2019. 06. 19.

Csókay András átvette a Budapest díszpolgára címet

Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés szerdai, ünnepi ülésén, többek között Csókay András idegsebésznek is. Az elismerő címben nyolcan részesültek, akik “a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be”, és “kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szerezte – számol be a hírről a főváros honlapja.

Csókay Andráson kívül díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Európa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész és Korda György előadóművész.

Az elismerést posztumusz kapta meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke és Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Antall József kitüntetését özvegye, Antall Józsefné, Mindszenty Józsefét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vette át.

hirdetés

Csókay András kiemelkedő idegsebészi tevékenysége mellett tanúságtételei miatt is nagy elismertségnek örvend: mindig tabuk nélkül beszél hitéről. Kitüntetését a 777-nek adott korábbi interjújában így kommentálta:

“Az én feladatom az orvostudományt újraevangelizálni.  Ha a tudományban próbálsz Istenről beszélni, akkor előbb-utóbb egy óriási negligencia vesz körül. De én rendületlenül tanúságot teszek arról, hogy minden tudományos ötletemet – amitől jobban gyógyulnak a betegek – imában kaptam. Ez pedig nem „píszí”, ezt gyakran megtapasztalom. Ezt a díjat tehát a Jóistennek köszönhetem, de a Honvédkórház idegsebészeti munkatársainak is hálás lehetek, mert el tudnak fogadni. Végül is mára nagyjából a tudomány is igazolta a feltámadást, a teremtést és a Biblia igazságait.”

Korábban pedig így fogalmazott:

“Ki kell hangsúlyoznom az ima hatását, sajnos lehet, hogy sokan megmosolyognak. Az imában az ember nemcsak a hit igazságát keresi, hanem a saját tudományának, munkájának, életének az igazságait is. Nekem az összes sebészi ötlet, amiből aztán lett jó eredmény a betegeim számára, nemzetközi, világi siker, az nekem mind imában jött meg.”

 

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás