2019. 01. 23.

8 tipp, mely segíthet napközben is Istenre figyelni

Újabb praktikus és érdekes írással jelentkezik Tóth-Simon Károly: ezúttal nyolc tanácsot ad, hogy napközben se feledkezzünk meg Istenről!

Pál apostol több alkalommal is arra biztatja leveleinek keresztény címzettjeit, hogy legyenek kitartók és állhatatosak az imában (Róm 12:12, Ef 6:18, Kol 4:2). Odáig megy, hogy egy alkalommal ezt az erőteljes felhívást intézi hozzánk: „Szüntelenül imádkozzatok!” (1Tessz 5:17). Erre való buzdítása pedig Jézus tanításában gyökerezik, aki szerint „szüntelen kell imádkozni és nem szabad belefáradni” (Lk 18:1).

A probléma éppen itt kezdődik. Olyan világban élünk, melyben mindennapjainkat a tanulás és a munkahelyi feladatokban való megfelelés határozza meg. Kevés olyan pillanatot tudunk találni a napunk folyamán, amelyet ne a stressz, az aggódás vagy a feszültség jellemezne, hanem az Istenre figyelés és az imádság.

Tudatosan azonban megpróbálhatunk kreatívak lenni, és a napjainkba beiktatni olyan lopott pillanatokat, melyeket Istennel tölthetünk imádságban. Ezek természetesen nem helyettesítik a nyugodt körülmények között való imádságot, de arra kiválóan alkalmasak, hogy Jézus arcát tekintetünk elé idézzék.

hirdetés
1. Egy kávé az Úrral.

Ha a munkádban időnként meg szoktál pihenni, és elfogyasztasz egy csésze teát vagy kávét, miért ne töltenéd ezt a szünetet Istennel? Készítsd el a kávédat, keress egy nyugodt helyet (lehetőleg ne a megszokott íróasztalod és monitorod előtt). Míg megpihensz, olvass el egy zsoltárt, vagy adj hálát Istennek azért, hogy az eddigiekben veled volt, erőt adott. Kérj bölcsességet munkaidőd hátra lévő részéhez, és kreativitást a még rád váró feladatok megoldásához.

2. Hírek.

Miközben átfutod a napi híreket, bevonhatod Istent is. Ha egy katasztrófáról olvastál, imádkozz a sérültekért. Ha politikai híreket olvasol, imádkozz a vezetőkért. Ha bűncselekményekről van szó, imádkozz azért, hogy Isten szolgáltasson igazságot az embereknek. Nem kell hosszasan közben járnod ahhoz, hogy felfedezd Isten jelenlétét.

3. Facebook.

Ha őszinték vagyunk önmagunkhoz, el kell ismernünk, hogy naponta elég sok időt töltünk a közösségi oldalak böngészésével. Miért ne töltenéd ennek az időnek egy részét imádsággal? Imádkozz azokért az emberekért, akiknek a megosztásait látod. Ne pörgesd végig a hírfolyamot, hanem állj meg minden megosztásnál, és imádkozz azért az ismerősödért, aki megosztotta azt.

 

4. Énekelj.

Ha vannak a napodnak olyan részei, amikor lehetőséged van rá, bátran énekelj vagy dúdolj Istent magasztaló énekeket. Én munkavégzés közben szeretek taizé-i énekeket énekelni, mert ezek kellően rövidek, és meditatív voltukkal könnyen Istenre irányítják a figyelmem. De hallgathatsz modern dicsőítéseket is, miközben a munkádat végzed.

5. Utazás.

Az iskolába vagy munkahelyre való eljutáshoz mindannyiunknak hosszabb-rövidebb időt utazással kell eltöltenünk. Az utazás idejét sokféle módon töltik el az emberek. Ha tömegközlekedésről van szó, a legtöbben a telefonjukat veszik elő. Ezt az időt azonban telefonozás helyett töltheted imádsággal is. Autóban ülve a rádió bekapcsolása helyett figyelhetsz Istenre. Imádkozz bármiért, ami eszedbe jut, adj hálát Istennek, dicsérd és magasztald őt. Éld meg, hogy nem egyedül, hanem Vele utazol.

6. Röpimák.

Bár a napunk során arra nincs lehetőségünk, hogy hosszú időre megálljunk, elcsöndesedjünk és Istenre figyeljünk, arra azonban igen, hogy egy rövid fohászt elmondjunk. Amikor csak eszedbe jut, vagy lehetőség kínálkozik rá, imádkozz a saját szavaiddal, vagy mondd el a Jézus-imát, a Dicsőséget, a Miatyánkot, vagy bármi egyebet, ami kedves számodra. Tipp: hogy ez rendszeresen eszembe jusson, a karórámat beállítottam, hogy óránként csipogjon. Olyan ez számomra, mint egy harang, ami megállásra és imára hív.

7. Keresztény alkalmazások.

Töltsd le a telefonodra keresztény applikációkat (Biblia, Napi evangélium, Zsolozsma stb.). Az ikonját pedig helyezd el a Facebook ikonja mellett. Így minden alkalommal, amikor facebookoznál, látni fogod ezt is, és nagyobb valószínűséggel döntesz úgy, hogy inkább nem a közösségi oldalon töltöd az idődet, hanem Istennel.

8. Emlékeztetők.

Helyezz el a környezetedben olyan tárgyakat, amelyek Istenre irányítják a figyelmed, és az imádság fontosságára emlékeztetnek. Ez lehet egy kisebb ikon, egy bibliai idézet, egy kicsi kereszt, vagy bármi egyéb, ami számodra jelentéssel bír. Legyen ez egy vizuális emlékeztető arra, hogy Isten veled van.

Neked van olyan gyakorlatod, ami bevált?

Tóth-Simon Károly

 

FotókTime Magazine, Chapelstreet Church, IBelieve

 

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás