2019. 10. 30.

Igen vagy nem? – Amikor Isten azt kéri, hogy mondj nemet…

Természetesen sok olyan dolog van, amire Isten azt kéri, hogy mondj nemet, persze csak a saját érdekedben. Ezúttal viszont nem ennek kapcsán fogalmazódott meg bennem a fentebbi mondat. Olyan is előfordul, hogy amikor segíteni szeretnél, akkor kéri Isten tőled, hogy használd a nem szót is néha.

Keresztény körökben sok lelkes fiatallal találkozom, akik szerencsére szeretnek szolgálni a közösségükben, segíteni a környezetükön, önkénteskedni. Én is sok hasonló szolgálatban vettem és veszek részt, mégis volt, amikor azt éreztem, hogy a sok vállalásom már a saját életem rovására megy, és csak pörögnek az események, de magammal nem vagyok egyensúlyban. Biztos sokan könnyen mondotok nemet akkor, ha úgy érzitek, ez már sok lesz, de nekem ez nagyon sokáig nem ment, hanem azt gondoltam, hogy „persze, ez még belefér” és így szinte minden feladatot elvállaltam, amire megkértek.

Aztán imáimban elgondolkodtam azon, hogy Isten valóban azt kéri-e tőlem, hogy mindenre igent mondjak? Még akkor is, ha e miatt kevesebb idő jut a lelki életemre, családomra? Aztán be kellett látnom, hogy ezekre a kérdésekre nem tudok biztos igennel válaszolni. Megpróbáltam összeszedni a szolgálatokat, hogy mi mindent csinálok és felállítani a prioritást ezek között, amiben úgy érzem, hogy Isten valóban erre a szolgálatra kér. Ez nem volt egyszerű, mert előfordult, hogy olyan dolgot kellett elengednem, amit nagyon szerettem csinálni, de mégis, vannak azok a pillanatok, amikor egyet hátrébb kell lépni, ahhoz, hogy előre haladjunk. Ehhez persze az kell, hogy imádkozzunk azért, mutassa meg nekünk Isten, milyen utat ajánl az adott élethelyzetünkben számunkra.

hirdetés

A munka világában is jó néha valami új impulzust kapni és új kihívásokat találni, legalábbis nekem mindenképp. Ilyen a szolgálat is. Jó néha átgondolni, hogy a talentumaimmal most éppen hogyan építhetem itt a Földön Isten országát. Mielőtt bárki félreértené, nem azt mondom, hogy a szolgálatra mondj nemet, csupán azt a tapasztalatomat fogalmaztam meg, hogy néha nem kell már a sokadik feladatot is elvállalni, mert ezt megszoktam tenni, hanem inkább átgondolni mi az, amiben a legjobbamat tudom Isten számára adni. És ha ez sikerül, akkor egy fantasztikus felismerésben lesz részem.

Ugyanis azzal, hogy valamire nemet mondtam, igazából igent mondtam arra az útra, amire az Úr éppen most hív…

Hortobágyi Tibor

#csakegygondolat Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás