2019. 05. 31.

Szent László alázattal és eleganciával irányította a népét

Egy fantasztikus virágkocsi is jelen lesz Ferenc pápa székelyföldi látogatásán: a Szent László királyunkat ábrázoló alkotás magyarországi összefogással és a történelmi egyházak áldásával készült el.  A pápalátogatástól egészen a pünkösdi búcsúig marad a látványosság Székelyföldön, amely az anyaország kulturális ajándéka a két nagy esemény kapcsán. A virágkocsi mellett a lovagkirály ereklyéje is jelen lesz a helyszínen – árulta el a 777 megkeresésére Dénes Zoltán római katolikus pap, egyetemi tanár.

Hogyan jött a különleges virágkocsi ötlete?

Amikor megtudtuk, hogy Ferenc pápa történelmi látogatást tesz Székelyföldön, egyértelmű volt számunkra, hogy ezzel a különleges virágkocsival hívjuk fel a figyelmet Szent Lászlóra, akinek a tiszteletére évek óta szervezünk határokat átívelő zarándokutakat. Igazság szerint mindösszesen egy nap alatt eldöntöttük, hogy ezt szeretnénk megvalósítani, ráadásul idén ünnepeljük a hagyományos debreceni virágkarnevál 50. évfordulóját is.

A kezdeményezésünket felterjesztettük Kásler Miklós emberi erőforrások miniszteréhez, aki örömmel támogatta: elképesztő, hogy Pikó Sándor és csapata mindösszesen egy hónap alatt elkészítette az alkotást.

hirdetés

A kocsi ma reggel indult el Csíksomlyó felé, de addig is nagy utat tett meg. Merrefelé láthatták az érdeklődők?

Először Somogyvárra vittük, ahol Szent László királyunkat eltemették, ahol nagyon nagy tisztelettel fogadták, sőt odaadták az ott található ereklyét is. Itt történt meg először a kocsi és az ereklye találkozása. Ezt követően átkerült Debrecenbe, ahol óriási ünnepség fogadta, az „Emeljük fel gyermekeinket” programmal közösen összekötve: itt olyan emberi érzelmi megnyilvánulásokkal találkoztunk, amelyeket csak elképzelni tud az ember, nehéz átadni. Múlt héten Nagyváradon jártunk, ahol az egyházmegyei ünnepen elementáris erejű esemény volt: egy olyan ereklyetartóba kerültek ott Szent László csontjai, ahol Szent István és Boldog IV. Károly maradványai is vannak.

A péntek reggeli indulást követően a csíkszeredai Szent Kereszt-templomnál lesz látható a virágkocsi, míg az ereklye busszal érkezik Szentegyházára, ahol az ottaniak fogják fogadni. Onnan előbb a virágkocsihoz, majd a pápai szentmise helyszínére a máltai lovagok viszik ünnepélyesen.

Igaznak fognak bizonyulni ezeken a napokon Tamási Áron szavai: „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”

A már említett debreceni eseményen a virágkocsit a történelmi egyházak képviselői is megáldották, ez egy felemelő egység.

Ez pontosan így van, Fekete Károly református püspök is áldását adta a virágkocsira, Debrecen városának különleges kegyelmi pillanat volt ez.

Az ereklye egészen a pünkösdi búcsúig marad Székelyföldön, mi lesz a programja ezalatt?

Böjte Csaba testvérrel körbe fogjuk járni a vidéket, többek között a Szent Anna-tóhoz és az ezeréves határhoz is elmegyünk. Sok helyre el fogjuk vinni, szép találkozása lesz ez az ereklye és a székelyek között.

Mit tanulhat a ma embere Szent Lászlótól?

Olyan alázattal és eleganciával tudta irányítani a népét, hogy az szinte példátlan. Béketeremtő jósága volt Szent Lászlónak, aki a gyengéken mindig segíteni akart, de a hite is példa lehet mindannyiunk számára. 

Önnek személy szerint mit jelent a csíksomlyói pápalátogatás?

Habár gyakran kiforgatják Ferenc pápa szavait, de ő tényleg a béke hírnöke: hihetetlen nagyot küzd azért, hogy minél kevesebb konfliktus legyen a világban. A balkáni térségben tett erőfeszítései is lenyűgöznek engem, és az is ahogy az elesetteken próbál segíteni.

 

 

kép: Haon.hu

Egyéb Hírek Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás