2019. 05. 03.

A jó keresztény kötelessége – egy 15 éves srác szemével

Mindig örömmel kapjuk kézhez Szeghő Balázs írásait: a 15 éves fiatalember különleges stílusban osztja meg korához képest mély gondolatait, feszegeti kérdéseit. Ezúttal azt vizsgálja, hogy milyen egy jó keresztény!

Katolikus suliba járok. Katolikus koliban élem a napjaim nagy részét. És jó kereszténynek kell lennem.

Nem teljesen így van, de azért erős valóságalapja van. Felteszem a kérdést: milyen a jó keresztény? Órákig tudnánk ecsetelni a véleményeinket, logikai alapon felállított meglátásaink komoly képet alkotnak a „jó” fogalmáról. Na ezt mondom most én is, csak a lehető legrövidebb módon.

Jó keresztény = jó ember. Emlékeztek arra, amit a biológia tanárnő mondott úgy kb. hatodik osztályban? Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Ez lehet a kereszténység. Minden jó keresztény jó ember, de nem minden jó ember jó keresztény. Hiszen a keresztények is arra törekednek, hogy jó emberek legyenek.

hirdetés

Tudjátok, mi a baj a civilizációnkkal? Az, hogy azt hisszük, hogy a jó a tökéletes. Pedig szerintem egyáltalán nem így van. Ahhoz, hogy jók legyünk bármiben, akarnunk kell, és tennünk is kell érte. Mekkora közhely! De sajnos igaz. Pedig én is örülnék neki, hogy ha egy csettintésre megtanulnék tökéletesen spanyolul.

Léteznek jó emberek és jó keresztények.

Gondoljunk, csak a szentekre, vagy arra a nagyon cuki nagyszülőnkre, aki bármit megtenne értünk, sőt még az egyházért is. És még mennyien vagyunk! Egy nővér egyszer azt mondta nekem, hogy azok lesznek jó emberek, akik mindig a szeretet szerint tesznek. Nem leszek attól jó keresztény, hogy egész nap imádkozok, mikor más módon is képes vagyok a szeretet „parancsai” szerint fizikailag is tenni.

De ez magába foglal engedelmességet is. A jó kereszténynek szerintem kötelessége betartania az isteni tanítást. A jó kereszténynek igenis, kell imádkoznia, kell bűnbánatot tartania, és a legfontosabb, hogy éreztetnie kell az embertársaival, hogy szereti őket. Majd el kell hinne, hogy ő jó. Ezt csak ő tudja.

Aki ezeket megpróbálja, éli, előtte van, és még hozzá is ad valami pluszt, szerintem jó kereszténnyé válik. De hogy ezek után biztos-e a bejutás a mennyországba? Na ezt a döntést már hagyjuk inkább a Jóistenre.

Szeghő Balázs

Blog Szeghő Balázs
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás