2019. 02. 08.

A futballista, aki ember maradt – Kuba Blaszczykowskit csodálja a futballvilág

Jakub Blaszczykowski a lengyel labdarúgás egyik legnagyobb legendája: habár kétségtelenül klasszis labdarúgó, de mégsem elsősorban emiatt. Egy fantasztikus ember, aki egy igazi példakép: szeretetből, hitből, emberségből. Most úgy segít korábbi klubján, hogy közben árva gyermekeknek szerez örömöt. Pedig az élete elején egy feldolgozhatatlan tragédiát kellett megélnie.

A labdarúgás története szerencsére bővelkedik olyan szereplőkkel, akik nem csak a pályán alkottak maradandót, hanem emberként is nagybetűs példaképek voltak. Jakub Blaszczykowski alighanem közülük is kiemelkedik, egy fantasztikus ember újabb lenyűgöző gesztusát csodálja a futballvilág ezekben a napokban.

De ugorjunk vissza az időben, mert a “Kuba” becenévre hallgató játékos élete egészen döbbenetesen alakult: Truskolasy nevű faluban született – ennek a településnek még lesz jelentősége ebben a cikkben. Tíz évesen a fiatal Jakub egy feldolgozhatatlan tragédiának volt a szemtanúja: édesapja a szeme láttára szúrta le édesanyját a saját otthonukban.

“Ez egy olyan esemény, amit nem felejtek, és soha nem is fogok elfelejteni. A részemmé vált. Azon a napon megváltozott az életem, sok mindent meghatározott, de azt hiszem, hogy sok erőt nyertem belőle.”

hirdetés

Ezt követően nagymamája nevelte, édesapjával – akit 15 év börtönre ítéltek, majd miután szabadult, nem sokkal később elhunyt – megszakította a kapcsolatát, soha többé nem beszélt vele. Valamennyi gólját a mai napig édesanyjának ajánlja fel. Nagymamája mellett azonban volt egy másik nagyon fontos pillér ekkor az életében: rendíthetetlen hite. Kuba Blaszczykowsk életében központi szerepet játszik vallásossága: minden nap olvassa a Szentírást, ha kérdezik akkor magától értetődő természetességgel beszél hitéről. A családi tragédiát követően nem Istent hibáztatta, ellenkezőleg: megtapasztalta a hitnek a legyőzhetetlen erejét, amely később minden értelemben igazi bajnokká tette. Nem véletlen talán, hogy nevelőklubja a Częstochowa volt, majd ezt követően Krakkóban mutatkozott be a lengyel élvonalban – ennek pedig a napokban van nagyon fontos jelentősége.

REUTERS/Eddie Keogh

Hamar felfigyeltek rá az európai topklubbok, végül Németországba, a Borussia Dortmund csapatához szerződött. Kilenc éven át szolgálta – egy firenzei kölcsönjátékot leszámítva – a sárga-fekete klubot, két bajnokságot nyert, 2013-ban BL-döntős volt együttesével. A csupaszív játékosért rajongtak a dortmundiak, amikor először ellenfélként lépett pályára a híres Westfalenstadionba, 80 ezer szurkoló skandálta a nevét, nem csoda hogy könnyeivel küszködött:

Az ellenfelek is tisztelik a pályán, olyan típusú labdarúgó, akit mindenki elismer: csendes, szerény, nincsenek sztárallűrjei. Dortmundi időszaka alatt megházasodott, két gyermek boldog és büszke édesapja, időközben pedig csatlakozott a “Nem szégyellem Jézust” projekthez, így vállalva hitét mindenki előtt.

Hiába nem kiemelkedő világklasszis, mégis az egyik legnépszerűbb labdarúgó Lengyelországban, talán egyedül Robert Lewandowski népszerűsége nagyobb nála – ő pedig valóban a lengyel labdarúgás elmúlt évtizedeinek legnagyobbja. 2016-ban Lengyelország negyeddöntőt játszhatott az Európa-bajnokságon, ahol végül büntetőkkel kiestek a későbbi győztes Portugália ellen: egyetlen játékos hibázott, pont Blaszczykowski. Hibáját követően Facebook-oldalát elözönlötték az üzenetek: a vigasztaló, bátorító szavak. A lengyelek úgy érezték, hogy vissza kell adniuk valamit abból, amit tőle kaptak idáig.

Szinte teljesen példátlan, hogy a csapat hazaérkezését követően Truskolasyban, a szülőfalujában iszonyatos tömeg fogadta őt késő éjszaka.

A tavalyi évben a német Bundesligában már csak kevés lehetőséget kapott a Wolfsburgban, szóba került, hogy esetlegesen ő is Ázsiában folytatja, ahol hatalmas pénzt lehet keresni. Ám januárban hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy hazaigazol Krakkóba, hogy így segítse a csődközeli állapotban lévő csapatát. A patinás klub katasztrofális anyagi helyzetben van,  öt idegenlégiósát is el kellett adnia télen. A lengyel szövetség felfüggesztette az ország legsikeresebb klubját, mindaddig, míg nem rendeződnek a tulajdonosi viszonyok. A Wisla így nem léphet pályára a hétvégén rajtoló tavaszi szezon első fordulójában, és, ha ez még kétszer megismétlődik, akkor a kizárják az Ekstraklasából és a harmadosztályba sorolják vissza a 10 millió eurós adósságot maga elő görgető egyesületet – írja az Origo.

Blaszczykowski pedig a legnagyobb bajban döntött úgy, hogy jön: teljesen ingyen akarta vállalni a játékot, de a lengyel szövetség szabályai szerint minden profi labdarúgónak legalább 500 zlotyt kell keresnie – ez körülbelül 30 ezer forintnak felel meg. Kuba nem gondolkodott sokáig: a 34 éves középpályás úgy döntött, hogy ebből a pénzből a krakkói árvaház gyermekeinek vesz jegyeket tavasszal, így megadva a lehetőséget nekik arra, hogy kint lehessenek a mérkőzéseken.

Az egyik magyar újság találóan csak így fogalmazott a történetet olvasva: nincsen nagyobb szívű labdarúgó Jakub Blaszczykowskinál. Alighanem igazuk is van!

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás