2019. 11. 12.

Mi a hivatásom? Biztos a helyemen vagyok? – Pályaorientációs fesztivált tart a Konnekt

Vajon hányan biztosak abban, hogy mit is akarnak kezdeni az életükkel, ha leérettségiztek? És utána? Szerinted hányan bizonytalanodtak el, hogy azon a pályán vannak-e, amelyre a leginkább illenek? Ha még a hitünket is beemeljük a képbe, sokszor még nagyobb a dilemma: tényleg azt csinálom, amire Isten teremtett?

Létezik Magyarországon egy olyan szervezet, amely azért jött létre, hogy fiatalokat segítsen a pályaválasztásban. Ők a Konnekt Egyesület. Létezik Budapesten egy olyan egész napos börze, amelyre mindazokat várják, akik pályaválasztás, vagy épp pályamódosítás előtt állnak. Ez a Konnekt Live.

De mitől is különleges ez a nap? Több mint 50 különböző szakmával foglalkozó fiatallal lehet beszélgetni a mindennapjaikról és az ahhoz vezető útjukról.

hirdetés

A Konnekt Live olyan légkört teremt, amiben nincs rossz kérdés, és nem szégyen a „nem tudom”.

Magyarul bármit kérdezhetsz a szakma képviselőitől, legyen az cukrász, fotográfus, biológus, pszichológus, újságíró, gyógypedagógus, üzletfejlesztési menedzser, ügyvéd vagy rendőr – hogy csak néhány példát említsünk.

Miért kezdték el szervezni a Konnekt Live-okat? – A jó döntéshez elengedhetetlennek tartjuk a személyes kapcsolódásokat, mások útjainak megismerését és a kritikus gondolkodás elsajátítását, amire a mai világban egyre nehezebb szert tenni – írják a szervezők, akik egyébként mind önkéntesek.

Mindez úgy valósul meg, hogy a helyszínen (a Király utcai HubHub nevű, igencsak  dizájnos épületben) egy-egy szakma képviselője egy-egy asztalnál ül, és a nap folyamán bármikor odamehetsz hozzá beszélgetni, a kéréseidet feltenni.

Mindeközben a színpadon különleges szakmákat elevenítenek meg, és a pályaválasztással kapcsolatos sztereotíp témák is kereszttűzbe kerülnek. A színpadon többek között Zacher Gábor és Kemény Dénes is mesél majd az útkereséséről.

– Beszélni kell, mindenről. A pályaválasztás körül különösen fontos, hogy tabuk helyett legyen szabad kérdezni, méghozzá bármit, ami felmerül egy-egy szakmával, életúttal kapcsolatban. Csak gondolj vissza, neked mennyi kimondatlan kérdésed volt vagy van, amiket azért nem tettél fel, mert szégyellted, vagy azt hitted, kinevetnek. Nekem sok ilyen van és a diákokon is ezt látom –  mondta el a 777-nek Stumpf Kata újságíró-riporter, az esemény egyik főszervezője.

Bár a szüleink még egy szakmát választottak, ma már teljesen más a helyzet. Egy fiatalnak szerencsés, ha több lábon áll, ha van A, B és C terve is.

De talán a legfontosabb, hogy megtalálja azt a szakmát, amelyet tényleg szívből szeret csinálni, amiért hajlandó akár áldozatokat is hozni, mert látja a célját és az értelmét.

A Konnekt nemcsak a leginkább hozzánk illő munkának a megtalálásában segít, hanem abban is, hogy ne szorongjunk annyira a pályaválasztás előtt. Tipikusan olyan mondatok fogalmazódnak meg a diákokban, mint: „ezen múlik minden, most kell eldöntenem, mit akarok egész életemben csinálni”, „fogalmam sincs, mihez kezdjek magammal”, „nem tudom, mi illik hozzám, miben lennék jó”. Ha benned is megfogalmazódtak hasonló aggodalmak vagy egyszerűen csak érdekel, mivel telnek egy grafikus vagy egy filmrendező mindennapjai, esetleg pályaváltáson gondolkozol, itt a helyed!

Szombat, 10-19 óra, Király utca, HubHub. Gyere és kérdezz! De mindenekelőtt regisztrálj itt.

Facebook-esemény itt.

 

Képek: Konnekt Egyesület

Programajánló Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Málnás Mónka 2019. 11. 28. 13:03

    Szuper jó lenne tudni, hogy melyik hónap melyik “szombatja”…. így most november 28-án olvasva ….