2019. 03. 02.

Istentől vagy a telefonodtól várod az irányítást?

Személyes tapasztalatomon keresztül döbbentem rá, hogy sokszor észre sem vesszük, mekkora hatással vannak ránk az okoseszközök, és a kelleténél nagyobb teret engedünk nekik életünk irányításában. De vajon ez hogyan befolyásolja az Istennel és az emberekkel való kapcsolatunkat?

Nem is olyan régen történt, hogy egy vidéki városból utaztam Budapestre. A buszról leszállva internetes térkép segítségével haladtam gyalog az útvonalamon, amikor hirtelen kikapcsolt a telefonom, minden elsötétült. Bepánikoltam, hiszen azt se tudtam igazán, hol vagyok, mert hagytam, hogy a telefonom vezessen, és ennek hiányában elveszettnek éreztem magam. Szerencsémre volt nálam egy hordozható töltő. Miközben hozzácsatlakoztattam a telefonomhoz, azért imádkoztam, hogy Isten segítsen ki ebből a helyzetből. Majd, amikor sikeresen bekapcsolt a telefonom, úgy éreztem, meghallgatást nyertek az imáim, Isten megmentett.

De vajon ezek őszinte imák voltak? Igazán Istenre akartam hagyatkozni? Közel sem. Hiszen ott volt a kezemben a töltő és a telefon, és valójában egész végig ezektől vártam a megmentést, hogy utána tovább folytassam az utam a GPS segítségével. Isten csak másodlagos szereplő volt ebben a szituációban.

A mai világban el sem tudjuk képzelni az életünket internet, okostelefon, számítógép nélkül, és még sorolhatnám. Hiszen néhány perc alatt sok mindent különösebb megerőltetés nélkül el tudunk intézni, bárkit elérhetünk a közösségi oldalakon, értesülhetünk a legfrissebb hírekről. Az okoseszközöknek, a számítógépnek és az internetnek számos pozitív oldala van – például a 777blog.hu sem tudna nélkülük működni, és van nagyon sok olyan alkalmazás is, amely a lelkünk épülését segíti. Amíg mértékkel és jó célra használjuk ezeket az eszközöket, addig semmi gond nincs velük, sőt, kifejezetten hasznosak a mindennapi életünkben, a munkánk elvégzésében és a tanulásban. De ha nem vigyázunk, nem csak saját magunkra, hanem a kapcsolatainkra, sőt, még az istenkapcsolatunkra is káros hatással lehetnek.

hirdetés

Akkor válnak veszélyessé, ha a kelleténél nagyobb teret engedünk nekik életünk irányításában és szabályosan függeni kezdünk tőlük.

Sokaknál komoly elvonási tünetek jelentkeznek, ha bizonyos ideig nem tudják használni a telefonjukat, vagy éppen megszakad az internetkapcsolat. Talán magunknak se merjük bevallani, de sokszor a rabjaivá válunk ezeknek az eszközöknek. Naponta feleslegesen órákat töltünk el a használatukkal, miközben akár imádkozhatnánk is, Istennel vagy akár családtagjainkkal, barátainkkal tölthetnénk az időnket, és szó szoros értelemben beszélgethetnénk egymással – internetes chatelés helyett. Sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak meg hosszú távon az emlékeinkben az Istennel vagy szeretteinkkel töltött pillantok, mint a közösségi oldalakon a legfrissebb bejegyzések. Valamikor már arra se emlékszünk, hogy néhány perccel korábban mit lájkoltunk be vagy éppen mit írtunk üzenetben, viszont egy hosszabb beszélgetés emlékét évekig meg tudjuk őrizni a lelkünkben. Nem szabad elfelejtenünk, hogy semmivel sem helyettesíthetők az igazán mély, őszinte, személyes beszélgetések.

Az internetkapcsolat és a telefonvonal bármikor megszakadhat, de Isten a nap 24 órájának minden egyes másodpercében elérhető számunkra.

Őt bármikor kereshetjük, nincsen limithez kötve a Vele tölthető időnk, sőt, az a legjobb, ha mindig az „online” kapcsolatot keressük Vele. Rá bármikor számíthatunk, nem hagy magunkra akkor sem, amikor elveszettnek érezzük magunkat, akár lelkileg, akár fizikai értelemben. Mindig bízhatunk Őbenne és az iránymutatásában. Isten a legjobb GPS-szel rendelkezik, bármikor újra tudja tervezni az életünket, akkor is, ha éppen letértünk a jó útról. Ő meg tudja mutatni a következő lépést, ami a jó irányba vezet, és ha nyitott a szívünk rá, akkor könnyen meghallhatjuk a szavát. Sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb lesz az életünk, ha őszintén Istenre tudjuk bízni és minimalizáljuk azokat a káros szokásokat, amelyek eltávolítanak Tőle, vagy korlátozzák a kapcsolatunkat Vele! Az Istenfüggőség egyértelműen pozitív!

Az is egy jó elhatározás lehet az idei nagyböjti időszakra, hogy egy kicsit mellőzzük az internetet, a számítógépet és az okoseszközöket, hogy jobban tudjunk Istenre és egymásra figyelni! Lelkileg is könnyebben fel tudunk töltődni, ha mentesülünk egy rövid időre attól a stresszhatástól, amelyet az internetes pörgés okoz!

Nagy Barbara

 

Blog Nagy Barbara
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás