2019. 01. 16.

Irány Panama! – interjú Bese Gergő atyával

Hamarosan kezdetét veszi a 34. Ifjúsági Világtalálkozó Panamában. Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Bartos Lídia Lelle szerkesztőnkkel ti is találkozhattok idehaza a Panama-napon.

Az Ifjúsági Világtalálkozók sorozatát Szent II. János Pál pápa indította útjára 1984-ben. Az első három alkalmat Rómában tartották, majd a fesztivál elindult a világ más tájai felé. Világtalálkozó nem csak egyházi, hanem világi tekintetben is; a legnagyobb tömegeket mozgató rendezvények közé tartozik. 1995-ben Manilában ötmillió hívő előtt mutatták be a záró szentmisét, de 2013-ban Rio de Janeiróban több, mint 3,5 millió fiatal akarta látni a pápát és ünnepelni a 180 országból érkezett kortársaival. A szokáshoz híven idén is a záró szentmise alkalmával jelenti be az egyházfő a következő helyszínt, mely 3 év előkészület után várja a találkozóra érkezőket.

Idén Panamában kerül sor a Világtalálkozóra. A nagy távolság miatt Magyarországról kevesen tudnak eljutni a közép–amerikai földhíd déli országába.

A 777 csapata mégis képviselteti magát a helyszínen, hiszen Bese Gergő atya 11 fiatallal kel útra.

Az utazásról és eddigi világtalálkozós élményeiről határtalan lelkesedéssel mesélt.

hirdetés

Mikor ismerkedtél meg az Ifjúsági Világtalálkozóval?

2005-ben láttam a kölni találkozó záró szentmiséjét a televízióban és nagyon bánkódtam, hogy nem mentem el, mert a képernyőn keresztül is óriási hatással voltak rám a rossz idő ellenére is vidám, imádságos lelkületű zarándokok százezrei. A XVI. Benedek pápa által celebrált szentmise végén Sydney neve hangzott el mint következő helyszín, ami a távolság miatt teljesen elérhetetlennek bizonyult 2008-ban.

Végül mikor sikerült eljutnod az első találkozódra?

2011-ben szerveztem csoportot Madridba, és mint kispap, óriási élményekben lehetett részem. Több alkalommal is láthattam a pápát. Elhaladt előttünk a város főutcáján (persze több órás várakozást követően), de eljutottam a székesegyházba is, a kispapoknak bemutatott szentmisére és a kivonuláskor közvetlenül mellettem haladt el. A fizikailag megtört egyházfő mosolyogva adta áldását ránk, fiatalokra. Nagy erőt kaptam a papságra készülésem elején és persze nagy kedvet, hogy részt vegyek más ifjúsági találkozókon is.

Jól sejtem, hogy a következő fontos időpont az életedben 2013 nyara volt?

Igen, több szempontból is. 2013. június 29-én szenteltek pappá és első misém után kaptam egy nagy ajándékot, egy repülőjegyet Rio de Janeiróba, a következő világtalálkozóra. Ez volt a nászutam. Egyedül mentem és kapcsolódtam be a programokba. Minden tökéletes volt. A szentmiséken mint újmisés vehettem részt és a 30. születésnapomat a nyitó misén ünnepelhettem. A hatalmas tömeg ellenére a papi szektorban elég közelről lehetett látni a Szentatyát, Ferenc pápát, aki első hivatalos pápai útján elvarázsolt mindannyiunkat.

Gondolom, nagy örömmel fogadtad a bejelentését is, hogy 2016-ban szívednek oly’ kedves Lengyelországban, egészen pontosan Krakkóban rendezik a következő találkozót!

Repesett a szívem az örömtől. Nagyon boldog voltam, hogy testvéri nemzet, megszentelt föld és persze II. János Pál pápa hazája ad otthont a világtalálkozónak. Akkor elhatároztam, hogy mindent megteszek azért, hogy a lehető legtöbb fiatalt kiutaztassak Lengyelországba 2016-ban.

Sikerült?

Több évig tartó komoly szervező munkának köszönhetően 435 fiatal utazott a szervezésem alatt Krakkóba. 10 autóbusz, mely komoly munkát adott, de szerintem nagyszerűen sikerült. Senkit sem veszítettem el a több milliós tömegben.

És most jön Panama….

Ferenc pápa bejelentése után kicsit elszomorodott a csapat, mert a nagy távolság miatt kevesen tudnak útra kelni Európából, különösen a mi régiónkból. Nem is gondoltam volna, hogy mégis megkeres tizenegy fiatal, hogy együtt vágjunk bele ebbe a nagy kalandba.

Hogy néz ki a programotok?

Január 19-én, szombaton indulunk. Amszterdami átszállással érkezünk Panamavárosba, ott pedig családok szállásolnak el bennünket. A városban 22-én indulnak a hivatalos programok, melyek fontos része lesz a délelőtti katekézis. A román fiatalokkal közösen hallgatjuk majd Böcskei László nagyváradi püspököt. Persze a találkozó számtalan programot kínál az odaérkezőknek: lesz sportolási lehetőség, koncertek, kiállítások, lelki elmélyülés és persze a város megismerésére is lehetőség nyílik. Természetesen lesznek óriási, központi események is. A pápa köszöntése, a keresztút, a virrasztás és a záró szentmise. Ezek adják a gerincét a találkozó hetének.

Lesz időtök kicsit jobban megismerni Panamát?

A korábbi világtalálkozók tapasztalatai azt mutatják, hogy igazán nyugodtan várost nézni, utazni a különböző nevezetességekhez a találkozó után lehet, ezért egy hetet töltünk még el az országban. A szabadidőnk legnagyobb részét a Karib–tenger partján töltjük majd el.

Lábánné Hollai Katalin

Fotó: kereszteny.mandiner.hu

Ifjúsági Világtalálkozó Interjú
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz Dévai Dávid 2019. 01. 17. 09:30

  Kedves Gergő!

  Nagyon jó utat, és biztonságos hazaérkezést kívánok. Addig is lélekben veletek leszünk. Imáinkkal pedig elkísérünk, még akkor is ha messzire kell mennie azoknak az imáknak.

 • Válasz Sensus Fidelium 2019. 01. 17. 12:09

  “2013. június 29-én szenteltek pappá”

  Júni 29 nagy nap, 1972-bem VI Pál pápa e napon jelentette ki szentbeszédben, hogy a “sátán füstje behatolt az egyházba”.

  “elég közelről lehetett látni a Szentatyát, Ferenc pápát, aki első hivatalos pápai útján elvarázsolt mindannyiunkat.”

  Mostanában eretnekségeivel próbál varázsolni, kár hogy a hagyományhű katolikusok átlátnak rajta. Meg azzal hogy az amerikai homoszexuális botrányokat próbálja szőnyeg alá söpörni.