2019. 03. 08.

Nők iránti tisztelet = Isten iránti szeretet

Fontosnak tartom a különböző világnapokat, hiszen ez egy jó lehetőség arra, hogy felhívja a figyelmünket az éppen aktuális ünnepre vagy megemlékezésre. Kicsit megálljunk, és magunkban elmélyedjünk, hogy mi mennyire figyelünk oda a környezetünkre, vagy az emberekre. De szerintem az is fontos, hogy ne csak az évnek egy napján figyeljünk ilyenkor oda, a mai napon például a nőkre…

Március 8-a az ENSZ-nél is a világnapok közé tartozik, méghozzá a nemzetközi nőnap ünnepe. Magyarországon munkásmozgalmi gyökere van az ünnepnek, amelyet 1948 óta tartanak meg évente hazánkban. A rendszerváltás óta viszont már nem ez a múlt dominál, hanem inkább a virágajándékozás, ami egy jelképes gesztus a férfiaktól a nők számára, hogy ez által fejezzük ki tiszteletünket feléjük.

Szerintem ez valóban egy szép gesztus – én is megköszöntöm közeli családtagjaimat –, hiszen melyik nő nem örül annak, ha virágot kap, de fontos azt is látnom, hogy keresztény férfiként jóval többet jelent számomra a virágajándékozásnál a nőnap. Nekem az a fontos, hogy ez ne csak évi egy napról szóljon, hanem az év maradék 364 napján (szökőévben 365 napján) is tiszteljük férfiként a nőket. Gondolok itt olyan apróságnak tűnő, de a mai világban sajnos már nem mindig egyértelmű gesztusokra, hogy amikor utazom a metrón vagy buszon, akkor átadom a helyem az éppen felszálló kismamának és nem másik férfi társamra várok, hogy „learassa a babérokat”. Vagy amikor az idős néni csomagjaival átkel az úttesten, akkor odalépek hozzá és segítek neki. Esetleg boltba menet kinyitom az ajtót a velem egyszerre érkező hölgynek.

hirdetés

„Az Úrban sem férfi nincs asszony nélkül, sem asszony nincs férfi nélkül, mert bár az asszony a férfiből lett, a férfit az asszony szüli, így végül is minden Istentől van.” (1Kor 11,11)

És mivel mindannyian Istentől vagyunk, ezért fontos az is, hogy a nők iránti tiszteletemmel, az Isten iránti szeretetemet is kifejezem az év minden napján…

Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás