2019. 11. 22.

Miért beszél a pap a szexről, ha sose szexelt? – íme két atya válasza!

Két római katolikus pap, egy református és egy evangélikus lelkész vett részt a “Szólj be a Papnak” budapesti rendezvényén, ahol ezúttal az erkölcs volt a téma. Többek között a fogamzásgátlás és a papok szexualitással kapcsolatos gondolataiknak a létjogosultsága is szóba került.

Erkölcsös-e a fogamzásgátlás? – ez a kérdés érkezett elsőként a Szólj be a Papnak! hétfői rendezvényén, amelynek négy vendége Horváth Árpád jezsuita szerzetes, Hodász András atya, Márkus Tamás református lelkész és Deák László  evangélikus lelkész volt. 

A kérdésre elsőként Hodász András válaszolt, aki szerint megengedhetetlen a fogamzásgátlás – éppen ezért nyilvánvalóan erkölcsös sem lehet:

“A fogamzásgátlás nem erkölcsös: az egyház kétezer éve azt tanítja, hogy megengedhetetlen – és ezt 1930-ig az összes keresztény felekezet is így vallotta. A fogamzásgátlás árt a lelki egészségnek, árt a párkapcsolatodnak, és árt a társadalomnak is. Ha megnézed az elmúlt ötven-száz év statisztikáját, akkor láthatod, hogy mit okozott a fogamzásgátló tabletta bevezetése: valaki egyenesen úgy fogalmazta meg, hogy amióta Éva elvette az almát, azóta nem történt ekkora változás a férfi és a nő kapcsolatában, mint ebben az időszakban.  Én nem tudok a fogamzásgátlással egyetérteni.”

hirdetés

Deák László kispesti lelkész “megengedőbb” választ adott – habár fontosnak tartotta leszögezni, hogy ez nem egy egységes evangélikus vélemény:

“A fogamzásgátlásnak több változata is van, én egészen más szemmel nézek arra, ahol ez gyógyszerrel történik, ahol valóban negatív következménye van, főleg a hölgyek számára, szemben az óvszerrel, ahol ilyen egészségügyi nehézség nincsen. Ezzel együtt abszolút valljuk és hisszük, hogy Isten ajándéka a gyermek. Ismerem a katolikus egyház tanítását, a naptármódszert is, de evangélikus lelkészként azt szoktam mondani, hogy a védekezés elsődleges formája a gumióvszer használata.”

Márkus Tamás református lelkész arra hívta fel a figyelmet a válaszában, hogy a szexualitás helye a házasságban van:

“Úgy érzem, hogy ezek a kérdések mindig kikerülik a lényeget: szerintem a lényeg az, hogy Isten megteremtette a férfit és a nőt, testileg, lelkileg és szellemileg egyesülnek, és csakis a házassági szövetség védelmi keretei között engedélyezett számukra a testi kapcsolat. Márpedig ha a szexuális kapcsolat csak a szövetség keretein belül engedélyezett, akkor egészen más kontextusban merül fel a fogamzásgátlás kérdése. […] Mert ha nem határhelyzetekről beszélünk – és a fogamzásgátlás úgy 98 százalékban nem ezeknek a helyzeteknek a kiküszöböléséről szól –  akkor nem lehet gond, hogy a szexuális egyesülésből gyermek lesz. ” 

Horváth Árpád jezsuita templomigazgató kicsit más megközelítésből válaszolt a kérdésre, amelyben a szexualitás mércéjéről beszélt a vallásokban:

“Nem a Biblia és nem a kereszténység találta ezt ki, hanem minden valamirevaló vallási hagyomány – beleértve a nagy Távol-keleti vallásokat is – hasonlóképpen vélekedik. [..] A szexualitás szent dolog, a mérce nagyon magasan van, nemcsak a keresztény felekezetek ragaszkodnak ehhez, hanem egy általános kulturális hagyomány is. Jó is, hogy ha úgy állunk hozzá, hogy ez mindig Istenről szól. A jegyeseknek azt szoktam mondani, hogy amikor megölelitek egymást, akkor sose felejtsétek el, hogy olyankor a Jóisten is megölel benneteket.”

Az este folyamán egy másik “slágerkérdés” is szóba került, azaz miért beszél a pap a szexről, ha sose szexelt? 

Árpád atya így válaszolt a kérdésre:

“Ahhoz, hogy valaki katolikus pap legyen, nincs olyan kitétel, hogy biztosan soha nem volt még szexuális kapcsolata. De értem a kérdést, és nagyon óvatosan is kell nekünk papoknak erről beszélnünk, ugyanakkor igazság szerint ti jöttök hozzánk, ti gyónjátok meg, ti panaszoljátok el. Nem szexuális tapasztalatok alapján beszélünk, hanem látjuk és tapasztaljuk, hogy hogyan működik (a szexualitás – szerk.), és emellett pedig az egyháznak van egy legalább kétezer éves hagyománya, amelyben felhalmozódott némi bölcsesség és tapasztalat, mi ezekről beszélünk.”

Hodász András válaszában kifejtette, hogy olyan kérdésekről beszélnek, amely a papok “reszortja”:

“A szexualitás „praktikus oldaláról” valóban nincsen tapasztalatunk, de erről szerencsére nem is szoktak kérdezni. Amiről viszont igen, hogy mi a bűn és mi nem, mi fér bele – és mi nem. Ezzel kapcsolatban pedig nem tapasztalatunk van, hanem tudásunk, mert ez a morálteológia kérdésköre, amit mi hat éven át tanultunk. Nem követünk el tiltott határátlépést, mert olyan kérdésekről szoktunk beszélni, ami a mi reszortunk.

Csomó olyan dolgot látok én kívülről, amit te belülről nem látsz: és ez egy plusz szempont, még akkor is, ha én magam nem élek párkapcsolatban. Ahogy a szívsebésznek sem kell megműtenie a saját szívét ahhoz, hogy a tiedet megoperálja, úgy nekem sem kell mindent kipróbálni ahhoz, hogy tudjak beszélni róla” – zárta le válaszát András atya.

Terveink szerint hamarosan újabb válaszokat osztunk meg veletek az estéről! Hasonló kérdéseket tehettek fel ti magatok is november 27-én, szerdán, a 777 OFFLINE eseményén, amelynek vendége Papp Miklós görögkatolikus pap és családapa lesz!

Köszönjük a felvételt a szervezőknek és a Mária Rádiónak.

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2019. 12. 17. 22:37

    Nem bűn a szex , enni sem bűn . Csak ha többet és másért eszel mint ami szükséges . És ha többet és másért keresed a testi örömöt mint ami a célja és ahányszor szükséges. Lásd a 70 80% kövér disznó népet, és az egyfolytában kef..ő mégis kihalóban levő fajtánkat. A papoknál csak a házassági elköteleződés kizárt, a szex mint bárki másnál is igy van, csak meggyónható és feloldozható vétek.