2019. 05. 24.

Egy hét a pápalátogatásig – jól haladnak az előkészületek

Már csak egy hét van hátra Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáig, ahova a 777 csapata is elutazik majd. Az erdélyi kegyhely már nagyon várja a katolikus egyházfő érkezését és a technikai előkészületek is jól haladnak, számolt be róla a Székelyhon.ro oldal.

Komoly munkálatok folynak már több mint egy hónapja a pápalátogatás helyszínén. Ugyanis a csíksomlyói Hármashalom oltár előtti emelvényt felújítják, befedik és megnagyobbítják. Ezeket Ferenc pápa látogatása alkalmából a Vatikán kérésére végzik el. Az emelvény újrapadolása, és megnagyobbítása már korábban elkészült, a befödés félköríves faszerkezetét is már felállították, jelenleg a tartógerendák felszerelésén dolgoznak a munkások. Erre vonnak majd fehér színű vásznat, középen átlátszó anyagot szeretnének használni, hogy látható maradjon a Hármashalom oltár keresztje.

Nem csak ez jelent majd újdonságot a csíksomlyói nyeregbe érkező zarándokoknak, hiszen a nagyfokú érdeklődés miatt összesen 300 darab mobilvécét helyeztek ki, lekavicsozták az oltárhoz vezető utat, lefektették a kihangosításhoz szükséges áramvezetékeket, valamint az oszlopokat is felállították. A pápamobil tervezett útvonalát szintén kavicsos úttal jelölték meg a nyeregben.

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér ne légy hűtlen soha!”

– ezt a feliratot faragták arra a székely kapura, amelyet a csíksomlyói nyeregben állítanak fel Ferenc pápa látogatásának alkalmával.

hirdetés

„Hat-hét hete annak, hogy hozzáfogtunk a székely kapu kifaragásához, az összeácsolástól kezdve a galambdúc elkészítéséig, a zsendélyezésig, mindent a maga sorrendjében végeztünk el” – nyilatkozta a székelyhon.ro oldalnak Sebestyén Ferenc, zeteváraljai fafaragó.

Jelenleg 90 százalékban készültek el a kapu kifaragásával és összeácsolásával, és amint megöntik az alapját, felállítják a Hármashalom oltárhoz vezető útra. A Hargita megyei önkormányzat által készíttetett galambdúcos székely kapu magassága 5,33 méter, szélessége 8,38 méter.

Ferenc pápa június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói zarándokhelyen.

Forrás: Székelyhon.ro

Kép: Székelyhon.ro/Gábos Albin 

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás