2019. 08. 11.

Az 5 legszebb magyar várkápolna

Férjemmel 3 éve járjuk Magyarország várait és minden alkalommal rácsodálkozunk, milyen színes és izgalmas a magyar múlt és a magyar örökség.

A romoktól, maradványoktól kezdve a teljes pompájában tündöklő várainkig mindenfélét láttunk már, de az egyik legizgalmasabb mindig a kápolna. Láttunk már csodálatos gótikus mennyezetet, árpádkori erőt sugárzó falakat, múltidéző egyszerűséget, és olyan is akadt, ahol az összezsúfolt tárgyak, eklektikus hangulat között mélyen éreztük, hogy Isten most is jelen van azon a felszentelt helyen.

Sümegi vár kápolnája

Omladozó vakolat, beázások, mégis karbantartott, a több száz éves múltat megidéző kápolna fogadott bennünket a nyüzsgő sümegi várban. Nem ez a vár leglátogatottabb pontja, de éppen ezért nagy élmény volt a középkori kavalkád után belépni ide egy várlátogatásunk során.

hirdetés

Szigligeti vár Szent Márton kápolnája

Egészen a csúcsig fel kell mászni, ha valaki szeretné meglátogatni a szigligeti vár felszentelt káplnáját. A félig sziklába vájt kápolna mind a mai napig helyet ad imaalkalmaknak, szentmiséknek.

Füzéri vár gótikus kápolnája

A füzéri vár látványos gótikus ablakaival és hálós boltozatával a legszebb várkápolnák címért versenyezhet. Lenyűgözőek a színes üvegablakokon átszűrődő fények, a valószínűtlen királykék mennyezet és a csend, ami a rengeteg turista ellenére is jellemzi a kápolnát.

Ozorai Pipó-várkastély Szent Fülöp kápolnája

Ebben a kápolnában elsőre nincs szent csend és béke. Keresztülmegy rajta az idegenvezetés, be vannak zsúfolva székek az esküvőkhöz, keresztelőkhöz, hiszen a firenzei hangulatot árasztó gyönyörű várkastély csak úgy vonzza az egyházi szertartásokat. Ennek ellenére, megismerve a hely történetetét, az egykor ott élő Ozorai Borbála imádságos életét, mélyen érezhető a hely szentsége.

Siklósi gótikus várkápolna

Számomra eddig a siklósi vár kápolnája volt a legmeghatározóbb. Minden stílusban igyekszem megtalálni a szépet, de ott szó szerint tátva maradt a szám és csak álltam a kápolna közepén a mennyezetre szegezett tekintettel. Egyszerűen gyönyörű a kápolna gótikus magassága, a mesterien kiszerkesztett és megmunkált boltozata. 

***

Ha szeretnél a felsorolt kápolnákról további képeket is látni, kattints a lenti képre és nézd végig a galériát!

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Borítókép: A siklósi várkápolna boltozata
Kreatív Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Veronika 2019. 08. 11. 11:56

    Sziasztok! Ha tehetitek menjetek el a Miskolcra, a Diósgyőri vár Szent Hedvig kápolnája is gyönyörű, és egyedülálló.