2019. 02. 22.

Lányok, legyünk őszinték!

A szexuális kísértés nem csak férfi probléma, és itt az ideje beszélni róla.

Az ifjúsági csoportom minden februárban szétválasztja a fiúkat és a lányokat, hogy megvitassák a szerelmet és a szexet érintő témákat.

A fiúk egy egész hónapot töltenek azzal, hogy a pornográfiáról és a kísértésről beszélnek. Vagyis arról, hogy az ilyen jellegű képek torzítják a szexet és a testkép egészséges fejlődését. Férfi ifjúsági vezetőink segítettek felelősségteljes csoportokat kialakítani a fiúknak, ahol egymásért imádkoznak, míg végigküzdik magukat mindazon a kíváncsiságon, amely a tinédzserkor hormonjaival jár.

A lányoknak azonban azzal telt a február, hogy megmondták nekünk, mi mind szépek vagyunk és a házasság előtt ne szexeljünk.

Ahogy idősebb lettem, az ilyen jellegű beszédek egyre inkább elszigeteltek, ahogy a szex témáját érintő kérdésekkel, és kísértéssel küzdöttem. Azt hittem, hogy ez nem jelenthet gondot a többi lánynak, ha nem beszélünk róla. Kíváncsi voltam, hogy a „fiúk beszélgetésében” megtalálnám-e a válaszokat a kérdéseimre. Egész kamaszkoromban úgy éreztem, mintha rendellenesség lennék a keresztény körökben. Lehet, hogy valami nagyon nagy baj van velem? Mire végre elég bátorságot gyűjtöttem, hogy elmondjam valakinek, a válasz merő gúny volt: „Soha nem csináltam”. Most, hogy egy kicsit idősebb vagyok, és növekedtem Krisztusban, tisztább képet látok a valóságról – nem voltam egyedül.

A szexről beszélni

A szex kínos téma a legtöbb helyzetben – amikor a szülők madarakkal, méhekkel magyarázzák, a középiskolában az egészségügyi órán és különösen a templomban. Az uralkodó kultúrában a szexet arra használják, hogy eladják, de az általa nyújtott testi örömnél mélyebben nem beszélnek róla. Amikor a keresztény körökben erről van szó, megpróbálják megváltoztatni ezt a véleményt. Ebből az lett, hogy „Lányok, várjatok a házasságig” és „Fiúk, ne nézzetek pornót”. Azáltal, hogy ilyen szinten behatároljuk a szexről folyó beszélgetést, az emberek elszigetelődnek. Különösen a szexuális vágyakkal rendelkező lányok és nők csoportja. A szexuális kísértéssel küzdő nőknek, a templom nem a gyógyulás helye, hanem egy hely, amely szándékosan vagy akaratlanul szégyent okoz.

Ha a keresztények igazán a kultúra formálói szeretnének lenni, akkor többé nem szabad félénken félrehúzódniuk a nők szexuális vágyairól és a szégyenéről folyó beszélgetésektől.

A kultúrában bekövetkező változások gyakran egészen mikroszinten kezdődnek. Ha te is olyasvalaki vagy, aki csendesen küzd a szexuális szégyennel és a bűnösséggel, sosincs késő a gyógyulást keresni. Három lépést tehetsz meg, hogy elindítsd a gyógyulás folyamatát.

Légy őszinte

Légy őszinte magaddal. Ha a szexet körülvevő bűnnel és szégyennel küzdesz, ne próbáld meg elfojtani. Ha a bűn és a fájdalom nincsenek lerendezve, akkor csúnyán begennyesednek. Beszivárognak az élet különböző területeire. Én például elvesztettem a magabiztosságomat a kreativitásomban, társaságban és a munkában. Ahogy elkezdtem az életem pályáján gondolkodni, Isten megmutatta, hogy mindez az általam hordozott szégyen miatt történt. Őszintének kellett lennem magammal és Istennel. Ennek az utazásnak az lehet az egyik legjelentősebb része, hogy ráébredsz a saját csatáidra.

Beszélj valakivel, akiben megbízol

Ha őszinte vagy magaddal és elindultál a gyógyulás útján, arra bátorítanálak, hogy beszélj valakivel, akiben megbízol. Jakab levele 5:16 azt mondja nekünk: „Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok.” Azért lettünk teremtve, hogy közösségben éljünk. Kereszténynek lenni részben azt jelenti, hogy van egy közösség, akiért imádkozol és aki imádkozik érted. Ha a szégyen munkálkodik benned, mondd el valakinek. Legyen ez a személy egy barát vagy mentor, akiben megbízol, de ne az ellentétes nemből. Olyasvalaki legyen, aki lehet, hogy kérdőre von, de nem ítél el. Légy imádságos afelé, akit közel engedsz. 

Támaszkodj Krisztusra

A szégyen miatt távol érezzük magunkat Istentől. Feleslegesnek, szeretetre méltatlannak és reménytelennek érezzük magunkat. Ha valaha is érezted ezt, tudnod kell, hogy hazugság. A szégyenünk közepén, ott van Isten. Ha engeded, Isten mélyebb kapcsolatot létesít veled. Támaszkodj arra, amit Isten nyújt neked életed ezen szakaszában.

Péter 2. levele 3:9 azt mondja: „Az Úr nem késik el ígérete teljesítésével, bár vannak, akik ezt gondolják róla. Nem késik, hanem türelmesen vár ránk. Azért vár, mert nem akarja, hogy akár csak egyetlen ember is elvesszen. Ellenkezőleg, azt akarja, hogy mindenki megváltoztassa gondolkozását és életét.”

Ahogy felnősz, kudarcot vallasz, majd újra megpróbálod, de tudnod kell, Isten veled van. Ne a szégyenben, hanem a megváltásban járj, tudva, hogy a magasságos Isten gyermeke vagy.

Mivel nagyon kevés hely létezik a nők számára, hogy túljussanak szexuális szégyenükön, rajtunk múlik, hogy teremtsünk ilyen helyeket. Ideje, hogy a keresztény nőknek megadasson a lehetőség, hogy beszéljenek azokról a dolgokról, amelyek olyan hosszú ideje elszigetelnek minket. Itt az ideje, hogy gyógyítsunk!

 

Írta: Chantal Barnard

 

Fordította: Böröndy Lilla

forrás: fervr.net

Ha Te is küzdesz és függőségben szenvedsz, akkor ne félj, nem vagy egyedül!
A tisztasor.com oldalon szakértőktől kaphatsz segítséget a leszokáshoz. Légy bátor!

Lelkiség
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Sipi 2019. 02. 22. 20:58

    Szerintem a szexualitás miatt nem kell szégyenkezni…

  • Válasz Géza 2019. 02. 28. 11:55

    Létező problémakör. Sajnos nem is egy 30 év fölötti hívő katolikus nőt ismerek, akik azért nem tudnak normális párkapcsolatot kialakítani, mert a katolikus elvek mentén, vagy arra talán az előírtnál is jobban ráfeszülve, a szexualitásnak már a gondolatát is bűnnek tartják, miközben ez egy alapvető fontosságú téma egy egészséges párkapcsolatban.