2019. 11. 29.

Tervezd meg az idei adventedet!

Ha már évek óta azon bosszankodsz, hogy minden egyes adventi időszakod a rohanásról és a kapkodásról szól, és az ideit szeretnéd valahogy kicsit másképp tervezni, hogy több időt szentelhess a lelki várakozásra is, akkor ez a néhány gondolat neked szól!

A halogatás az egyik legidegesítőbb szokásunk, hiszen tudjuk, hogy attól, hogy később kezdünk el foglalkozni valamivel, az nem azt jelenti, hogy fel is szívódna az az adott teendő… sőt, tudjuk azt is, hogy minél később kezdünk el foglalkozni vele, annál inkább felhalmozódik, de ennek ellenére mégis folyamatosan beleesünk ugyanabba a hibába. És így van ez a karácsonyi bevásárlásokkal is, hogy sokszor azon kapjuk magunkat, hogy közvetlen a karácsony előtti napok a békés ráhangolódás helyett az ideges boltról boltra járásokról szólnak, mert mindig van 1-2 olyan személy, akinek még nem vettünk ajándékot, esetleg az ételekhez, süteményekhez még hiányoznak hozzávalók, és ha már emiatt amúgy is boltba kényszerülünk menni, akkor még inkább megakad a szemünk valamin, ami újabb és újabb vásárlásokat és bosszankodásokat eredményez.

És a vége valahogy mindig ugyanaz: nem igazán sikerült ráhangolódni az év egyik legmeghittebb ünnepére.

Hajlamosak vagyunk bosszankodni amiatt is, hogy már a halottak napját követően mindenféle karácsony dísszel ellátják a boltokat, és karácsonyi zenéket hallunk az üzletek rádióiban, hogy még inkább vásárlásra buzdítsa az embereket. A reklámpszichológusok pontosan tudják, hogy ez milyen hatással van az ember észlelésére, és szinte lehetetlen kizárni, hogy ezek a hatások ne befolyásoljanak. Ugyanakkor, mégis van ebben is valami pozitívum: akár arra is ösztönözhet, hogy már most megvedd a szükséges dolgokat, és azáltal már novemberben, vagy december legelején kipipálhatod a beszerzésre váró karácsonyi ajándékok listáját! Persze, ez is csak abban az esetben pozitívum, ha utána ténylegesen félre tudod tenni ezt a témát, és nem megy át két hónapon át tartó vásárlási lázba. Ha tudatosan megtervezed, hogy miket szükséges beszerezned és ezt meg is teszed minél hamarabb, akkor nagyobb eséllyel adventben nem kell ezen görcsölni.

hirdetés

Fontos azonban azt is kihangsúlyozni, hogy még ha veszünk is ajándékot, akkor se a vásárlázi láz, hanem a másiknak való örömszerzés legyen a mérvadó, és sokszor a kevesebb, személyesebb ajándékok többet érnek, ha szívből adjuk.

Ennek az írásnak természetesen nem az a célja, hogy karácsonyi ajándékvásárlásokra buzdítsak bárkit is azzal a címszóval, hogy már most el kell kezdeni ezt az őrületet, pláne egy keresztény oldalon, hanem pont az ellenkezőjén van a hangsúly! Mindannyian tudjuk, hogy a karácsony elsősorban nem az ajándékozásokról szól, hanem Jézus születéséről, és a családjaink körében történő ünneplésről, viszont szinte lehetetlen kizárni ebből az ajándékozást. És ha már ez a szerves részévé vált ennek az ünnepnek, akkor igyekezzünk tudatosan megtervezni, hogy a végén minél több idő és energia jusson Jézusra és egymásra!

Természetesen, nem lehet mindent most azonnal elintézni, de ha már néhány dolgot ki tudsz most húzni a listáról, annyival is előrébb vagy. Számos munkahelyen a december az egyik legintenzívebb hónap, az iskolákban is nagy a hajtás a téli szünet előtt, és az egyetemisták is ekkor küszködnek a vizsgákkal. Nem lehet teljesen kivitelezni azt, hogy békés legyen a decembered, de ha vannak ötleteid, hogy kit mivel szeretnél meglepni, akkor vedd meg vagy készítsd el már most! Vagy ha ez se lehetséges, akkor legalább gondolkodj el rajta, írj listát, tervezd meg előre a decembered! Ne csak a karácsonyi teendőkre gondolj, hanem bármire, amit már most meg tudsz valósítani annak érdekében, hogy ne a legvégére maradjon!

Használd ki, amennyire tudod, az adventi időszakot elmélyülésre, roráte misék látogatására, Biblia olvasásra, imádkozásra, közös sütésre a családdal, készülődésre! A legfontosabb, hogy azt is tervezd meg, hogy miként tudsz lelkileg feltöltődni ebben az időszakban! Ne feledkezz meg Jézusról sem, számára az a legszebb ajándék, ha a szívedet adod Neki!

Áldott adventet kívánok mindenkinek!

 

Nagy Barbara

Blog Nagy Barbara
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás