2018. 09. 19.

Egy listába szeretünk bele, vagy egy személybe?

18 éves voltam, amikor megírtam az első ’listámat’. A ’lista’ ötlete egy barátomtól volt, aki segíteni akart elképzelni nekem, milyen emberrel szeretnék járni. Elmagyarázta, hogy ’a lista’ egy jól átgondolt felsorolása azoknak a tulajdonságoknak, amikről valaki szeretné, ha a jövendőbeli hitvesét jellemeznék. A listát akkor lehet elővenni, amikor barátokról el kell dönteni, hogy potenciális romantikus partnerek-e?

Akkoriban én a könyveket érdekesebbnek találtam, mint a fiúkat. A listámon könyvek voltak és nem olyan tulajdonságok, amiket a jövendő barátomtól vártam. De mivel szerettem listákat írni, megírtam ’a listát’. Azokkal az alapértékekkel kezdtem, amiket szerettem volna, ha megvannak a jövendőbeli házastársamban: hit, család, közösség. Ó, ha ilyen egyszerű maradt volna. 21 éves koromra a lista három kategóriára nőtt, minden kategóriában számos tulajdonsággal. Minden tulajdonsággal amit felírtam, és minden kategóriával, amit megalkottam a listám egyre valószerűtlenebbé és idealistábbá vált. Azt hittem, hogy csak az én listám vált kezelhetetlenné. Más egyedülálló fiatal katolikusokkal beszélve rájöttem, hogy mindannyian indokolatlanul hosszú listákat írtunk, amik nem férnek össze a valósággal.

Azt mutatja, MI KIK VAGYUNK

Kinek a tükörképe valójában ’a lista’? A tiéd! Habár elméletben a lista valaki olyanról szól, akivel lenni szeretnél, valójában olyan mint egy tükör, ami megmutatja, ki vagy te. A legjobb része a listádnak az, hogy elmondja a te alapértékeidet. Amikor a leendő párod óhajtott alapértékeire gondolsz, azokra az értékekre gondolsz, amik különösen fontosak neked. Az, hogy olyat keresel, aki szereti Istent, a családot (és akar egyet!) és szereti a tágabb közösségét, az valójában a te három alapértékedet mutatja.

A legtöbb listagyártó számára valószínűleg ismeretlen, hogy ez a papír a gyengeségeidet is felszínre hozhatja. Nemrég valaki azt mondta nekem, hogy „Olyat szeretnék, akinek ugyanazok az értékei, mint nekem, de más a személyisége, hogy ellensúlyozza az én gyengeségeimet.” Amikor írjuk ’a listát’, tudat alatt olyan tulajdonságokat írunk, amiket azért keresünk a jövendőbelinkben, hogy ellensúlyozza a mi hiányosságunkat. Az ellentétek vonzása azt jelenti, hogy aki különbözik tőlünk, az akár vonzóbb lehet annál, mint aki hasonlít ránk.

hirdetés

Olyannal járni, akinek eltérő a személyisége, az rendben van. Olyannal járni viszont, aki ellensúlyozza a te személyiséged gyengeségeit, az a kapcsolat ingoványra alapozását jelenti, és nagy valószínűséggel valakinek a sérüléséhez fog vezetni.

Csak egyvalaki van, aki segíthet a személyiséged gyengeségeivel, az pedig Isten. Én lobbanékony vagyok… Kicsi és vékony emberként naná, hogy ilyen a természetem. Szándékosan olyannal járni, aki érzéketlen a lobbanékonyságomra, és kifejezetten nyugodt természetű, az a garantált útja annak, hogy sérülést okozzak az elméleti kapcsolatomnak és barátomnak. Ahelyett hogy olyasvalakit keresnél, aki ellensúlyozza a te személyiséged hibáit, küzdj meg velük magad, Isten vezetésével!

Egy tökéletlen ember nem képes felvenni a versenyt egy tökéletes listával

Legyünk őszinték, a társadalom nem szereti a tökéletlenséget. Minden tökéletlenségre van valami gyors megoldás. Túlsúly? Edzőterem. Pattanás? Arckrém. Lámpaláz? Beszédterápia. Megrögzötten hisszük, hogy tökéletesek vagyunk, tökéletesek lehetünk, és hogy minden tökéletlenség egyben hiba is. A listák írásának a veszélye az, hogy lehetetlenül magas mércét állítunk, amit soha senki nem fog elérni. Találkozunk nagyszerű emberekkel, de nem tekintünk rájuk potenciális partnerként, mert nem felelnek meg legalább 9 paraméternek a 10-es listánkon. Vagy mert hibát követnek el miután elkezdtétek megismerni egymást, ezzel megmutatva, hogy nem felelnek meg tökéletesen a listának. Elméletileg egy sok tulajdonságból álló lista oda kéne, hogy vezessen, hogy megtalálod azt a tökéletes embert. De sajnos az élet nem tökéletes, ahogy az emberek sem azok. Az élet mindannyiunkból kihozza a tökéletlent. Ha a személy, akit elveszünk már többé nem az a tökéletes valaki, aki mindennek megfelel a listánkon, akkor fogjuk a társadalom gyors megoldását és ”dobjuk” az igazi szeretetet.

Hogy feltétel nélkül szeressünk valakit ismerve a legrosszabb oldalát is, az elképesztően nehéz. A Mentalista az egyik kedvenc TV-sorozatom, és van benne egy gyönyörű rész, amikor az iszonyat jól kinéző, Simon Baker által alakított főszereplő, Patrick Jane azt mondja: „Olyanra vágyok, aki ismeri a legrosszabb oldalamat, mégis szeret engem.” Korábban rendíthetetlenül hittem, hogy szeretném, ha a leendő házastársam tökéletesen megfelelne a 3 kategóriás óriáslistámnak. Ha nem szerette A mentalistát, akkor ”viszont látásra.” Elvakított, hogy azt kerestem, aki mindennek megfelel a listán, és azt használtam kifogásként, hogy ne kelljen odatenni magam, és sebezhetőnek lennem.

Egy listát kerestem, hogy megóvjam magam a sérüléstől a valódi szeretet keresésében. Egy tökéletes, idealista lista összeállítása könnyű útja annak, hogy elbarikádozd magad a valódi kapcsolatépítéstől. Megszállottan menni az elérhetetlen lista követelményei után a könnyű útja a valódi szeretet elkerülésének. A valódi szeretet kockázatos. Lehet, hogy elutasítanak, szakítanak veled, és sérüléseket okoztok egymásnak. Az igazi szeretet keresése azt jelenti, hogy sérülékennyé kell tenned magad. Ezért tűnik olyan vonzó egyszerűsítésnek a lista.

A lista nem teljesen a múlté

Miközben az elmúlt 900 szóban szapultam ’a listát’, igazából nem teljesen hagytam föl vele. Keresztényként célja van annak, hogy párkapcsolatot építünk, megházasodunk, és olyan házasságot élünk, ami Istent dicsőíti. Ha van elképzelésünk az értékekről, érdeklődési területekről és tulajdonságokról, amiket a leendő házastársunkban keresünk, az segít, hogy céltudatosan keressük őt. A félrecsúszás akkor történik, amikor megszállottjai leszünk ’a listának’.
Ha neked is van egy sok kategóriás listád, mindegyik kategóriában sok tulajdonsággal, és azért nem mész randira valakivel, mert nem felel meg teljesen a listádnak, ez jelezheti, hogy te is ’a listát’ keresed, és abba szeretnél beleszeretni. Miután csalódnom kellett valakiben, aki mindennek megfelelt a ’listámon’, végül széttéptem azt. Újrakezdtem. Írtam egy új, sokkal rövidebb listát, hogy vezetni tudjon, és ígéretet tettem magamnak, hogy inkább egy igazi, tökéletlen, Istenfélő embert keresek, mint egy 2 oldalas, 3 kategóriás óriáslistát.

 

 

Fordította: Orosz Péter

 

forrás: catholic-link.org

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás