2019. 09. 07.

Visszatérnek Bangladesbe Csókay Andrásék!

Pataki Gergely plasztikai sebész, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítója péntek este Csókay Andrással az M5 vendégei voltak, ahol elárulták, hogy már a mai napon visszatérnek Bangladesbe.

Visszatér Bangladesbe Csókay András és Pataki Gergely, hogy újabb műtéteket hajtsanak végre a bangladesi ikreken – derült ki az M5 “Ez itt a kérdés” című műsorában pénteken este. Az orvosok azóta már útnak is indultak: 

“Azért térünk vissza, hogy újraértékeljük a jelenlegi állapotot és Csókay úrral kisebb műtéteket hajtsunk végre az ikreken. Ezek a beavatkozások a helyreállító plasztikai, illetve idegsebészeti részét képezik a beavatkozásnak” – mondta Pataki Gergely, aki részletes betekintést is nyújtott:

“Nemzetközi csapatok utasították vissza ennek a két gyermeknek a kezelését, mert olyan anatómiai jellegzetességeik voltak, amelyek alapján ezt a műtétet lehetetlennek tartották. De a magyar virtus vitte tovább ezt az ügyet, a “csak azért is” és a “mégis”.  Nagyon hittünk abban, hogy eredményesek tudunk lenni.  Többször is feladhattuk volna, volt amikor teljes mértékben elfogyott a pénzünk, és volt amikor a gyerekek élet-halál között lebegtek.

hirdetés

De minden problémát meg tudtunk oldani, hétezer kilométerre Magyarországtól, és ez a magyar kitartást jól jellemzi.

Ebben a műtétsorozatban 4-5 olyan világújdonság került alkalmazásra Csókay úr vezetésével, amely előreviszi az orvostudományt is.” 

“Hogy illusztráljuk a szervezést: még Csókay András székét is kivittük! Mindent kétszer-háromszor túlbiztosítottunk: speciális italokat készítettünk be, másodpercre pontosan megvolt, hogy a 33 fős csapatból kinek mi a feladata. Belülről is élmény volt megtapasztalni, hogy a csapat minden tagja hogyan segíti a másikat. Észrevettük azonnal ha valaki izzadt, azonnal letöröltük a homlokáról, ha valaki szomjas volt ketten siettünk hozzá. Egy célért dolgozott ez a magyar csapat.”

“Miért nem találunk fejüknél összenőtt sziámi ikreket itt Európában? Mert a szülőket úgy világosítják fel, hogy életképtelenek, akiket nem szabad megszülni, és így az abortuszt választják. A magyar csapat feladata az is volt, hogy a világ elé tárja azt, hogy ezeknek a gyerekeknek értelmes életet lehet adni ezzel a műtétsorozattal. Ezzel megcáfoljuk, hogy ezeket a magzatokat életképtelennek tekintsük, vagy olyan súlyos tehernek, amelyet egy szülő nem vállalhat. Ezek a gyerekek már összenőtt állapotban is rengeteg örömöt jelentettek.”

Csókay András szerint nagy dilemma volt arról, hogy érdemes-e részleteket megosztani a kezelések közben, de az imaháttér megszervezése miatt kulcsfontosságúnak bizonyult végül: 

“A csapat kitágult egy óriási nagy magyar összefogássá. Sokat gondolkodtunk – sőt néha vitatkoztunk is – rajta, hogy szabad-e közreadni az információkat, vagy majd a végén. De utóbbi esetben hogyan szerveztük volna meg a háttérimát? Ez egy nagyon nagy mozgósítás volt, én személy szerint érzem ennek a hihetetlen erejét. A legfáradtabb órákban éreztem meg az ima erejét. Akinek van még szabad kapacitása, folytassa az imákat, mert még odébb van, hogy minden szempontból sikerről beszéljünk.”

A tudomány és a hit kapcsolatáról így fogalmazott az idegsebész:

“Európa veszíti el a kereszténységét, a tudomány hirdeti a mindenhatóságát, pedig nem mindenható, hiszen egyedül Isten az. Le kell térdelnünk előtte, a tudománynak is, de sajnos azt látjuk, hogy erre jelen pillanatban nem képes.”

A teljes beszélgetés ide kattintva visszanézhető.

„Minden imát köszönünk” – interjú Csókay Andrással

Természetesen továbbra is nyomon követjük az elválasztott ikrek állapotát, és arra buzdítunk titeket, hogy egy rövid fohászt ti is mondjatok értük, és a magyar orvosokért!

Fotó: Bodnár Patrícia

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás