2018. 11. 14.

“Meglepően sok hívő rendőr van” – kettőzött erővel küzd a bűn ellen Pallagi Andrea

Pallagi Andrea élete egyáltalán nem szokványos: egyszerre szolgál rendőrként és lelkészként. A törzsőrmester hölggyel a Magyarországi Református Egyház hivatalos oldala készített rendkívül érdekes interjút, ebből szemlézünk.

Pallagi Andrea két nagyszerű hivatást kapott Istentől: rendőrként és lelkészként szolgál, a kettő pedig kiegészíti életét. A törzsőrmester életében előbb lett fontosabb a rend őrzése, mint a hit védelme. A reformatus.hu oldalának adott interjújában így mutatja be két hivatásának találkozását:

“Vannak barátaim, akik szerint a rendőri és lelkészi hivatás üti egymást. Én úgy látom, mindkét hivatásban a bűn ellen vagyunk. Igaz, rendőrként tudatosan oda kell figyelnem, hogy ne lelkészi szempontokat érvényesítsek, ne lelkigondozó legyek. Amikor pedig lelkészként szolgálok, tudatosan oda kell figyelnem, nehogy rendőrként nyilvánuljak meg. Úgy tapasztalom, hogy a kettő együtt nyert értelmet bennem. Korábbi rendőri munkám során ugyanis nem tudtam mit kezdeni az élet végességével – ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy leszereltem. Sokszor találkoztam a halállal, az emberi élet mélységeivel, családi botrányokkal, kábítószer miatt tönkrement életekkel. Nem tudtam mit kezdeni ezekkel. Keresztyén emberként teljesen másképp tekintek ezekre a helyzetekre. Igyekszem az örökkévalóság felől figyelni minden történést.

hirdetés

Már tudom, nem csak ennyi egy emberi élet, adatik ennél sokkal több.”

Ahogy szavaiból is kiderült leszerelése után tért meg Istenhez, ezt követően pedig visszatért a rendőrség kötelékébe. Az interjú során a félelem is szóba került, Pallagi Andrea nem tagadta, hogy az egyenruha veszéllyel is jár:

“Mindenki fél, ez teljesen emberi érzés, ez nem baj. Az a veszélyes, ha úrrá lesz rajtunk a félelem. Vannak helyzetek, amikor félek, persze! De Isten velem van, vele jöttem ide, nem vagyok egyedül.

Elkísér az irodába, a kihallgatásokra, a helyszínekre és a munkatársaimmal vagy az elöljáróimmal való kapcsolataimba is. Isten jön és megerősít.”

Rendőri hivatása során Andreát egy nemes cél is inspirálja: szeretné, ha előbb-utóbb a rendőrségen is lenne lelkészség, hasonlóan a katonasághoz: 

“Jó lenne, ha létrejöhetne a rendőri lelkészség egysége, megadva a lehetőséget az állomány tagjainak, hogy a pszichológusok mellett lelkipásztorok is segítsék a munkájukat. Számomra meglepő, milyen sokan vannak a rendőrségen, akik Krisztusba vetett hittel végzik a munkájukat. Gyülekezetbe járnak, sokan presbiterek. Illetve a rendőröket, akikben van nyitottság és igény, a rendőrségen dolgozó lelkész segíthetne elvezetni Krisztushoz. Ez a lehetőség már adott a katonáknak, ott van tábori lelkészség. Valami hasonló létrejöttének lehetőségéért imádkozom.”

Arra a kérdésre, hogy mennyiben játszik szerepet a kihallgatásoknál, hogy lelkész, nagyon érdekes választ ad Pallagi Andrea:

“A kihallgatásokon másképp tekintek már az emberekre, mint amikor húsz évvel ezelőtt voltam rendőr. Ha ül velem szemben valaki, aki bűnt követett el, akkor egyrészt tudom, hogy annak a törvényben meghatározottak szerint meg kell, hogy legyen a következménye. Hiszen a társadalmi együttélésnek vannak szabályai. Ha ezeket nem tartjuk be, anarchia lesz.

Másrészt mindvégig tudom, hogy Isten nem az embert gyűlöli, aki bűnt követett el, hanem a tettét.

Igyekszem én is így állni ehhez, erre szeretném felhívni a figyelmet. Hogy van újrakezdési lehetőség, még ha börtönbe is jut egy bűncselekmény miatt. Az örök élet szempontjából ott nincsen vége a dolgoknak, hanem abból is föl lehet állni, mert Istennél van bocsánat. Lehet bocsánatot kérni. Próbálok így nézni egy emberre, aki velem szemben ül. Nyilván egy kihallgatás nem evangelizáció, nem is én kell, hogy beszéljek. Volt már, hogy a hivatalos rész után beszélgettem a meghallgatott gyerekkel, fiatallal ezekről a dolgokról.”

Az interjút teljes egészében itt olvashatod el.

Fotó: reformatus.hu, Zsaru Magazin

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás