2019. 06. 03.

Cenzúrázták a pápai miseruhát

Eredetileg magyar nyelven lett volna olvasható a szentatya csíksomlyói látogatásának mottója Ferenc pápa miseruháján, de a román kormányőrség (SPP) illetékeseinek határozott felszólítása nyomán le kellett takarni ezt a feliratot a Krónika információi szerint.

Az erdélyi lap a csíksomlyói zarándokhelyen tartott szentmisét követően szerzett tudomást arról, hogy a román állami hatóságok nyelvi-etnikai szempontból cenzúrázták a szentatya egyedi miseruháját. A június elsejei szentmise előtt egy héttel elkészült miseruha elülső oldala a csíksomlyói Mária-kegyszobrot és a kegytemplomot ábrázolja, míg a hátoldalán helyezte el a művész a romániai pápalátogatás logóját a „Járjunk együtt!” magyar nyelvű mottóval, amelyen ugyancsak magyarul szerepelt a „Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.-június 2.” felirat is. A bukaresti hatóságok azonban eltávolíttatták ezt a szöveget.

Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja a Krónikának elárulta, hogy az erdélyi ferencesek áprilisban megválasztott tartományfőnökét, Urbán Eriket a SPP illetékese kereste meg a pápai szentmise előtt néhány nappal, nekiszegezve a kérdést: igaz-e, hogy a miseruhán magyar felirat is van. A pápa biztonságáért felelős állami szervet – amely arra hivatkozott, hogy a magyar sajtóban megjelent híradásokból szerzett tudomást a feliratról – az sem hatotta meg, amikor Urbán Erik elmondta, hogy a kazulát teljes egészében jóváhagyta a Vatikán.

hirdetés

A tartományfőnöktől azt is megkérdezték: nem tudja, hogy ez Románia?

Majd felszólították, hogy a miseruhán ne szerepeljen a magyar felirat.

Ezt követően született az a megoldás – amelynek szükségességéről a román biztonsági szervek a Vatikánt is meggyőzték –, hogy a miseruha hátoldalán szereplő logó aljára rávarrtak egy sávot, amely így eltakarta a feliratot. A Krónika írásban fordult a román kormányőrséghez, az intézkedés okát firtatva a hazai és külföldi közméltóságok védelmét szavatoló állami szervnél.

Forrás, kép: Krónika

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Géza 2019. 06. 04. 16:38

    Milyen fantasztikus, hogy a románoknak még egy pápalátogatás is kiváló alkalom a magyarellenességre….