2019. 12. 02.

Adventi üzenet a pannonhalmi szerzetesektől

Mindenki számára mást jelent az advent, a várakozás. A Pannonhalmi Főapátság szerzetesei youtube-csatornájukon videoüzenetben fogalmazták meg gondolataikat a várakozás kapcsán.

Az advent összekapcsol minket, közös várakozásra hív, de nem csak közösségben, egyénileg is megérint. Egyszerre jelenti sokunknak ugyanazt és mégis mindenkinek egy kicsit mást. A pannonhalmi szerzetesközösség tagjai hétről-hétre egy-egy videóüzenetben fogalmazzák meg, számukra személyesen mit jelent az adventi időszak.

„Egy kamasz fiú mondta egyszer, hogy az advent az olyan, mint egy óvoda. Amikor ott letesznek bennünket és egésznap arra várunk, hogy jöjjenek értünk a szüleink és hazavigyenek. Egy hívő ember úgy viszonyul az életéhez, hogy a Jóisten teremtette és valahol hazavárja a saját országába, a magához való kapcsolatra. Talán adventben jobban eszünkbe jut, hogy van olyan örök otthon, ahova hazavár az Isten” – osztotta meg gondolatait Hortobágyi T. Cirill főapát.

Dejcsics Konrád atya számára, életének jelenlegi szakaszában az érkező Kirsztusra való várakozást jelenti az advent.

„Valahogy mostanában nem annyira a karácsonyra való várakozás, vagy annak az átélése, hogy Krisztus születését ünnepeljük, sokkal inkább az adventnek a másik jelentése jut eszembe. Ez pedig „az érkező Krisztusra várni”. A Krisztus, akiről valljuk, hogy dicsőségesen eljön ítélni és holtakat. Viszont ez az eljövetele kicsit távol került tőlünk, inkább félelmetes, ijesztő, vagy a legjobb nem is gondolni rá. Közben pedig van abban valamilyen nagyon pozitív, amikor a megérkező Krisztusra gondolunk. Mert amikor Ő újra eljön, a vele való találkozásban az összes emberi találkozásunk teljessé válik. Van az a Pilinszky vers, hogy „a sokaságban senki sem keresi a másikat, amikor Krisztus eljön”. És nem azért nem keressük, mert elfelejtettük a másikat, hanem mert biztonsággal fogjuk tudni, hogy ott van mellettünk a másik. Az advent ideje életemnek ebben a szakaszában sokkal inkább arra az érkező Krisztusra emlékeztet, akinél az egyéni és a közösségi sorsunk valamiképpen beteljesedik”

A teljes videóüzenet itt tekinthető meg.

 

Advent Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás