2019. 06. 13.

Tippek a nyári napokra, hogy találkozzunk Istennel

Bár a napok óta tartó hőséggel már érezzük, hogy beköszöntött a nyár, de sokan ilyenkor még az utolsó vizsgákat teljesítik és csak utána szabadulhatnak fel. Következik két hónapnyi szabadság, ami jó lehetőség arra, hogy Istennel való kapcsolatunkra is odafigyeljünk, ha esetleg a vizsgák között csak gyors imákra futotta volna az időnkből.

Nem tudom kinek mennyire okoz nehézséget a hirtelen ölébe hulló szabadidő jó felhasználása, de én tudom magamról, hogy számomra ez gondot szokott okozni. Amikor pörgök, akkor sokkal jobban megtalálom mindennek az idejét, mint amikor tengernyi időm van és hirtelen én dönthetem el, hogy mit csináljak. A vizsgaidőszakokban megszokja az ember, hogy vizsgáról vizsgára készül és próbál megfelelni a követelményeknek. Aztán egyszer csak vége az utolsónak is és onnantól már a tanulás helyett más elfoglaltságot kell találni. Persze nem kell sokat gondolkodni, hogy mik legyenek ezek, hiszen a pihenés, nyaralás, találkozás a barátokkal, vagy egy kis munka adja magát ezekre a nyári napokra.

Természetesen az előbb leírtak is fontosak, hiszen azért is van a nyár, de ugyanolyan lényeges a saját lelki életünk is. Megmondom őszintén, a vizsgák között számomra az Istennel való kapcsolat sokszor kimerült azokban az imákban, amikben a vizsga sikerességét kértem. Utána igyekeztem mindig hálát adni, de azért éreztem, hogy kicsit önző voltam és Ő több figyelmet érdemelne meg az életemből.

Itt van megint előttünk a bő kéthónapos nyári időszak.

hirdetés

Használjuk ki a lehetőséget, hogy többet és rendszeresebben találkozzunk Istennel!

Erre ezerféle mód van, én a saját életemből említenék párat, ami bevált számomra.

Időbeosztás

Először is igyekszem előző este átgondolni a másnapomat, hogy milyen feladataim, teendőim lesznek majd. Ezek között szerepel az imádság is, amit így próbálok tudatosan beilleszteni a napi teendők közé. Ha látom esetleg egy listán, hogy miket terveztem, akkor sokkal könnyebben ráveszem magam, hogy igen, akkor még ezek vannak hátra.

Elcsendesedés

Ha van rá lehetőségünk, térjünk be egy templomba. Ne csak azért, mert a kinti hőség után jó egy kicsit a hűvösben megpihenni. Hanem egy újabb lehetőség, hogy ha esetleg tanév közben kevésbé tudunk spontán betérni Isten házába, akkor most megtegyük. Lelkileg számomra sok pluszt ad, ha kicsit elcsendesedhetek az Úr jelenlétében. Hálát adhatok az elmúlt időszakért, valamint akár már a nyári élményekért is.

Mozgás

Bár nagyon szeretek sportolni, sokszor erre nehezen veszem rá magamat. A nyári melegben pedig különösen is nehéz olyan időszakot találni, amikor mondjuk szívesen megyek el futni. Viszont nagyon szeretek zenét hallgatni és múltkor például pörgős dicsőítő zenékből állítottam össze a „futós zeneilistámat”, ami egy újabb lehetőség, hogy a napom egy részét Istennel töltsem. Nem mondom, hogy kevésbé fáradtam el, de az biztos, hogy jobb érzés volt így futni.

Számomra ezek a praktikák segítenek a nyár során, hogy többet találkozhassak Istennel. Számotokra mi ad plusz lelki töltetet?

Hortobágyi Tibor

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás