2019. 02. 02.

Az én emmauszi utam

Nemrég részt vettem a Szent András Evangelizációs Iskola által szervezett Emmausz kurzuson, és az itt szerzett tapasztalataimról, élményeimről szeretnék néhány szót ejteni.

Pár mondatban összefoglalva, a Szent András Evangelizációs Iskoláról annyit érdemes tudni, hogy több iskolaközösséget alkotnak, és az ország kisebb-nagyobb városaiban különböző tematikájú kurzusokat tartanak, valahol akár többet is. Az a céljuk, hogy a résztvevőket elvezessék Jézushoz, segítsék a hitben való elmélyülésüket, megerősödésüket és azt, hogy oly módon is megismerjék Jézust, ahogy eddig talán nem. Majd pedig ezt követően ők is képesek legyenek hirdetni Isten Igéjét és tovább tudják adni másoknak azt a lángot, amely fellobbant a szívükben, tanúságot téve a hitükről.

„A te igéd lámpás a lábamnak, s ösvényeimnek fényesség.” – Zsolt. 119,105

Az Emmausz kurzus középpontjában a Szentírás áll, pontosabban, Isten Igéje. Sokan küszködünk azzal, hogy nem igazán tudjuk, hogyan is kellene elkezdenünk a Szentírás olvasását, vagy ha mégis rászánjuk magunkat és elővesszük, az Ószövetséget olyan nehezen tudjuk értelmezni, hogy elmegy a kedvünk tőle, és inkább visszatesszük Bibliánkat a polcra. Igen, én is ugyanebben a cipőben jártam, és ezért is éreztem fontosnak, hogy elmenjek erre a kurzusra, mert mélyen legbelül mégiscsak ott volt bennem az a tudat, hogy ennek másképp kellene lennie.

Korábban már részt vettem a Szent András Evangelizációs Iskola Új Élet Krisztusban című kurzusán is. Ennek köszönhetően rengeteget változtam pozitív értelemben, sokat mélyült a hitem és átalakult az istenkapcsolatom. Tudtam, hogy az Emmausz kurzusban sem fogok csalódni, hiszen tapasztaltam már egyszer azt a színvonalat, amelyet ez az iskolaközösség tud nyújtani. El kell ismernem, hogy most sem csalódtam, sőt, többet kaptam általa, mint gondoltam.

hirdetés

Az előadók rendkívül szemléletesen mutatták be számunkra az Igét, oly módon, hogy ne unalmas előadásoknak érezzük, hanem tényleg a szívünk mélyére hatoljon az üzenet, és az emmauszi tanítványokhoz hasonlóan mi is fel tudjuk ismerni az Igében Jézust, még az Ószövetségben is. A tanítások kiegészültek kreatív feladatokkal is, melyek azt segítették, hogy még minőségibb és intenzívebb legyen számunkra a kurzus és még inkább épüljünk általa.

Eddig nem igazán tudtam közel engedni magamhoz az Igét, nem értettem, miért mondják sokan, hogy benne van a válasz minden kérdésünkre, és azt sem értettem, hogyan tud Isten szólni általa, mert én ezt valahogy nem tapasztaltam, idegennek éreztem és nem is olvastam rendszeresen.

Inkább a lelki olvasmányokat részesítettem előnyben, mondván, hogy azokat legalább jobban értem – persze a lelki olvasmányok, könyvek is szükségesek és fontosak a lelki épüléshez, de nem helyettesíthetik a Szentírás olvasását. Azonban a kurzus alatt megérintett egy igevers és úgy éreztem, hogy nekem szól, ezáltal megtapasztalhattam saját magam, hogy Isten hogyan tud üzenni az Igén keresztül. Megértem arra az elhatározásra is, hogy ezután napi szinten olvassam a Szentírást, ráadásul már nem csak az eszemmel, hanem a szívemmel is érzem ennek fontosságát és vágyakozni is kezdtem rá.

„Mert nem orvosolta őket sem gyógyfű, sem kenőcs, csak a te igéd, Uram, amely mindent meggyógyít!” – Bölcsesség 16,12

Biztatok mindenkit, hogy vegyen részt akár az Emmausz, akár bármely másik kurzuson, amely felkeltette az érdeklődését, hiszen nagyon sokat lehet épülni általa! Mivel a kurzusok több napot igénybe vesznek (legalább egy hétvégét, de van olyan is, ami még hosszabb), így ez idő alatt akár életre szóló barátságok is születhetnek, elmélyülhetnek, sőt közösségek is megalakulhatnak.

 

Arról, hogy hol, mikor, milyen kurzusok lesznek idén és azok miről szólnak; vagy magáról a Szent András Evangelizációs Iskoláról és küldetéséről bővebb információ itt olvasható.

 

Nagy Barbara

Blog Nagy Barbara Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás