az egész evangélium örömhír. Mindez azzal kezdődött, hogy a Megváltó világra jött. Ezért nagy öröm számunkra karácsony ünnepe, és ezért örülünk közeledtének.

A belülről fakadó öröm leghatékonyabb megtapasztalása a csendben tud megtörténni. Olyan szent csendben, amilyennel a betlehemi éjszaka várta a Kisded születését. Alig több, mint egy hét van karácsonyig. Próbáljunk meg minden nap csendben leülni, hallgatni az Úr hangját, és hagyni, hogy szelíden, gyöngéden közeledjen hozzánk – így megtapasztalhatjuk az igazi, szívünk mélyén rejlő örömöt: Istent.

Ambrus Betti

Kép: matrac.hu

Ha te is örömmel osztanád meg gondolataidat, történetedet a 777 oldalán ezzel tanúságot téve a hitedről és az általad vallott értékekről, akkor írj nekünk a kapcsolat oldalon!
(A publikálás jogát fenntartjuk!)

Advent Ambrus Betti Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás