2019. 03. 01.

Fény derült a „Babák titkos életére”

Nagyon sok értékes gondolatot hallhattunk a februári 777 OFFLINE-on, amelyet szerencsére teltház előtt rendezhettünk meg. Akik ott voltunk, és akik követik a 777 mindennapjait, tudhatják, hogy az este végén nagy bejelentést tettünk, ugyanis március az „Élet hónapja” lesz honlapunkon. Bár a videós beszámolóra még várni kell az OFFLINE-ról, azért összegyűjtöttünk pár érdekes gondolatot a kedd estéről, hogy akik nem tudtak eljönni, azok is részesei lehessenek a „Babák titkos életének”…

Andrek Andrea, az ELTE PPK Affektív Pszichológia Tanszékének perinatális pszichológusa már az elején lefektette a beszélgetés alapját azzal a gondolatával, hogy „az egész emberi lét magában hordozza a lélek jelenlétét a fogantatás pillanatától fogva”. Ez akár szép zárszó is lehetett volna, de szerencsére mindenki maradt a továbbiakban is, így nem fosztotta meg magát az újabb hasznos gondolatoktól.

Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió vezető szerkesztője és a Fiatalok az Élet Szolgálatában Közösség alapítója egy diskurzusban vitatta meg Andreával, hogy a lélek lenyomatai már a fogantatás pillanatától láthatóak.

2019.02.26. 777 A babák titkos élete

A baba és az anya kapcsolata

Az est házigazdája, Vágvölgyi Gergely, a 777 szerkesztője megosztott egy történetet, amiben arról mesélt, hogy amikor várták a babájukat, énekelt neki felesége hasán keresztül és amióta megszületett a gyermekük, bármilyen sírás esetén nyugtatólag hat rá ez az ének. Andrea megerősítette, hogy ez valóban így van, ugyanis a babának még az anya pocakjában egy komplex élményt jelentett a dal és nem csak azért, mert a hallásán keresztül megnyugtatta, hanem mert a baba reagál az édesanya lelki állapotára is. Valószínűleg ebben az állapotban az anya számára is jó élmények maradtak meg, így lehet, hogy a születés után is nyugtatólag hatott rá a dal.

Ilona is a baba és az anya kapcsolatáról osztott meg egy érdekes történetet, amiben arról mesélt, hogy a nővérek szokták mondani, hogy a koraszülöttek már előre tudják, mikor jön az anyukájuk hozzájuk. Az azonos időpontban történő látogatások előtt már sírnak és ilyenkor ezzel jelzik a nővéreknek, hogy nem rájuk van szükségük, hanem az anyukájukra. Ugyanis a bioritmusuk jelzi, hogy hamarosan érkezik.

hirdetés
A média felelőssége

A beszélgetés során a média felelőssége is szóba került. Mivel a három vendég közül Ilona mellett Bartos Lídia Lelle, a 777 szerkesztője és az „Életbevágó” rovat felelőse is a médiában dolgozik, így ők testközelből tapasztalják meg, hogy sajnos sokszor a szűkös műsoridők miatt nincs lehetőség jobban beszélgetni a „Babák titkos életéről”. Pedig az, hogy mit csinál a magzat az anya pocakjában, az mindenkinek érdekes, de például egy stúdiós beszélgetésnél nincs idő belemenni a mélységekbe. Ilona azért érzi magát szerencsésnek, mert a Kossuth Rádióban futó, a „Vendég a háznál” című családi műsorában van lehetőség „kibeszélni” a témákat.

2019.02.26. 777 A babák titkos élete

Lídia a türelem fontosságára hívta fel a figyelmet az életvédelem kapcsán. Mert bár sokszor találkozik olyan kommentekkel blogján, amiben őt támadják, de ilyenkor is toleránsnak és kedvesnek kell szerinte lennie. Viszont azt is hozzátette, hogy bármennyire is toleráns a véleményével, tudja, hogy ezzel sajnos sokaknak fájdalmat okoz. Ennek ellenére muszáj leírnia az életvédelem fontosságát, méghozzá nem csupán azért mert keresztény, hanem azért is, mert ez a tudomány álláspontja.

„Miért mi legyünk halkak, amikor nekünk van igazunk? Ez tudományos tény.”

Ezért is fontos, hogy ő maga is felkészült legyen a témában, mert sokan alapdolgokkal nincsenek tisztában. Továbbá Lídia hozzátette, hogy az életvédelemmel nem csak a baba életét védjük, hanem az anya életét is.

A csecsemőknek a szülők közelében a helyük

Az est második felében a résztvevők is kérdezhettek. A rengeteg kérdés mindegyikére egyelőre még nem kaptunk választ, de ígéretet kaptunk, hogy később interjú formájában olvashatóak lesznek ezek ,itt a 777-en. Az egyik kérdező arra volt kíváncsi, hogy milyen hatással van a babára, ha külön szobában alszik. Andrea itt hozzátette, hogy természetesen függ a gyerek életkorától, de szerinte a csecsemőknek a szülők szobájában a helyük, ha lehetséges, hiszen elmondása szerint nincs más olyan emberszabású állat, amely az újszülöttnek mondjuk egy fészket épít egy másik ágon. Vagy a csimpánz sem ugrik át szoptatni a csecsemőjét máshova.

Andrea a beszélgetés végéhez közeledve kiemelte, hogy a legfontosabb stressz a magzatnak az anya elutasítása. Ezért is fontos szem előtt tartanunk, amivel ez a cikk is kezdődött:

„az egész emberi lét magában hordozza a lélek jelenlétét a fogantatás pillanatától fogva.”

Akkor legyen ez a zárszó…

A képre kattintva galéria nyílik!

Borítókép: 2019.02.26. 777 A babák titkos élete
777 OFFLINE
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás