2019. 11. 24.

Mit üzen Krisztus Király vasárnapja?

Krisztus Király ünnepe mozgóünnep a katolikus egyházi naptár szerint, az egyházi év legutolsó vasárnapján, advent első vasárnapját megelőzően emlékezünk meg Jézus királyi voltáról. Talán sokat hallottunk már róla, de vajon mit üzenhet ez a nap számunkra?

Néhány éve részt vettem egy lelkinapon, ahol megszólalt a Király vagy című dal, és azóta is ez az egyik kedvenc dicsőítő dalom – pedig jópárat hallottam már azelőtt, de ez volt az első olyan, amely úgy igazán szíven ütött, és hosszú időn keresztül visszhangzott a fejemben, és azóta is megdobban a szívem, amikor csak meghallom. Mindössze néhány sorból áll, emiatt nem is jelent nagy kihívást a memorizálása, viszont annál több igazságot tartalmaz, amely most igazán aktuális lehet Krisztus király ünnepének kapcsán:

„Király vagy, király vagy, Jézus király!
Király vagy, király vagy, Jézus király!
Most felemeljük a szívünket,
most felemeljük kezeinket,
a trónod elé járulunk: imádva légy!”

Sokféle gondolat megfogalmazódhat bennünk, ha a királyokról elmélkedünk, hiszen akaratlanul is feljöhetnek bennünk a történelem órák emlékei, amikor a különböző magyar és külföldi királyok tetteiről, politikájáról tanultunk. Természetesen, számos olyan király uralkodott, akikre tisztelettel felnézünk, megemlékezünk róluk, esetleg szentként tisztelünk, hiszen sokat tettek a hazánkért/hazájukért, viszont bizonyos esetekben még a hideg is kiráz a királyok tetteitől, és talán sokkal inkább valami negatív érzéssel társul a király szó, mint pozitívval. Ugyanakkor eszünkbe juthatnak a gyermekkori mesék, melyeknek igen gyakori szereplői voltak a királyok, inkább pozitív, mint negatív tulajdonságokkal, igazságos uralkodóként ábrázolva.

Jézussal azonban más a helyzet, Ő teljesen más, mint a földi királyok, vagy mint a gyermekkori király elképzelésünk. Jézus királysága minden emberi elképzelést felülmúl, ezért teljesen normális emberi reakció, hogy kérdések ötlenek fel bennünk, hogy igazából nem is tudjuk, hogyan értelmezzük ezt az egészet, hogy vajon kicsoda valójában Jézus, milyennek képzeljük el, mit jelent az, hogy uralkodik a Mennyben és a földön, ítél élőket és holtakat? Egyáltalán milyen király Ő? Mit jelenthet az, hogy egyszerre igazságos és irgalmas is?

hirdetés

Ezekre a kérésekre a válaszokat földi életünk során sosem fogjuk 100%-ban megkapni, csupán a hitünkre és a tanításokra hagyatkozhatunk, de majd eljön az az idő is, amikor majd teljes királyi pompájában, dicsőségében láthatjuk Őt, színről színre. Tudjuk, hogy Jézus mindannyiunknak helyet készített az Ő királyi országában, és hazavár minket, hogy osztozzon velünk a dicsőségében.

De ami most, a jelen pillanatában talán a legfontosabb, hogy azt a kérdést tegyük fel magunkban, hogy kicsoda Jézus számomra? Milyen az istenképem? Tudom-e a szívem királyának tekinteni? Vajon képes vagyok arra, hogy teljes ráhagyatkozással átadjam az irányítást Neki? Tudom-e úgy tisztelni, mint egy uralkodót, egy fenségest? Kész vagyok arra, hogy a kereszteket is elfogadjam Tőle, vagy csak a jót, a szépet, a kellemest? Tudok-e barátként, esetleg legjobb barátként, szerető atyaként tekinteni rá? Képes vagyok-e arra, hogy önmagáért, feltétel nélkül szeressem, és hálát adjak, hogy minden egyes nap mellettem van, és a nehézségek közepette se hagy el?

Most az idei Krisztus király vasárnapja alkalmából arra hívlak, hogy engedd be Őt a lelkedbe, és add át neki a koronát, hogy igazán a szíved királya lehessen, és engedd, hogy uralkodjon, és úgy alakítsa az életed, ahogy Ő jónak látja, hiszen végső soron az válik a leginkább a javadra!

Nagy Barbara

Fotó: Tribe Church

Blog Nagy Barbara
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás