2019. 01. 04.

Meglepő és hasznos: itt a szentgenerátor!

Egészen izgalmas és egyedülálló oldalra hívta fel a figyelmet újév apropóján az Aleteia. Ki gondolta volna, hogy létezik szentgenerátor?!

Jennifer Fulwiler író, rádiós műsorvezető álmodta meg a szentgenerátort, amely immáron évek óta nagy sikerrel működik. Igen, igen, a kifejezés hatására először mi is kikerekedett szemekkel néztünk, de az Aleteia kedves cikkel ajánlotta figyelmünkbe újév kapcsán az oldalt, így hát tettünk egy próbát. Utánaolvastunk és kértünk egy szentet. 

Az oldal lényege, hogy arra ösztönözzön, ismerjük meg jobban szentjeink életét és életpéldáját, tanuljunk tőlük és fejlődjön lelki életünk. Sokan vagyunk, akik számon tartjuk védőszentünket, kérjük is közbenjárását kisebb-nagyobb időközönként, ám sok keresztény testvérünk nem tudja, ki is a védőszentje, vagy valamiért a szülei által kiskorában választott szentet nem érzi közel magához. 

A szentgenerátor néhány kattintás után „kidob” neked egy szentet, akit utána érdemes megismerned. Ilyenkor, év elején különösen praktikus, ha védőszentet választasz (bocsánat: generálsz) magadnak, akinek közbenjárását kéred az új esztendőre. De nyugodtan lehet egy-egy nagy kihívást, nehéz időszakot, vagy akár minden egyes hónapot valamely szent pártfogásába ajánlani. 

A program előnye, hogy egyszerre játékos és nagyon mély – bár ez utóbbi jellemzője a felhasználó hozzáállásától jobban függ, mint bármi mástól. Ha csak unatkozol és el akarsz ütni pár percet a neten, arra sok egyéb mód is van – böngészd például a 777 Kincsesládáját! -, de ha komolyan veszed és elmélyedsz a példaképnek igazán alkalmas szent karizmájában, máris sokat tettél a hitéletedért! 

hirdetés

Miután az oldalon kérted, hogy „hozzanak össze” egy szenttel, a program – nagyon bölcsen – egy perc imára hív, ami máris a lelki élet elmélyítését célozza. Ezután újabb kattintással kérheted, hogy mutassák be az algoritmus által kisorsolt szentet. Amikor mi kipróbáltuk, máris tanultunk valamit, ugyanis megismerhettük Boldog Sarkander János vértanú papot, akiről, bevalljuk, korábban még csak nem is hallottunk, pedig nem tegnap kezdtük keresztény pályánkat… 🙂 


Sarkander János egyébként lengyel és cseh felmenőkkel rendelkező pap volt, aki az után választotta papi hivatását, miután rövid házassága felesége halála miatt véget ért. A reformáció idején működött a hitvitákkal terhelt olmützi egyházmegyében. A lázadásokkal, katonai beavatkozásokkal bonyolított politikai légkör megkeserítette életét, holott a rá bízott várost János sikeresen mentette meg egy fosztogatástól is. Később egy perben azzal vádolták, hogy gyóntatóként tudnia kellett haditervekről, amelyekről tájékoztatnia kellett volna világi elöljárókat. Mint kijelentette, ha tudott volna bármiről, a gyónási titok megtartása miatt akkor sem tárhatta volna fel ezeket. Megkínozták és börtönbe vetették, ahol végül – súlyos szenvedések után – belehalt sérüléseibe. 

Már kortársai is a katolikus hit bátor védelmezőjeként tisztelték. II. János Pál pápa kanonizálta, ünnepnapja március 17-én van. 


Természetesen arra is van lehetőséged, hogy folytasd a böngészést és újabb „szentet kérj magadnak” a programtól, így újabb és újabb példaképeket ismerhetsz meg. Az Aleteia egyébként bemutatott egy történetet, amelyben a felhasználó néhány nappal azt követően kapott az új évére szentet, hogy imában feltárta egy testi vonatkozással bíró lelki gyötrelmét – a „kisorsolt” szent pedig épp azoknak az égi pártfogója, akik e nehézséggel küzdenek. 

Szóval úgy látjuk, a szentgenerátor érdekes és klassz dolog; amilyen meglepően hangzik, olyan jó hatással lehet a lelki életünkre – ha komolyan akarjuk venni. Minimális angol tudással könnyen használható, a többi pedig kizárólag rajtad múlik! 

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás