2019. 01. 23.

New Yorkban születésig abortálható a magzat. Mi lesz a következő határ?

Életbe lépett kedden az a törvényjavaslat, ami szerint New York államban egészen a születés pillanatáig lehet abortuszt végezni. A Reproduktív Egészségügyi Törvény (Reproductive Health Act) kimondja, hogy “minden állapotos egyénnek alapvető joga van ahhoz, hogy vagy a terhességet válassza, hogy életet adjon egy gyermeknek, vagy az abortuszt”.

Nos, már csak azt szeretném kérdezni: mi lesz a következő? Meddig húzhatjuk meg a legális életkioltás határát?

Ha a csecsemő nem alszik éjszaka, sokat sír, és már nem bírja az anya, akkor elvetethető?

Ha a dackorszakban sokat hisztizik, majd akkor?

Vagy ha az oviban ő lesz a rossz gyerek?

hirdetés

Vagy ha akkor már nem cuki, ellenben fárasztó?

Vagy ha az iskolában rosszul fog tanulni?

Vagy ha engedetlen tinédzser lesz?

Esetleg ha haszontalan, lusta felnőtt?

Mi az a határ, ahol megállunk? Mert ha az anya egészségére hivatkozunk, ahogy azt a törvényhozók is tették, akkor azt nem vették figyelembe, hogy a gyereknevelés is sok stresszel járhat, ami ugyebár nem túl jó az egészségnek. Szóval ez bármikor érvényes kifogás lehet az abortálásra. (Természetesen el kell különíteni az anya életét veszélyeztető állapotot attól, amikor erről igazából szó sincs.) 

Egyelőre a határ a látható- nem látható szintjén van: amikor látjuk, hogy mi történik, és amikor nem látjuk azt. Az anyaméhen belül lévő gyermeket nem látjuk technikai segítség nélkül, azaz tekinthetünk rá úgy, mint az ovis, amikor bújócskázik: ha eltakarja a szemeit, akkor ő, vagy amit nem akar látni, már nincs is ott.

De érdekes módon, amint meglátjuk a gyermeket teljes valójában (azaz megszületik), a mágikus erejű szülőcsatornának köszönhetően, átváltozik emberré, ezért akkor nem ölhető meg.

Persze ki tudja, mikor jön el az a határ, amikor még jobban kitoljuk az emberré válás határát. Úgy tűnik, egyelőre a születés az.

Kíváncsi vagyok, vajon ugyanígy szavaztak volna akkor is a törvényhozók, amikor a születésük előtti pár percben voltak. Vajon azokban a percekben is azt mondták volna magukról, hogy nem emberek? Vagy emberek, csak nem számítanak? Persze, ez egy elvont, elméleti kérdés. De elgondolkozni a döntéseink súlyáról sosem árt.

 

A New York államban elfogadott új törvényjavaslatról részletek itt olvashatók.

Mivel vannak, akik úgy látják, alaptalanok a gondolataim, szeretném utólagosan hozzácsatolni a jogszabályt, együtt azzal, ami benne van, és azzal, ami benne volt, de kikerült, mégis sokan hivatkoznak rá.  Kivették az emberölés esetei közül a 24. hétnél idősebb születendő gyermek abortálását. Az új törvény szerint az anya életének megvédése ÉS az egészségének védelme indokolhatják a már életképes (!) babák abortálását egészen a születésig . (Tehát azokét, akik nagy eséllyel túlélnék, ha megszületnének.) PEDIG: Még ha az anya élete veszélyben van, és a születendő gyermek jelenléte veszélyezteti, beindíthatják a koraszülést, vagy császármetszést végezhetnek ANÉLKÜL, hogy megölnék a gyermeket. A 24. után már életképes a baba a méhen kívül, tehát, ha megszületne, élhetne. Nem kell, hogy a halálával járjon az anya életveszélyének a megszüntetése. Arról pedig, hogy mit értenek „egészség” alatt, nincs szó, a legtöbb hasonló esetben ebbe beleértik a mentális egészséget is. Egy anya egészségét sem fogja elősegíteni, ha ahelyett, hogy megmentésekor a gyermekét is biztonságban világra hoznák, előtte a méhében megölik.

Bartos Lídia Lelle

Bartos Lídia Lelle Életbevágó
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz K. Mária 2019. 01. 24. 14:38

  New York állam katolikus püspökei nyilatkozatot adtak ki a törvény életbe lépésének napján, január 22-én:

  A püspökök úgy fogalmaztak, a törvény elfogadása „szomorú fejezete” az állam történetének. „A szenátorok és a képviselők közül, akik megszavazták ezt az abortuszról szóló törvényt, maguk is anyák, akik egykor érezték, ahogy a gyermekük mozog, forgolódik és rúg a hasukban, és örültek a terhességük előrehaladásának. Sokan mások, ahogy maga a kormányzó is, apák, akik fogták a párjuk kezét, miközben nézték az ultrahangfelvételt, figyelték a gyermekük mozgását és gyönyörködtek a szívverésének hangjában – olvasható a nyilatkozatban. – E tisztségviselők közül többen maguk sem tökéletes körülmények között jöttek világra – szegénység, egészségügyi problémák, fogyatékosság, széthullott családok. Mindannyian legyőzték ezeket a körülményeket, és vezető szerepet töltenek be államunkban, mert szüleik úgy döntöttek, életet adnak nekik.

  Köszönetet mondunk mindenkinek, aki társunk volt a 12 éves küzdelemben, hogy megakadályozzuk ezt a szörnyű politikát, és minden életvédő New York-inak, akik hallatták hangjukat ennek érdekében. Imádkozzunk, hogy mindazok szíve megtérjen, akik ünneplik államunk történetének ezt a tragikus pillanatát. És különösen is imádkozunk az elveszett életekért, valamint az államunkban élő nőkért, akik kevésbé vannak biztonságban e törvény értelmében.”

  http://www.magyarkurir.hu/hirek/megdobbento-dontes-szuletett-new-yorkban-szuletesig-legalis-lesz-az-abortusz

 • Válasz Komporály Szilvia 2019. 01. 24. 18:41

  Undorító, egy világban élünk! Mi az hogy az életképes babákat akik egészségesen jönnének a világra megölik az anyaméhben!? Más aki tudja hogy,nem lehet gyereke a beteget is örökbefogadja. És ezek az egészségeset is elvetik, megölik!? Mit gondolnak ezek? Azt hiszik nem bűnhődnek meg majd a Jó Isten előtt ezért. Nem hogy a születés előtt hanem amikor megtudja valaki,hogy terhes és akkor elveteti már gyilkosság! Ha nem akarja vállalni akkor a mostani világban számtalan fogamzásgátló termék kapható, ha pedig ,,nincs pénz rá”,akkor ne tartsa oda.a valagát! Az ég döge verné le az ilyen embereket! Még, hogy az anya egészségére hivatkoznak! Egy normális szülő legelső a gyereke egészségét nézi nem a sajátját! Nekem ha gyerekem lenne és tudnám hogy az én életem árán megmenthetem az övét százszor inkább halnék meg érte mintsem megöljem és egy életen keresztül együtt éljek a bűntudattal és a lelkiismeretfurdalással! Fújj te jó ég micsoda romlott világ ez!😡😡😡