2019. 04. 18.

Férfivá válni csak tudatosan lehet – de hogyan?

Miért nehéz a férfiasság mibenlétéről beszélni? A válasz kézenfekvő: mert több ezer évig nem volt rá szükség. Magától értetődő volt az értékek átadásának mechanizmusa. A gyermekek sok időt töltöttek az apjukkal, látták a nagyapjukat, és együtt dolgozva a közösség férfi tagjaival összerakták magukban a követendő mintát. Anélkül, hogy ennek tudatában lettek volna. Anélkül, hogy erről beszélni kellett volna.

Ha azt mondják, hogy nem fontos beszélni a férfiasságról és a 21. századi férfi szerepéről, akkor mégis miért kap kiemelt figyelmet az, aki előhozakodik  ezzel a témával? Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának gondolatait adjuk közre, melyekről szó lesz a 777 következő OFFLINE eseményén is.

  1. Egyre jobb életkörülmények között egyre több a kiégett, kiábrándult, céltalanná vált ember. Az élő halott. A férfiak erőtlenségének, értékeik eltűnésének forrásai közül kiemelendő, hogy a férfilét mércéje odaveszett. Ma már a gyermekek többsége valódi férfiminta nélkül nő föl.

  2. A médiatartalmak végletes feszültséget okoznak férfi és nő között, szembeállítva, vetélytársakká téve őket.

  3. A férfiasság nem egy konkrét tulajdonság, hanem egy eszme, idea. A férfiasság eszméje erkölcsi normák, értékek, viselkedésminták, érzések és érzelmek mozaikjaiból rakódik össze. Egy állandóan karbantartandó, letisztítandó, megértendő és fényesítendő értékrendszer.

  4. Férfivá nevelni senkit sem lehet. Férfivá csakis önerőből válhat az, aki nagyon akar.
  5. Férfivá akkor válunk, amikortól önös (gyerekes!) érdekeinket háttérbe szorítva alárendeljük magunkat életünk szolgálatának. A családban nem a férfi pénzére van szükség, hanem a férfire magára, az értékei örökítésére, teljes lénye rendelkezésre bocsátására.

  6. Rengeteg férfi a válása után kezd először gondolkodni azon, hogy férfiként mi dolga is lenne a világban. Csakis akkor válhatunk a majdani saját családunk életének meghatározó szereplőjévé (apává, férjjé és dolgozó emberré), ha előbb kezünkbe vettük a saját életünket.
  7. Mindennek megvan a maga ideje. A felnőtté válásnak meg kell előznie a házasságot és a gyermekvállalást. Előbb nőj fel, szakadj le, légy önálló entitás, állj be a saját életed középpontjába.
  8. A férfivá váláshoz nem bonyolult meditációs vagy motivációs technikák alkalmazásán keresztül vezet az út, hanem a mindennapi próbatételeken keresztül. Azon keresztül, amit naponta vállalok, amit megteszek. Aki eleget tesz, annak nem kell külön keresnie önmagában a férfit.

Részletek a KOHÓ-előadásokból:

hirdetés

A férfiak nem tudják önmagukat családfővé tenni, ezt csak kiérdemelni lehet, a nőtől. Az asztalfőre méltóvá kell válni, és méltónak kell maradni. Kiharcolni nem lehet, nem érdemes, hiszen ha valakiben nincs meg a családfőséggel együtt járó felelősség, nem tesz érte, akkor hiába akar „asztalfőre ülni”, nem érdemelte azt ki.

Amikor a nők a párjukat a családfői szerep óriási, de megtisztelő felelősségével terhelik meg, az nehéz ugyan, de egyben elismerő, motiváló erő a férfiaknak; tudják, hogy a családért való tetteiket megbecsülik, szükség van rájuk, és nem állhatnak meg, további feladatuk van, fontos dolguk.

Egy családfő tudja, mi a dolga, hiszen a kultúránk feltöltötte ezt a fogalmat. Ismeri és betartja a kötelességeit, felnőve ehhez a feladathoz nem enged a felelősségéből, és ezzel példát mutat. Ilyen egy felelősségteljes, megbízható férfi, ilyen egy családfő!

Kell egy olyan cél, egy olyan előrevetített kép, ami felé haladni akarunk. Ha nincs ilyenünk, akkor nincsen meg az a belső motiváció sem, hogy végigcsináljuk azt az utat, ami minket olyan emberré tesz, aki hasonló lelkülettel rendelkezik, mint egy 18. századi harcos. Manapság azt az attitűdöt megszerezni, ami szükséges ahhoz, hogy az életben ezt az erőt tudjuk képviselni, csak úgy lehet, hogy az ember szándékosan akarja.

Az élet ma nem kényszerít rá sem arra, hogy fát vágjunk, se semmilyen más kemény dologra.

Emberként vagyunk harcosok. Kettéoszlik az életünk: van egy magánéletünk és van a munkahelyi életünk. A munkahelyi életünk ma sokkal nagyobb hangsúlyt szokott kapni, általában erre fókuszálunk mindent. Az igazi motivációink – amiért érdemes élni, amiért érdemes felkelni -, ezzel szemben a magánéletünkben vannak. Ha ezt elveszik tőlünk, majdnem mindenünk odaveszik.

Hiába dolgozunk, hiába építünk karriert, hiába van sok pénzünk, nem fog számítani. Rájövünk arra, hogy ezt a két dolgot egyensúlyba kell hozni. Az igazi céljaink az emberi életünkben, nem pedig a szakmai életünkben rejlenek. A munkahelyi életünk csak egy eszköz, ami megteremti a lehetőségét, hogy az emberi életünkben valamit létre tudjunk hozni.

 

Bedő Imrével személyesen is találkozhatsz a 777OFFLINE – Hova lettek a férfiak? című eseményén, ahol Papp Miklóssal, görögkatolikus pappal fognak beszélgetni a huszonegyedik századi férfiak problémáiról. Többek között olyan kérdésekre is választ kapunk mint:

– Vajon tényleg eltűntek az igazi férfiak?
– Mi a különbség a fiú és a férfi között?
– Milyen barátra és férjre vágynának a lányok?
– Milyen barátokra van szükségük a férfiaknak?
– Milyen hatással van a társadalomra az apahiány?

Időpont: 2019. április 29. hétfő
 
Helyszín: Szent Margit Gimnázium, Budapest, Villányi út 5-7, 1114
 
Kapunyitás: 18:30
Kezdés: 19:00
 
További információk az eseményről, valamint a regisztráció első bejelentése a rendezvény hivatalos Facebook-oldalán

 

(kép)

Férfias kereszténység
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás