2019. 01. 14.

Ferenc pápa személyes kérése volt, hogy Csíksomlyót felkeresse

Ferenc pápa személyes óhaja volt, hogy valamennyi katolikus hívő közösségét felkeressen Romániában – jelentette ki a g4media.ro-nak bukaresti római katolikus érsekség szóvivője. Az már ismert, hogy a katolikus egyházfő Iaşi-t, Balázsfalvát és Csíksomlyót is felkeresi. Francisc Dobos szerint a helyszíneket a pápa óhaja szerint választották ki.

Ezzel magyarázható, hogy a pápa négy helyszínt keres fel. A fővárost, mert állami látogatása keretében hivatalosságokkal is találkozik, Balázsfalván ellátogat a görögkatolikusokhoz, míg Iaşi-ban a román ajkú katolikusokkal, Csíksomlyón pedig a magyar katolikusokkal találkozik” – jelentette ki Francisc Doboş. A szóvivő szerint nem kizárt Ferenc pápa szegényekkel, hajléktalanokkal is találkozni fog – írja a maszol.ro.

hirdetés

A pápalátogatásról Böcskei László nagyváradi püspök nyilatkozott a Bihari Naplónak:

“Amikor ezt úgy magamban igyekszem átgondolni, hogy miként is próbáljunk mi közelíteni ehhez, illetve hogyan próbáljuk meg értelmezni ezt a látogatást, és a mai időkben, tehát a 21. században egy pápai vizitet, akkor egypár fogalom úgy megerősödött bennem. Az egyik ilyen a helytállás.

Gondolhatunk arra, hogy az elmúlt időkben a híveink nagy része, és nemcsak a világi hívőkre gondolunk, hanem az egyháziakra is, azért kitartott és kiállt a hite mellett. Nemcsak a régi rendszerben, amikor sokan meg is szenvedtek ezért, hanem az elmúlt egy-két évtizedben is, amikor a változó és alakuló világban meg kellett erősödni azért, hogy az ember megmaradjon ősei hitében, megmaradjon hűségében az egyház és Róma iránt.

Most, amikor eljön a pápa, ez úgy is vehető, hogy ez egy elismerése ennek, és egy bátorítás egyben, hogy nem kell ezt az utat feladni, és továbbra is az elődöknek a példájából tanulva tudjunk a hitünk mellett megmaradni, és egyházunkat tovább építeni.”

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás