2019. 08. 13.

A pápa, aki „megkeresztelte” a kávét

Szeretsz kávézni? Tudtad, hogy sokáig „az ördög italának” tekintették a kávét a katolikus egyházban? Aztán VIII. Kelemen pápa úgy döntött, hogy „megkereszteli” ezt az italt…

A kávé nem mindig volt olyan népszerű, mint manapság. Nyugat-Európában csak a 16. században kezdett elterjedni a híre, nagyrészt VIII. Kelemen pápának köszönhetően. Természetesen a kávé nem hirtelen jelent meg az 1500-as évek végén. Az arab pásztorok vették először észre még a 9. században, hogy a kávébab serkentő hatással van a juhokra. Ezt követően az iszlám papok megtanulták a növény művelését és a kávé hamar népszerű lett az egész muszlim világban, amely akkor nem csupán az Arab-félszigetre és Észak-Afrikára terjedt ki, hanem Szicíliára, továbbá Spanyolország és Portugália jelentős részére, valamint néhány más régióra a dél-mediterrán térségben.

Európában viszont először nem talált nyitott kapukra a kávé, annak „hitetlen” eredete miatt. A muszlimokkal évszázadokon keresztül tartó háborúk után a „Sátán italának” becézték. Azonban mivel minden út Rómába vezet, a kávé is elért a Vatikánba. Egészen pontosan VIII. Kelemen irodájába érkezett meg.

Sok tanácsadója kifejezetten kérte őt, hogy tiltsa be az italt, de a pápa másképp döntött. Hoztak neki egy gőzölgő bögre kávét és belekortyolt. A legenda szerint ezt követően ezt mondta:

hirdetés

„Az ördög itala nagyon finom. Meg kellene viccelnünk azzal, hogy megkereszteljük.”

A többi pedig ahogy mondják, már történelem…

 

Forrás, fotó: Aleteia

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás