2019. 01. 19.

Hogyan legyél úrrá az irigységen?

Ha azt kívánod, hogy bárcsak jobban hasonlítana az életed valaki máséhoz, akkor itt az idő, hogy bölcsebben gondolkodj, felhagyj a hasonlítgatásokkal és tégy jót másokkal!

Mindenhol találhatsz olyan embereket, akikre irigykedni tudsz. Legyen szó akár a magazinok címlapján szereplő filmsztárokról, vagy olyan osztálytársakról, szaktársakról, munkatársakról, akikről az sugárzik, hogy nekik jobb az életük, mint a tiéd. Egyszóval, nem kell nagy erőfeszítés ahhoz, hogy ilyen embereket találj. Úgy tűnik, hogy nekik sokkal jobb, könnyebb, szórakoztatóbb az életük, és egyszer csak azon kapod magad, hogy éppen arról fantáziálsz, hogy vajon mi lenne, ha az ő életüket élnéd. Mit tehetsz ilyenkor?

Gondolkodj bölcsen!

„Ha pedig keserű irigység és viszálykodás van a szívetekben, ne kérkedjetek, és ne hazudjatok az igazsággal szemben. Ez a bölcsesség nem felülről jön, hanem földi, testi és ördögi. Mert ahol irigység van, és viszálykodás, ott zűrzavar és mindenféle gonosz tett található.” – Jakab 3,14-16

Nem vall bölcs gondolkodásra, ha irigykedsz valakire vagy irigyelsz valamit, és az sem, ha önző szándékok vezérelnek abban, hogy mindent elkövess azért, hogy megkapd, amit akarsz. Valójában ezzel csak bajt okozol, hiszen ez az emberekkel és az Istennel való kapcsolatodat is negatívan befolyásolja, ráadásul gonosz, kellemetlen viselkedéshez is vezethet. Lásd be, hogy semmi, aminek hatására elhagyod Isten bölcsességét, nem fog a javadra válni! Ezek a „világias, lelkiségtől távolálló, sátáni” gondolatok bűnbe vihetnek.

Hagyj fel az összehasonlítgatásokkal!

„Ő határozta meg ittlakásuk idejét és határát. S mindezt azért, hogy keressék az Istent, hogy szinte kitapogassák és megtalálják, hiszen nincs messze egyikünktől sem. Mert benne élünk, mozgunk és vagyunk…” – Apcsel. 17,26-28

hirdetés

Itt az ideje, hogy felhagyj azzal, hogy másokhoz hasonlítod magadat, inkább keresd Isten céljait arra az egyedi életre, amelyet neked adott. Ő – a Teremtő – úgy alkotott meg téged, hogy pontosan az a személy legyél, aki vagy, és ne valaki más. Szándékosan ebbe a városba helyezett, ebben az évszázadban, azért, hogy megtaláld Őt, az egyetlent, aki jó életet tud adni számodra. Ő ismeri a vágyaidat, a reményeidet, az álmaidat, Ő az oka annak is, hogy életben vagy. Bízhatsz abban, hogy nem hibázott, amikor megalkotott téged, és meg akarja adni neked a lehető legjobb és legteljesebb életet.

„Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” – János 10,10

Tedd a jót!

„Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket; ezeket az Isten előre elrendelte, hogy bennük éljünk.” – Efezus 2,10

Isten előkészített számodra bizonyos feladatokat, jócselekedeteket, hogy elvégezd őket. Te vagy ezeknek a feladatoknak a kivitelezője, és egyedülálló módon felruházott arra, hogy véghez is tudd vinni őket. A személyiséged és az adottságaid is a részét képezik az Ő egyedi tervének. Mindenki másfajta képességekkel rendelkezik, de ez nem azt jelenti, hogy egyik ember értékesebb lenne, mint a másik. Mindannyiunknak megvan a feladatunk és mindannyian izgatottak lehetünk Isten ránk vonatkozó egyedi tervével kapcsolatban – ahelyett, hogy mások élete után sóvárognánk. Nem tudom pontosan megmondani, hogy neked milyen teendőket szánt Isten, de légy résen, hogy észre tudd venni a lehetőségeket! Minden egyes nap új alkalom nyílik arra, hogy a szavainkkal és a tetteinken keresztül tanúságot tegyünk Krisztusról!

Akard azt az életet, amit kaptál!

Legközelebb, amikor valaki más életére vágysz, emlékezz ezekre az igazságokra, és tedd a következőket:

1. Imádkozz!

Valld meg az érzéseidet Istennek, és imádkozz, hogy legyen elég erőd és ellen tudj állni a kísértésnek, hogy másokhoz hasonlítgasd magad és ne a saját önző céljaidat keresgéld! Imádkozz azért a valakiért is, akire irigy vagy, hogy még több boldogságban legyen része!

2. Légy mélyreható!

Szándékosan figyeld meg, hogyan tudsz kedves lenni azzal a valakivel, akiről úgy gondolod, hogy sok jó dolog van az életében, és hogyan tudsz segíteni neki vagy bátorítani őt!

3.Adj hálát!

Ahelyett, hogy keseregsz, próbálj meg hálát adni! Tudatosan keresd a jó dolgokat az életedben, számold meg az áldásokat és köszönj meg Istennek minden jót, amit csak adott!

4. Kérj Istentől!

Kérd Istent, hogy mutassa meg neked, hogy mik a tervei számodra, és szándékosan tedd a jót minden szituációban, amibe belecsöppensz!

5. Fókuszálj Istenre!

Ahelyett, hogy mások vagy önmagad életére összpontosítanál, fókuszálj arra a Valakire, aki az életet adta! Dicsőítsd Istent, adj hálát és beszélgess Vele! Akármi is legyen, az életben minden Róla szól!

Fordította: Nagy Barbara

Forrás: fervr.net

Írta: Deborah Spooner

 

Életmód Mindennapok
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2019. 01. 19. 18:10

    “Ez a bölcsesség nem felülről jön, hanem földi, testi és ördögi. ” Tipikus korabeli logika.Ezért kellene már elmagyarázni,az “ördögi” jelentését,mert bent állunk a gödörben és csodálkozunk,hogy nézünk de nem látunk ki. A cikk eleje fantasztikusan jó!!! ” Istennel való kapcsolatodat is negatívan befolyásolja,” Még szerencse,hogy Istent viszont nem befolyásolja a gondolataink és hitünk a kapcsolatunkról.** ” inkább keresd Isten céljait” Szerintem jobban járnánk,ha azokét keresnénk akikkel kapcsolatban vagyunk.Legfőképpen magunkkal,környezettel,családdal és a társdalommal.MEG KELL ÉRTENI,hogy bár a sorrend nagyon fontos,de egyik sem mehet a másik kárára.(ezt most odaadom töprengeni,jöjj rá mire gondoltam) “Ő ismeri a vágyaidat, a reményeidet, az álmaidat,” Remek,remek! Ha jobban ismer engem mint tenmagamat akkor kinek szól vajon a hangos szó mely felé száll? (ugye rájöttél???)
    “Isten előkészített számodra bizonyos feladatokat,” Ilyet még itt nem olvastam!(legalábbis így) Ha feladatokat bízott ránk,akkor nem kellene azokat megoldani magunk és nem folyton könyörögni Istennek,hogy végezze el helyettünk?maga az elgondolás nem rossz,de akkor az azt jelenti,hogy kérdezés,könyörgés,elvárás befejezve és ugrás neki a feladatnak! (hm,tetszik a gondolat!)
    “Valld meg az érzéseidet Istennek,” Előbb volt szó róla,hogy Isten ismer bennünk,nem?Tehát az érzéseink magunknak fontosak.Ez jó!
    Húha! “Kérd Istent, hogy mutassa meg neked ” Az előbb volt írva,hogy feladatot adott nekünk.Tudtommal a feladatot magunknak kell megcsinálni,ezért feladat.Isten nem ad magának feladatot.Akkor mért mutassa? Ejej.
    Ez egyébként egy nagyon hasznos cikk,megfontolandó bölcs gondolatok vannak benne.(rengeteg hibával)
    ***Érdekes,hogy mai problémákról szól,mai nyelven,néha 2000 éves logikával.
    Gondolom én,olvasod te,vitatja ő. Még egyszer:ez egy nagyon jó írás volt!!!!