2018. 09. 24.

Egy lelkipásztor vallomása, aki depresszióban szenvedett

Andrew Stoecklein, amerikai lelkész depressziójával folytatott hosszadalmas küzdelmei után, augusztus 25-én önként véget vetett az életének. A tavalyi évben publikálták az alábbi írását, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy miért fontos, hogy beszéljünk a depresszióról.

„Én egy lelkipásztor vagyok, és depresszióban szenvedek.

Tudom, hogy ezt nem kellene egy keresztény embernek hangoztatnia, főleg egy lelkipásztornak. De az igazság az, hogy amióta az eszemet tudom, depresszióban szenvedek. Az egyházamban tabunak számítottak a mentális zavarokat érintő kérdések, beleértve a depressziót is, és ennek az lett az eredménye, hogy összezavarodtam, hogy pontosan mit jelent ez. Szóljon ez az írás azoknak, akik sötét időszakokat élnek meg abban a tudatban, hogy márpedig az igazi keresztények csak boldog emberek lehetnek!

Időnként megkérdőjeleződött bennem is, hogy egyáltalán valódi-e a hitem? Valamit rosszul csinálok? Ez az egész az én hibám? El fogom veszíteni emiatt az üdvösségemet? Eltávolodtam volna Jézustól? Egyedüllétemben és zavarodottságomban úgy éreztem magam, mint egy leprás, attól féltem, hogy ha kiderül a betegségem, ki leszek taszítva. De néhány évvel ezelőtt megtudtam, hogy valójában mennyire nem vagyok egyedül. Vessünk egy pillantást a statisztikákra!

–          Az Egyesült Államokban 2010-ben 253 millió recept íródott antidepresszánsokra. (311 millió fő az összlakosság)

hirdetés

–          Az antidepresszánsok számítanak a koleszterin után a második leggyakoribb gyógyszernek.

–          Évente 30%-kal nő a depresszióval diagnosztizált emberek száma.

–          2013-ban 12,8 percenként valaki öngyilkosságot követett el.

A depresszió nagyon komoly betegség és az egyház sem hagyhatja figyelmen kívül!

Életem során több különböző felekezet tagja voltam (református, baptista, evangélikus), de nem emlékszem olyanra, hogy a szószékről közvetlenül beszéltek volna erről. Alig lehet találni olyan templomot, ahol foglalkoznának ezzel a témával. De ennek meg kellene változnia, mert minden egyes vasárnap a jelenlévők között ülnek olyanok, akik szenvednek. Ha tabuként kezeljük, akkor nagy eséllyel ezek az emberek magukra maradnak. A mai napig nagy zavarodottságot kelt a depresszió, de ha nem foglalkozunk vele, az emberek továbbra sem fogják megérteni, és ha félreértik vagy rosszul kezelik, azzal még többet ártunk. Ha pap/lelkipásztor vagy, törd meg a csendet és segíts a közösséged tagjainak, hogy jobban megértsék és szeretettel reagáljanak rá!

Ha te magad küzdesz a depresszióval, vagy ha van olyan ismerősöd, aki igen, fontos, hogy tudd a következőket:

Nem vagy egyedül!

Még ha a legkonzervatívabb számadatokat is nézzük, a világon több mint 120 millió ember szenved depressziótól és szorongástól. Apák, anyák, fiúk, lányok, orvosok, ügyvédek, tanárok, vállalkozók és igen, vannak köztük lelkipásztorok is. Soha ne hidd azt, hogy egyedül vagy ezzel!

Nem tört meg a hited!

A történelem tele van olyan híres férfiakkal és nőkkel, akik depresszió, szorongás miatt szenvedtek. Ilyen például Szent Bernát, Charles Spurgeon (angol baptista prédikátor), Luther Márton, Teréz Anya – mindannyian keresztülmentek ezen.

De még a Bibliában is számos példa van rá:

–          Dávid ezt mondta: „Elfáradtam a sóhajtozásban, éjjelente sírástól nyirkos az ágyam, fekvőhelyem könnyel áztatom.” – (Zsoltárok 6:7)

–          Jónás annyira dühös lett Istenre, hogy meg akart halni. (Jónás 7)

–          Jeremiás úgy érezte, hogy annyira reménytelen és értéktelen az élete, hogy a születése napját is átkozta. (Jer. 20:14-18)

–          Illés annyira szorongott, hogy könyörgött Istennek, hogy vegye el az életét. (1Kir 19:3-4)

Mégis, küzdelmeik ellenére Isten mindannyiukat felemelte, és a kezébe vette.

Isten melletted van és kísér az utadon!

Amikor Illés szenvedett, Isten nem okolta őt amiatt, hogy nem volt vidám és nem rendelkezett elég nagy hittel. Isten a küzdelmei kellős közepén lehajolt hozzá, gyengéd kegyelemmel. Számodra is ugyanezt kínálja fel.

Jézus ezt mondta: „Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.” (Máté 11:28-30)

Ilyen a mi Istenünk. Ő sosem lepődik meg, ha kimerültnek és túlterheltnek érezzük magunkat, hanem vár ránk és arra hív minket, hogy pihenjünk meg Őbenne.

A depresszió több, mint szellemi probléma

Sajnos a keresztények még mindig hajlamosak abba a hibába esni, hogy a depressziót valami szellemi problémaként kezelik. Ez a betegség túl összetett ahhoz, hogy leegyszerűsítsük, jóval több, mint csupán szellemi probléma. Ez egy élettani probléma, amely a szellemileg egészséges embereket is le tudja gyengíteni. Ha keresztény vagy és depresszióval küzdesz, ne gondold azt, hogy elég, ha sokat imádkozol, bűnbánatot tartasz, vagy eléggé hiszel a gyógyulásban! Ezek is szükségesek, de előfordulhat, hogy orvosi vagy terápiás kezelés is kell ahhoz, hogy meggyógyulj, és ez is Isten ajándéka és az Ő kegyelmének a része. Kérlek ne hagyd, hogy ettől eltántorítsanak!

Nem engedhetjük, hogy az egyház figyelmen kívül hagyja a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat! Bár ez sokunk számára új terület, de nem követhetjük el azt a hibát, hogy továbbra is félreértsük és rosszul kezeljük, hiszen egyre több embert érint és egyesek számára akár élet és halál kérdése lehet!

Keresztényként kötelezzük el magunkat abban, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat megértéssel és alázattal közelítsük meg, a szeretetben növekedve!

Legyen így!”

 

Fordította: Nagy Barbara

forrás: relevantmagazine.com

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás