2019. 07. 02.

Megtérő szentje lesz a katolikus egyháznak

Október 13-án fogják szentté avatni John Henry Newman bíborost Ferenc pápa hétfői döntése szerint. 

Formálisan engedélyezte John Henry Newman bíboros, a 19. századi brit teológus és konzervatív gondolkodó szentté avatását Ferenc pápa.

Newmant az indiai Mariam Thresia nővérrel, a Szent Család Nővérei Kongregáció alapítójával és másik három szentéletű személyiséggel együtt fogják szentté avatni.

Hivatalosan februárban írta alá Ferenc pápa azt a dekrétumot, ami elismerte Newman közbenjárását amelyben egy hölgy terhessége során életveszélyes helyzetbe került. Gyógyulására az orvosok nem tudtak észszerű magyarázattal szolgálni, így a szentté avatási eljárás előtt az utolsó akadály is elhárult.

hirdetés

John Henry Newman 1801-ben született Londonban, egyetemi éveit Oxfordban töltötte. Egy istenélmény alapján erősödött fel benne az elhívás és idővel meggyőződött arról, hogy Isten az emberek szolgálatára hívta el. Így 1825-ben anglikán pappá szentelték.

John Henry Newman (forrás: Crisismagazine)

Az egyházatyákat és az egyházat hosszasan tanulmányozva megérett benne a döntés arra, hogy munkássága révén közvetítőként lépjen fel a protestantizmus és a katolicizmus között, 1845-ben pedig ő maga is katolizált. 

XIII. Leó pápa 1879-ben bíborossá nevezte ki. Egyik leghíresebb műve az 1845-ös An Essay on the Development of Christian Doctrine, de híres az egyetem eszméjéről írt The Idea of a University (1873) is, valamint a Norfolk hercegének írt levele is.

Newmant számon tartják a brit konzervatív mozgalom meghatározó alakjai közt. Egyben a 16. század óta működő Néri Szent Fülöp Oratóriuma angliai alapítója is.

John Henry Newman XVI. Benedek pápa egyik kedvenc teológusa és az egyik legfontosabb kortárs filozófus, Alasdair MacIntyre egyik kedvenc szerzője. Magyarországon Barsi Balázs ferences szerzetes foglalkozott vele nagyon sokat. 

777/Mandiner

Borítókép: Wikimedia Commons

Egyéb
hirdetés