2018. 09. 15.

Több mint példakép – Újra bajnok lett a 88 éves apáca

Negyvenötödik (!) Ironman versenyét is megnyerte Madonna Buder nővér: a római katolikus apáca 88. életévében jár, de még mindig örömmel és rendkívül eredményesen versenyez korosztályában. Hatalmas rajongótábora van, a templomba is futva megy, míg a börtönben lévőket gyakran biciklivel látogatja meg.

Madonna Buder nővér története egészen hihetetlen: a most 88 éves apáca negyven évvel ezelőtt kezdett el sportolni, miután egyik rendtársa felhívta a figyelmét az egészséges mozgásra. A szelíd apáca annyira komolyan vette a tanácsot, hogy négy évvel később már triatlon versenyen állt rajthoz, ami egy kifejezetten kemény sportág, hiszen pihenés nélkül kell úsznia, kerékpároznia, majd pedig a célba futni. 

Buder nővér elképesztő akaraterejének köszönhetően hamar sikeres lett: immáron negyvenöt versenyt nyert meg a korosztályában, és több mint háromszáz viadalon indult el.  Valóságos reklámarca lett az egészséges életmódnak, és annak hogy soha nem késő elkezdeni sportolni: a világ egyik legnagyobb sportszergyártó cége külön kampányt indított az apácával. Kifejezetten kreatív és humoros videó is készült a Nike jóvoltából:

hirdetés

Amikor nyolcvankét éves volt, a Subaru Ironman Canadát sikeresen megcsinálta, ezzel ő lett a világ legidősebb embere, aki teljesíteni tudott egy teljes távú Ironmant. Az Ironman cégnek amúgy, Buder nővérre való tekintettel, évről évre új korosztályokat kellett megnyitnia, aszerint ahogyan az apáca korosodott – írja a csupasport.hu.

Iron Nun minden egyes verseny alkalmával jótékony célokra gyűjtött jelentősebb összegeket. Emlékeit és tapasztalatait összegyűjtötte, ezeket nyolcvanéves korában könyv formájában kiadta. Idén sem: a napokban újra amerikai bajnok lett a korosztályában (85-89), mégpedig olimpiai távon (1,5 kilométer úszás, 40 kilométer kerékpározás, 10 kilométer futás).

“Reggel a templomba általában futva megyek, aztán a következő helyszínre is. Gyakran járok a börtönökbe az elítéltekhez, oda vagy futok vagy kerékpárral megyek, általában napi hatvan-hetven kilométer kerékpározás jön össze” -számolt be egy napjáról a 88 éves apáca. Hiába tekintenek rá példaképként, ő szerényen csak ennyit szokott reagálni:

„Én, inspiráló?! Nem tudom, miért vannak úgy oda. Én csak egy apró öregasszony vagyok, aki teszi a dolgát. Ennyi az egész…”

Forrás: csupasport.hu

Borítókép: ROTH, GERMANY - JULY 20: 83 year old nun Sister Madonna Buder of the United States arrives at the finish line after Challenge Roth on July 20, 2014 in Roth, Germany. (Photo by Lennart Preiss/Getty Images)
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás