2019. 07. 10.

Tizenkét nagyszerű gondolat Az ifjú pápa sorozatból

Tizenkét elgondolkodtató és fontos gondolat az elmúlt évek egyik legsikeresebb és legmegosztóbb sorozatából, amelynek címe: Az ifjú pápa!

Az ifjú pápa televíziós sorozat első évadát 2016-ban mutatták be Európában: az Oscar-díjas Paolo Sorrentino rendezése különlegesre sikeredett, amely igencsak megosztotta a hívőket és nem hívőket egyaránt. Én kétszer is megnéztem a tíz részből álló első évadot, és erre a duplázásra szükségem is volt ahhoz, hogy kicsit jobban megértsem Sorrentino koncepcióját és XIII. Piusz karakterét – amelyet zseniálisan játszik el Jude Law. 

A főszereplő az a Lenny Belardo, aki XIII. Piusz néven az első amerikai pápa lett: szülei gyermekkorában lemondtak róla, és ez nemcsak fiatalkorára, hanem konkrétan pápaságára is nagyon nagy hatással lesz. Ellentmondásos karakter, aki kerüli a rivaldafényt, a szép szavakat, helyette viszont kíméletlenül őszinte és makacs. Titokzatos, aki megközelíthetetlen: de nemcsak a hívők, hanem a közvetlen környezete számára is. 

Ha lehet egy sorozat egyszerre elgondolkodtató, botrányos és szenzációs, akkor Az ifjú pápa mindenképpen az. Olyan alkotás, amelyet ajánlott megnézni, majd a helyén kezelni, és a benne lévő néhány egészen fantasztikus gondolatot szívünkbe zárni. Fontos, hogy ez a cikk nem egy kritika, pláne nem egy elemzés: egész egyszerűen voltak olyan mondatok, amelyek elhangzásakor le kellett állítanom az adott részt és jegyzetelnem. Ez a késztetés pedig annak a jele, hogy valamit azért nagyon eltalált Sorrentino, akinek mintha a saját Isten-kereséséről is szólna Az ifjú pápa.

Az idézetek nagy része, XIII. Piusztól származik, de például a második pont zseniális párbeszédéhez nincsen köze:


„Istennel összhangba kerülni csak az tud, aki harmóniába kerül az élettel.” 


„- Az afrikaiak naivitása annyira megkapó: igazán hisznek benne, hogy a Szentlélek választja a pápát?”
Mi afrikaiak nem, de mi katolikusok igen.”


“Gondolj mindenre, ami kedves neked. Hát az pontosan az Isten.”


“Nézzetek fel! Látjátok a eget? Látjátok Istent? Nem látjátok? Nem számít! Most nézzetek a mellettetek állóra, mosolyogjatok rá! Ne feledjétek amit Szent Ágoston mondott. “Ha látni akarjátok Istent, mindenetek megvan hozzá! Isten a szeretet


“Az élet olyan rövid, úgy döntöttem hogy az örökkévalóságra szavazok!” 


“Isten létezik, de addig nem foglalkozik velünk, amíg mi nem foglalkozunk Vele.”


“Az ember a szépségét ne szégyellje, és ne is legyen rá büszke. Isten azt várja, hogy örömünket leljük benne” 


“- Én is féltem mielőtt elfogadtam a sorsomat és én lettem az egyház feje
– És hogy győzte le a félelmét?
– Úgy, hogy beléptem a mérhetetlenül összetett és mélységesen mély építménybe, amelyet Isten tervezett a számunkra.”


“Isten fanatikusait akarom látni, mert a fanatizmus az szerelem. Minden más csak silány pótlék, így aztán kívül marad az Egyházból. Az előző pápák viselkedésével az Egyház kivívta magának a tömegek szeretetét, rajongását. Az egyház népszerű lett. Megbecsülést, tekintélyt szereztünk, és csodálatos barátokat! Csakhogy nekem lila gőzöm sincs, hogy mihez kezdjek a kerek világ összes barátjával?! Én Isten feltétel nélküli szeretetét és teljes odaadást várok. Jobb a kevesebb, ha az megbízható, mint a hatalmas tömeg, ha az eltéríthető vagy közönyös!

A közterek zsúfolásig megteltek, de a szívekből kiürült Isten.”


“A gyerekek olyan színekkel festik le a jövőt, amelyről a valóság még csak nem is hallott.”


“Mi papok sosem botránkozunk meg: nincs még egy olyan szakma, amely ennyi bűnnel kerül kapcsolatba, mint a miénk. A gyóntatószék a mi műtőhelységünk. Ahogy a sebész nem fél a vértől, úgy mi papok sem félünk a botránytól és a bűntől. “ 


“Mindig azt kérem a gyerekektől, akik a világ minden tájáról írnak nekem, hogy gondoljanak mindarra, amit szeretnek: mert az Isten! A gyerekek a legkülönbözőbb dolgokat szeretik de még sohase, egyikük se írta nekem, hogy a háborút szeretik.”

Martí Zoltán

Blog Martí Zoltán
hirdetés

1 Komment

  • Válasz e.ke 2019. 07. 14. 18:14

    Köszi! Nagyon szerettem én is!