2018. 10. 09.

VA’C UP: így blogolnak a kispapok

Üde színfolt a keresztény sajtópalettán: itt a váci kispapok új blogja. 

VA’C UP címmel indítottak blogot a Váci Egyházmegye kispapjai. Az ötletes névadás mellett az új felület célja is igen szimpatikus: az egyébként szigorú szemináriumi keretek között élő leendő atyák élénkebben szeretnének jelen lenni az egyházmegye, főleg pedig a fiatal keresztények életében.

„Nyári élményeink alapján fogalmazódott meg bennünk, hogy milyen jó lenne ezt megvalósítani” – mondták a 777-nek a blog életre hívói. Mint megtudtuk, különböző ötletek és javaslatok megvizsgálása után döntöttek úgy, hogy az egyházmegye kispapjai összefogva, közösen látnak neki az online missziónak és hoznak létre értékes tartalmakat, az oldalt pedig folyamatosan frissítik. 

A szerkesztők célja, hogy lehetővé tegyék az érdeklődők számára a kispapok életébe történő betekintést, akik így megismerhetik az őket foglalkoztató kérdéseket, ezáltal pedig képet kaphatnak az életükben jelenlévő örömről, valamint a felmerülő nehézségekről is. Mindemellett – kispapokhoz méltóan – nyíltan vállalt céljuk a hivatásébresztés és -gondozás is. 

Az oldalon megfelelő a műfaji sokszínűség: interjúkat, élménybeszámolókat, tanúságtételeket, programajánlókat és recenziókat egyaránt közölnek.  Megismerhetünk fiatal papokat, akik vonzó, hiteles keresztény életet élnek, megtudhatunk „kulisszatitkokat” és gondolatébresztő írások alapján építhetjük fel egy-egy kérdésben saját álláspontunkat. Az oldal nyelvezete közérthető, a fiatal célközönség számára is könnyen befogadható, ugyanakkor a téma súlyához megfelelően illesztve komoly. Azokat a kifejezéseket, amelyek a szeminárium világában bevettek ugyan, de mi kevésbé értenénk, türelmesen elmagyarázzák nekünk. A blog nagy erénye továbbá, hogy az írásokat böngészve egyértelműen „kiolvasható” a lelkesedés és hivatástudat, amivel alkotói a munkának nekivágtak.

És hogy minél sokrétűbb legyen a váci kispapok online missziója, a bloghoz társítva elindítottak egy Facebook– és egy Instagram-oldalt is (utóbbi címe egész ismerősen csenghet a 777 olvasói számára). Ezeken a felületeken nem csak a megjelenő írásokról kapunk értesítést, de jól komponált képi világgal rendelkező idézetek, evangelizációs alkotások is megjelennek – újabb szegmens, ahol valami jó történik a net világában!

Hírek Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Bükk László Jenő 2019. 01. 06. 12:04

    Érdekes kezdeményezés. Csak gratulálni tudok. Később majd magamról is nyilatkozom.
    Közel álltok hozzam, annak ellenére, hogy 78 éves vagyok.