2019. 03. 21.

„Isten teljesen átformált bennem mindent” – Molnár Ferenc Caramel

Mély és felemelő interjúban beszél Caramel Istenbe vetett hitéről: Magyarország egyik legnépszerűbb énekese az utóbbi időben több nehéz időszakot is megélt, de ezeket követően nem elfordult, hanem sokkal inkább közelebb került a hitéhez. A vasarnap.hu interjúját szemlézzük!

„A hitről beszélni mindig egy kicsit magánügy marad. Az egyik legfontosabb dolog az otthoni egyedüllétedben végzett, személyes imádságod.

Ám az Istennel való élet felvállalása nagyon felemelő.

Isten üzenetét hirdetni egy másik dimenzió. A kimondott szavak igenis jelentőséggel bírnak. Bárki beszél Istenről, annak ereje van. És van egyfajta kiszámíthatatlansága: soha nem tudod, hogy kit érint meg az általad kimondott két mondat. Legtöbbször nem is a megtérítés szándékával jelentünk ki bizonyosságokat Istenről. Egyszerűen boldogság Istenről beszélni. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy én lennék a legnagyobb hívő a világon. A hitben is nagyon sok hibám van. Én is megbotlom, rám is hatással van a világ.

hirdetés

Úgy látom, hogy Isten számára nem az a fontos velem kapcsolatban, hogy „megváltsam” a világot, hanem hogy engem boldoggá tegyen.

Igen, számomra boldogság kimondani akár a színpadon is Isten nevét.

Kimondom. De ettől nem válok sebezhetővé. Éppen ellenkezőleg: védelmet kapok tőle. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor látod, hogy nem fér bele, hogy a hitedről, Istenről szólhass. De még ezekben a helyzetekben is megvan a lehetőségem választani: foglalkozom-e azzal, hogy a közönség a hitemmel kapcsolatos megvallásra hogyan reagál, vagy nem érdekel, és mondom. Nem jó út ebben az erőszakosság. Jézus sem volt erőszakos.

Isten nem erőltet senkire semmit, csak meghív.

Másfél-két éve döntöttem mellette tudatosan. Ám előtte is már sok minden csírázott a lelkemben. Foglalkoztam Istennel, de csak úgy a magam módján, a saját határaimon belül. Ha valaki a tíz-tizenöt évvel ezelőtti dalomat meghallgatja, hallhatja, hogy abban már jelen volt az Istenbe vetett hitem kezdeti formája.

A számomra kilátástalannak tűnő helyzetben Isten mutatta meg nekem a reményt. Belső békességet kaptam Istentől. Az erősített meg, hogy egy ilyen nehéz helyzetben csak egy csoda lehet az a megnyugvás, amit a lelkemben kaptam. Úgy érzem, ezek után bármi történne velem az életben, az Istenbe vetett bizonyosságomat már nem veszíteném el. Isten teljesen átformált bennem mindent.

Másképpen látom már az engem körülvevő dolgokat, történéseket. A hitem része lett, hogy rábízom magamat a Jóistenre. Bármiféle rossz dolog is történik az életemben, Isten szemével nézve már elbírható. Így felesleges dolgokba már nem fogunk beleroppanni.

Nekem fontosabb dolog a hit és Isten, mint a cigányság.

Roma emberként mondom ezt. Mindenfajta – mélyszegénység, szociális helyzet, versenyképtelenség, képzetlenség – hiánynál sokkal fontosabb az Isten hiánya. Ha eljut az Isten üzenete cigányhoz és nem cigányhoz egyaránt, akkor nem lesz kérdés többé a felebarát szeretete. Akinek a szívében ott él Isten, abban nem lesz előítélet a másik ember irányában.

Forrás: vasarnap.hu

Fotó: femina.hu

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz J. Simon Aranka 2019. 03. 21. 19:13

  És milyen jól tette, hogy engedte Istennek, hogy átformálja. A dalai sokkal de sokkal jobbak lettek. Én nagyon szeretem őket. Remélem, sokáig ihleti a Szentlélek!

 • Válasz Bársonyné Putnoki Anikó 2019. 05. 24. 09:28

  Dicsőség Édesatyánknak!💗😇🕊🌈🙏
  Áldott vagy te és házad népe!
  Aki a kevesen hű … az a sokban is az!
  Mert mindig küzdeni kell😇🙏🕊💗🌈
  Soha ne feledd el!!!

  Amen.🌈💗🕊🙏😇